Optag film som aldrig før

Droner bliver mere og mere almindelige, og man forstår nemt hvorfor. Pludselig kan du fotografere og filme ting, du før kun har drømt om. Fra d. 1. januar 2021 træder nye EU-regler i kraft, som skal gøre det både nemmere og mere sikkert at bruge droner.

Da det er nødvendigt med en omstilling fra de tidligere nationale regler, vil der være en overgangsperiode på to år. Vi gennemgår de nye regler, kommer med tips til ekstra læsning og ikke mindst prisvenlige droner til både hobbyentusiaster og professionelle videokreatører.

Hvis du allerede kender de gamle regler, vil du genkende de nye. Mange handler om sund fornuft, f.eks. at du skal bruge tilladelse til at flyve en drone uden for synsvidde og højere end en bestemt højde. Du må heller ikke flyve på en måde, som udgør en risiko for andre.

En nyhed er, at dronerne vil inddeles i forskellige kategorier baseret på risikoniveau under flyvning.

Hvad gælder i de nordiske lande?

I Sverige har man (som fjernpilot) brug for en særlig tilladelse for at flyve udenfor synsvidde og højere end 120 meter over jorden, undtagen når dronen flyver over en forhindring. Særlig tilladelse, eller gyldigt bevis/kørekort som det også kaldes, får man ved at uddanne sig og bestå en teoriprøve, som modsvarer den kategori, man flyver i. Här kan du læse mere om alt dette.

Hvilke droner anbefaler vi?

Droner, som vejer under 250 gram, må i perioden 1. januar 2021 til og med 31. december 2022 flyves hen over enkelte personer i området, men aldrig over folkesamlinger. Det gælder både DJI Mini og DJI Mini 2 Fly More Combo, to 4K-droner, som på trods af det lille format er proppede med innovative og avancerede funktioner.

Droner, som vejer fra 500 gram og op men under 2000 gram, kræver, at fjernpiloten har gennemgået en uddannelse og har A3-dronekørekort. I denne kategori finder vi DJI Mavic 2 Pro med indbygget Hasselblad-kamera, 1’’-sensor (bedre video og billedkvalitet) og 8 km rækkevidde. Optag i 4K med Dlog-M eller HDR. Vi har også DJI Mavic 2 Zoom med 12 Megapixel 1/2.3" CMOS-sensor, 24-48 mm optisk zoom, Hyperlapse-effekt, Dolly Zoom og 8 km rækkevidde.

Hav en god flyvetur!

Mere information:

Svenske Transportstyrelsen har også en pædagogisk guide, som du finder her.

I Norge minder Regler for hobbybrug af droner meget om reglerne i Sverige. Højdereglen er også 120 meter her. Læs mere her.

I Danmark er den højest tilladte højde 100 meter, medmindre du har dronecertifikat. Du finder mere information om det hele her.