Sådan får du professionel lyssætning til din vlog

Uanset hvor og hvordan du filmer, er lyset vigtigt for at få budskabet frem og skabe den rette stemning. Vi har samlet tips til, hvad du bør tænke over, når du sætter lys op, og hvilken belysning som passer til lige præcis dine behov.

I dag skal man ikke bruge mere end en smartphone for at lave rigtigt flotte film. En smartphone kan dog ikke give dig ordentligt lys, hvis du mangler dagslys. Vi går ind i en mørk årstid - og det giver et endnu større behov for ekstra lys til din vlog. Du kan heldigvis nemt få behageligt, blødt lys, som du kan justere ved behov. Men inden du begynder at investere i belysning, kan det være en god idé at forstå det, vi kalder for godt lys - og hvorfor du vil have det.

Teams & Zoom, vlog

Studio & lifestream

Filmproduction

Blødt vs. hårdt lys

Forestil dig et foto, som er optaget med mobilens blitz. Billedet får skarpe skygger og ingen nuancer. Det er et eksempel på hårdt lys. Det modsatte, altså det vi går efter, er blødt lys. Følelsen i dette billede er meget lys, som ser ud til at komme fra forskellige retninger - blødt lys ser du for eksempel ofte i kvalitetsbilleder inden for mode.

Hvordan opnår man så et blødt lys i sin vlog? Det er egentlig ret nemt. Blødt lys er det samme som meget lys. Jo større en lyskilde - jo blødere lys. Du kan vælge din lyskilde ud fra, hvor tæt du vil stå på kameraet, hvor du filmer (inde, ude, i et studie osv.) og i forhold til øvrigt lys i rummet.


Alt er en balancegang

Hvis du ikke har et helt mørkt rum, som du lyssætter fra bunden, er du nødt til at forholde dig til det allerede eksisterende lys. Derfor er det svært at sige 100 procent, hvordan du skal lave din opsætning - alt er i forhold til sted og eksisterende lysforhold. Med det sagt er der nogle regler, du kan følge for at lykkes.

Sluk loftslampen. Uanset om du lyssætter selv eller bruger vindueslys, skal du altid slukke lamperne i rummet. Dagslys og indebelysning har nemlig forskellige temperaturer (indebelysning er ofte varm, altså mere gul, dagslys er som regel koldt lys, altså mere hvidt), og en blanding gør det svært for kameraet at vise det korrekt.

Rul gardinerne for eller sæt dig i et rum uden vinduer, når du filmer med egen belysning og vil kontrollere lysets indstillinger fuldt ud.

Vindueslys er fantastisk. Dagslys fra siden fungerer ofte godt. Du skal bare sørge for, at solen ikke lyser direkte på dig, og at du ikke har vinduet bag ryggen. For at få et blødere lys kan du hænge et lyst, gennemsigtigt gardin for. Og husk at slukke for indebelysningen.

Lys reflekterer. Hvis du stiller en lampe på den ene side og har en hvid væg på den anden, vil lyset reflektere.


Ringlys (Halo-lys)

Blødt, behageligt lys til nærbilleder

En nem måde at opnå professionel belysning på er at investere i et såkaldt ringlys. Denne type lysring fås i flere størrelser og er egentlig ingen nyhed, den er blevet brugt til portrætbilleder i over 30 år. Fordelen er, at du får et jævnt og behageligt lys i ansigtet. Da skyggerne i ansigtet forsvinder, ser huden meget glat ud; det er ikke en tilfældighed, at ringlys er almindeligt i beauty-genren. Du har måske tænkt over, at mange YouTubers og vloggere har et effektfuldt glimt i øjet i form af en ring? Det kommer fra en lysring (sammenlignet med en softboks, som giver en firkantet refleksion i øjet). Lysringene fås i forskellige størrelser afhængig af, hvor tæt du vil sidde på den.

Ansigtet skal altid være centreret i midten af ringen. Husk at være tæt på lysringen for optimal funktionalitet. Du bruger den med andre ord kun til ansigtsbilleder af en person - ikke til helkropsbilleder, da du vil miste meget af belysningens effekt. Placer kameraet i midten af ringlyset, aldrig ved siden af. I visse produkter, som Nanlite Halo,medfølger der en smartphone-holder i form af en klemme i midten af lysringen. Bruger du et systemkamera eller konventionelt filmkamera, kan du tilkøbe en kameraholder. Et andet godt tip er at købe et stativ, der kan hæves og sænkes, også kaldet lysstativ, som sørger for, at du altid filmer i den rette højde.


Panellys

Et brugervenligt produkt, som straks giver dig blødt lys

Skal du filme flere personer i samme billede, eller har du brug for lys på en større overflade? Så er panellys en god løsning. Panellys er firkantede LED-paneler, som du kan flytte rundt på for at opnå ønsket effekt. De er store i sig selv og kræver ikke noget tilbehør, og det gør dem til et godt alternativ, hvis du vil have blødt lys på en nem måde. Denne type af belysning er perfekt til at ”oplyse” et rum eller en overflade, f.eks. hvis du har et lille studie, hvor du livestreamer, eller hvis I sidder flere personer rundt om et bord eller i en sofa. Et andet plus er, at de fleste kører på batteri, så du kan pakke dem ned i en taske og tage med til location. Panelerne giver en god effekt på op til 2-3 meter, og du bruger nemt flere for at øge mængden af lys og effekt.


Direkte LED-lys

Maksimalt med lys til større overflader og udendørs miljøer

Direkte LED-lys er et andet ord for projektører. De giver maksimal lyskraft og passer til dig, som filmer på større overflader som f.eks. en scene, store studier eller udendørs miljøer. Fordelen er, at du kan lyssætte fra et mørkere udgangspunkt (her snakker vi op til ti gange mere lys for samme penge). Lyset bliver dog mere fokuseret med store kontraster og skygger. Vil du have et blødere lys men beholde styrken, bør du supplere lyssætningen med en såkaldt softboks. Direkte LED-lys er også smarte, hvis du vil oplyse større objekter i din vlog, som f.eks. en bil, en motorcykel eller en hest.


Håndholdt LED-lys i lommeformat

Til vloggere på farten

Sommetider kan det være godt at have et mindre, batteridrevet LED-panel, som du nemt kan montere på dit kamera, som f.eks. l Lume Cube Panel.Dette specifikke produkt kan være i lommen, oplades via Micro USB og USB-C og du kan justere lysstyrke og farvetemperatur. Perfekt at have med på rejsen eller i tasken, så du altid er klar til at vlogge - uanset lysforholdene på stedet.

Fakta:

Hvad er farvetemperatur?

På mange ring- og panellysprodukter kan du justere noget, der kaldes farvetemperatur. Det betyder, at du kan variere din belysning fra blåt, koldt lys til varmere, gul/røde toner. At kunne ændre temperatur gør, at du kan være mere kreativ og styre, hvordan du vil se ud. Du skal i princippet altid forsøge at matche den ”farve”, lyset i omgivelserne har for at opnå det bedste resultat. For eksempel har dagslys fra et vindue midt på dagen én temperatur, imens elpærer, lysstofrør eller aftensol har en anden. Lystemperaturen måles i Kelvin-grader og går fra varmt lys (lavere tal) til koldt lys (højere tal). De mest almindelige indstillinger er 3500 Kelvin (modsvarer en elpære) og 5000/6500 Kelvin (modsvarer sollys om dagen). Produkter med fast temperatur har ofte 5500-5600 Kelvin, og det matcher generelt sollys.

De fleste direkte LED-lys (det vil sige projektører) kan du ikke ændre temperaturen på. Hvis du vil have den mulighed, skal du på jagt efter noget, der har Bicolour i produktspecifikationen.

Tips til udendørs filmoptagelser

Her kan du være kreativ. Du skal turde at bruge temperaturen aktivt, hvis du har en belysning, som kan justeres. Så får du skønne billeder. Husk at ændre temperaturen ud fra tidspunktet på dagen. Vær aktiv og juster løbende i takt med, at lyset ændrer sig.

Har du ikke adgang til belysning, men har stadig lyst til at optage udenfor? Husk ikke at have solen i øjnene, optag i skyggen og undgå modlys.

Hvad er en vlog?

Videoblog, ofte forkortet til vlog (også det engelske ord), er en slags blog, hvor personen, der vlogger, med jævne mellemrum poster videoklip i stedet for tekst, som man ellers ville gøre i en traditionel blog. Videoerne udgives oftest på YouTube eller vedhæftes blogindlæg.