Hvis du ikke allerede er i gang, er det tid til at planlægge de spil du skal satse på og undersøge, om du har det rette udstyr.

Computere

Mange sætter pris på nemheden ved at tilslutte en spillekonsol til tv’et, gribe håndcontrolleren og læne sig tilbage i sofaen. Gaming-computeren har dog flere andre fordele, hvoraf den største er, at der stort set ikke er nogen grænse for, hvor høj performance du kan opnå.

Hvis du skal købe en helt ny gaming-computer, er du først og fremmest nødt til at beslutte dig for, om du vil satse på en bærbar eller en stationær computer. Førhen var stationære computere gamerens førstevalg, men de bærbare computere er nu blevet så kraftfulde, at flere og flere er begyndt at se dem som en mulighed.

Fordelene ved en stationær gaming-computer er, at du generelt set får mere performance pr. investeret krone, og du har bedre mulighed for at opgradere ved at udskifte grafikkort, processor og intern hukommelse.

Den største fordel ved bærbare gaming-computere er, at de er meget nemmere at have med. Mange, der vælger en bærbar gaming-pc, tilslutter en skærm, tastatur og mus, når de er hjemme, og så får man samme oplevelse som ved en stationær computer. Den største ulempe ved bærbare computere er, at de ikke kan opgraderes i samme omfang som stationære computere, og at de dermed får en kortere levetid.

Når du skal beslutte dig for, hvor kraftfuld en gaming-computer du ønsker, kan du tage udgangspunkt i de spil, du har tænkt dig at spille, din ønskede opløsning og hvor avanceret grafik, du vil have.

En god løsning for dem, der ønsker det bedste fra to verdener, er at tilslutte et eksternt grafikkort til den bærbare computer for at få mere power, når den bruges derhjemme. For at gøre dette skal du installere grafikkortet i et kabinet, som tilsluttes til computeren via Thunderbolt 3.

Ekstraudstyr

Selv om flere og flere computer-gamere ser håndcontrolleren som en mulighed, kan man roligt sige, at tastatur og mus stadig er gamerens bedste venner. Andet ekstraudstyr, som kan forbedre din spiloplevelse, er et godt headset og en meget komfortabel gaming-stol.

Mus

Den første computermus blev opfundet allerede i starten af 60’erne, og der er sket en hel del siden da. Hvilken computermus, du bør vælge, er et spørgsmål om smag. Faktorer, som kan påvirke dit valg af mus, er, om du er højre- eller venstrehåndet, hvilke spil du spiller og hvordan du holder på musen. Hvis du spiller avancerede strategi- eller rollespil, er der mus med et 20-tal knapper. Hvis du spiller FPS-spil, vil du formentlig have en mere ”ren” model for at undgå fejl i de vilde kampe.

Førhen har stort set alle gaming-mus været med ledning, men i takt med at den trådløse teknologi er blevet bedre, har de trådløse mus fundet vej ind i flere og flere gameres hjerter.

Noget andet, der også påvirker, hvordan musen fungerer, er musemåtten. De findes i alle mulige størrelser og designs, så du kan finde en model, der passer til lige præcis dig. Skal den blinke? Eller måske dække hele skrivebordet?

Tastatur

I kontormiljøer har trådløse tastaturer længe været en ting, men når det gælder tastatur til spil, har de fleste stadig ledning. Computerspillere er ofte afhængige af en anden hastighed og præcision, og de vil ikke risikere, at tilslutningen driller i de afgørende øjeblikke.

Noget andet, som mange gaming-tastaturer har til fælles, er indbygget belysning. Individuelt oplyste taster i alle regnbuens farver er ikke bare lækkert, men også smart når du spiller i mørke og har brug for hurtigt at finde den rette tast.

Hvilket tastatur, som passer bedst til din spillestil, er meget personligt. Der er alt fra tynde og afskallede tastatur til store kolosser med masser af specialknapper. Mange gamere foretrækker mekaniske tastaturer, fordi de holder længere, er robuste og giver en mere veldefineret følelse, når du trykker på tasterne. Hvilken mekanisk switch du vælger, påvirker blandt andet den modstand, der kræves for at trykke tasterne ned, hvordan de føles og hvordan de lyder.

I den seneste tid har flere og flere producenter satset på mekaniske tastaturer med lav profil. Fordelene ved dette er, at du stadig får præcisionen, hårdførheden og følelsen fra de mekaniske taster, men i et mere tyndt format.

Gaming-stole

Hvis du bruger mange timer foran din computer, er en ergonomisk gaming-stol en nødvendighed. De er ofte meget inspireret af racerstole - men det vigtige er, at de er meget justerbare og designet til at være komfortable ved lange gaming-sessioner med suveræne armlæn og høje, polstrede stolerygge. Gaming-stole fås i alle mulige prisklasser og designs, så du kan finde en model, som passer til lige præcis dig og din gaming.

Lyd

God lyd tager oplevelsen i både film og spil til det næste niveau. Der er masser af forskellige computerhøjtalere at vælge mellem, men i dag spiller de allerfleste med såkaldte gaming-headset - altså særlige høretelefoner tilpasset til spil.

Et godt headset med helt eller delvist dækkende ørekapper giver optimal balance mellem lydkvalitet og komfort, også ved længere spilsessioner. Hvis du spiller mange FPS-spil, kan det være værd at satse på et headset med 5.1- eller 7.1-lyd, eftersom lyd over flere kanaler gør det nemmere at høre, hvor modstanderne er. Gaming-headset tilsluttes ofte til computeren via en ledning, men det bliver mere og mere almindeligt med trådløse modeller.

En anden fordel ved at bruge et gaming-headset er, at de ofte har indbygget mikrofon. Hvis du streamer og vil give dine seere den bedste mulige lyd, kan det dog være en god idé at satse på en ekstern mikrofon. Blue er en af de mest populære producenter med sine USB-mikrofoner, men i dag er flere producenter sprunget med på bølgen. Hvis du er blevet vild med et par høretelefoner uden mikrofon, har Antlion sin ModMic, som kan monteres på høretelefonerne.

Skærme

Selvom computeren udgør selve kernen i gaming-oplevelsen, skal man ikke undervurdere skærmens betydning. Det er trods alt den, du kommer til at se mest på. Selvom du har en bærbar gaming-pc, kan du få en bedre spiloplevelse ved at tilslutte en ekstern skærm.

Når du skal vælge skærm, er der primært tre ting, du skal tænke over: skærmstørrelse, opdateringsfrekvens og opløsning. Hvis du primært spiller hurtige FPS-spil, vil du måske have en mindre skærm for at få så godt et overblik som muligt, men til filmiske eventyrspil kan en bred 32’’ måske være et bedre valg. Når du begynder at se på skærme, der er større end 30’’, kan det være en fordel, hvis skærmen er lettere buet, så du kan få et godt overblik. Større skærme, f.eks. de 49’’, som mange producenter har lanceret, er næsten altid buet.

4K-opløsning er mere eller mindre blevet standard i tv-verdenen, men eftersom højopløst gaming-grafik kræver meget computerkraft, har gaming-skærme ofte Full HD-opløsning eller QHD-opløsning (2560 x 1440 pixels).

Opdateringsfrekvensen, altså hvor mange gange billedet opdateres hvert minut, kan også variere. Vi anbefaler en opdateringsfrekvens over 144 Hz til spil, eftersom det giver en mere jævn billedopdatering. Her på det sidste er der begyndt at dukke flere og flere skærme op med 240 Hz.

Hvis du spiller meget krævende spil med høj opløsning, kan det være en god idé at se efter en skærm, som understøtter den sync-teknologi, dit grafikkort benytter sig af. Hvis du f.eks. har et NVIDIA-grafikkort, bør du købe en skærm, som understøtter G-Sync.

Komponenter

En af de store fordele ved at have en stationær computer er, at du kan udskifte processorer, hukommelse, lagring, grafikkort og andre komponenter for at give den længere levetid.

Eftersom grafikken bliver mere avanceret, har du jævnligt brug for at opdatere computeren for at kunne blive ved med at køre de seneste spil i høj opløsning uden at skulle forringe grafikkvaliteten. De individuelle komponenter er også spændende, når du vil bygge din egen computer.

Mange, der vælger at spille på stationære computere, gør det for nemt at kunne opgradere computeren ved at udskifte grafikkort eller installere mere intern hukommelse. Når det gælder processorer er Intel stadig førende, men AMD vinder stadig frem med sin Ryzen-platform.

At opgradere en bærbar gaming-pc er lidt sværere, men ikke umuligt. Et godt alternativ for dem, der ønsker at bruge de seneste grafikkort, er at installere kortet i et eksternt kabinet, som tilsluttes til computeren med Thunderbolt 3.

Spil og spillekonsoller

Er der noget bedre end at kravle op i sofaen med et fantastisk eventyrspil?

Den nye konsolgeneration med PlayStation 5 i spidsen kommer nok først om et stykke tid, men nye og opdaterede versioner af gamle følgesvende skal man heller ikke kimse af. Hvis du lokkes af det hele tiden voksende spiludvalg til PlayStation VR anbefaler vi den vilde Sony PlayStation 4 Pro med hele 1000 GB lagringskapacitet. Hvis du hellere vil bruge efteråret med Nintendos elskede figurer, kan du glæde dig til Nintendo Switch – perfekt til dig, der kan lide at spille på vej i skole eller på arbejde.