Hvad er WiFi 6?

WiFi 6 (WiFi 802.11ax) er den seneste standard inden for trådløst internet. Den nye WiFi-teknologi giver, udover højere hastighed, også forbedret stabilitet og rækkevidde.

Hvad er nyt?

Internet of Things (IoT) i form af opkoblede ure, hvidevarer og biler kræver en vis båndbredde. Det løser WiFi 6 ved at understøtte flere enheder samtidig og bedre fordele båndbredden. Den maksimale hastighed er også forøget, og tilslutningen er blevet mere stabil, og det gør det muligt for flere brugere at streame, spille og arbejde parallelt.

Hvilke fordele er der?

Der er mange fordele. Det, der skiller sig ud, er, at WiFi 6 har kapacitet til 4 gange så mange tilsluttede enheder som WiFi 5, tilbyder hastigheder op til 9,6 Gbps (sammenlignet med 6,9 Gbps for WiFi 5) og sørger for, at batterierne i dine mobile enheder holder meget længere. Op til 7 gange længere.

Med den seneste mesh-teknologi kan hele familien surfe samtidigt med fejlfrit signal i både hus og have.

Sommer er lige med hygge, men når hele familien er samlet under samme tag, kan teknologien have problemer med at følge med. Tilsluttede gadgets, højopløst materiale og andre surfvaner stiller nye krav til det trådløse hjemmenetværk - og når et familiemedlem skal se fodbold, et andet spille computerspil og et tredje se Netflix, er det meget sandsynligt, at din gamle bredbåndsrouter bliver udfordret.

Så, hvad gør man for at få perfekt WiFi-signal i hele huset, på terrassen og måske hele vejen over til solstolen? Løsningen for mange familier er et såkaldt mesh-netværk. Det er et komplet system af access points, som giver dig et perfekt signal overalt.

Et mesh-netværk er opbygget af noder, som placeres strategiske steder og som sammen deler trafikken mellem sig for at sprede signalet. Eftersom noderne arbejder sammen for at lave et trådløst netværk, vil du ikke kunne mærke, når din enhed bevæger sig fra en node til en anden. Mesh-systemerne sælges oftest i pakker med to eller tre noder, og kan derefter udvides med flere, hvis familien vokser eller flytter til et større hus.

Næsten alle store producenter har deres eget mesh-netværk. Fælles for mange er, at de fleste er nemme at konfigurere, giver godt signal og performance. Du behøver ikke at være en netværksekspert for at installere systemerne, og du skal ikke til at trække en masse kabler - og når du er færdig, så passer de sig selv.

Systemerne kontrolleres oftest med en tilhørende app eller i en browser. Nøgleordet er enkelhed, men hvis man har lyst til at skræddersy sin WiFi-oplevelse, er de ofte udstyret med smarte funktioner som forældrekontrol, planlagte pauser og muligheden for at vælge de enheder, som skal prioriteres.

Netgear Orbi

Et populært mesh-system er Netgears variant Orbi. Systemet kan enten bruges til at erstatte din eksisterende router eller som et supplement for at forbedre signalet i hjemmet. En af enhederne fungerer som router, og du kan derefter tilføje flere satellitter ved behov. Orbi Voice har indbygget understøttelse af Amazon Alexa, så du kan styre dit smarte hjem med stemmen. Orbi mesh-system er måske særligt interessant for dig, der ønsker et godt WiFi-signal i haven, eftersom Netgear har en satellit til udendørs montering.

Covr D-Link

Et andet mesh-netværk er COVR fra D-Link. COVR kan genkendes på de triangulære noder og sælges i to- eller tre-pak. Systemet installeres med appen og giver et smart trådløst netværk, som dækker hele hjemmet. Hvis du i fremtiden skulle flytte til et større hjem, kan du udvide systemet med op til otte enheder, og den indbyggede forældrekontrol lader dig oprette grænser og regler.

Velop Dual-Band AC1200

Linksys’ mesh-system Velop Dual-Band AC1200 Mesh Wi-Fi system VLP0103 sælges i pakker med to eller tre noder, som til sammen giver et kraftfuldt WiFi-signal i hele hjemmet. Systemet installeres på få minutter med Linksys’ app, som også kan bruges til at oprette familieindstillinger. Systemet understøtter dual band-teknologi, som betyder, at det både understøtter 2,4 GHz- og 5 GHz-båndet.

Deco M9

TP-Links mesh-system hedder Deco M9 og er et prisvenligt og smart system til hjemmebrug, og som nemt kan udvides med flere enheder, hvis det bliver nødvendigt. Installation og indstillinger laves i appen, som automatisk søger efter nye noder, der kan tilføjes. Appen giver dig adgang til forældrekontrol, muligheden for at fordele båndbredde og omfattende sikkerhedsfunktioner.

Netgear Nighthawk

Et alternativ til mesh-systemerne er såkaldte range extenders eller WiFi-forlængere, som nemt udvider netværkets rækkevidde. Eksempler på extenders er højtydende Netgear Nighthawk X6S Tri-Band Extender EX8000 eller den enkle Netgear EX2700 N300 WiFi Range Extender ,som tilsluttes til en vægkontakt.