Computerkomponenter

Her har vi samlet computerkomponenter af forskellig slags til din gaming-computer, det vil sige processorer, hukommelse, lagring og grafikkort med mere.

Uanset om du leder efter dele til at opgradere din nuværende computer, eller dele til at bygge en ny gaming-computer, så er det her du finder det.

Computerkomponenter

Grafikkort

Dette er et af de absolut vigtigste komponenter i din gaming-computer så spar ikke på dette punkt. Det betyder ikke, at du altid er nødt til at købe det dyreste, det afhænger helt af dine behov, og hvilke spil du spiller.

Grundlaget for et grafikkort består af en grafikprocessor, og de to største producenter er AMD og Nvidia. Der er mange producenter af grafikkort, som bruger Nvidias og AMDs grafikprocessorer, nogle eksempler er Asus, Gigabyte og Sapphire. Processoren er grundlaget for kortet, men forskellige producenter bygger forskellige funktioner ind og kan nogle gange presse mere kraft frem end andre kan fra deres kort.

Se alle gaming-grafikkort

Hvilket grafikkort passer til dig?

Det er et meget vanskeligt spørgsmål at besvare, fordi det afhænger af, hvilke spil du spiller. Nogle spil er simpelthen mere krævende end andre, og så vil du have et af de mest kraftfulde kort. Hvis du kan klare dig med en lidt lavere frame rate eller ikke har så højopløst skærm, så kan du gå en prisklasse ned. Bemærk også en ting som grafikkortets indbyggede køling, hvor de dyrere kort kan have betydeligt bedre løsninger end de billige.

Nvidia GeForce RTX 3070

Nvidia GeForce RTX 3080

Nvidia GeForce RTX 3090

AMD Radeon RX

Processorer

Processoren er hjernen i computeren, og den del, der i sig selv påvirker ydeevnen mest. Bygger du en gaming-computer, så sørg for at vælge en processor, der passer til dine behov. Nummer to på listen over de vigtigste komponenter er uden tvivl grafikkortet.

Hvor hurtigt er processoren?

Hvor hurtigt en processor er måles i klokkefrekvens og skrives ud i gigahertz (GHz). Det er imidlertid ikke hele sandheden, af to forskellige årsager. Forskellige processorer har primært et forskelligt antal kerner, hvor flere kerner giver mere computerkraft. De er også bygget forskelligt og har forskellige funktioner, som påvirker, hvor hurtige de rent faktisk er, men antallet af kerner og klokfrekvens giver alligevel en indikation på hurtigheden.

Se alle gaming-processorer

Forskellige processortyper

Med hensyn til de forskellige typer af processorer og hvordan de adskiller sig så er Intels tre processorserier i3, i5 og i7 et godt eksempel. Der er for eksempel, i5-processorer og i3-processorer med samme antal kerner og klokfrekvens, men med meget forskellige prisskilte og ydeevne. Dette skyldes, at en i5-processor er mere avanceret end en i3-processor og har andre fordele udover klokfrekvensen. Til en gaming-computer ønsker man naturligvis en virkelig kraftfuld processor, men eftersom meget ligger i grafikprocessoren, er det ikke altid nødvendigt at have den absolut bedste og dyreste processor.

For eksempel giver en i7 processor sammenlignet med en i5 ikke så stor ydeevneforhøjelse til spil, som til et CAD-program og lignende programmer. Har du dog lyst til at have det bedste af det bedste, så er det stadig det oplagte valg. En anden mulighed kunne være at købe en ulåst processorkerner, så du kan overclocke den.

Intel Coffee Lake processorer

Intel Comet Lake processorer

AMD processorer

Sockets

Alle processorer kan ikke bruges med alle bundkort, og det er fordi, at forskellige processorer er opbygget forskelligt. Derfor inddeles de efter, hvilken holder (socket) de passer i. Sørg derfor for at have et bundkort og en processor, som benytter samme socket-type. Når du bygger en computer fra bunden, anbefaler vi, at du vælger, hvilken processor du ønsker først og derefter supplerer med det rigtige bundkort. Når du opgraderer en computer, du allerede ejer, skal du kort og godt kontrollere den type socket dit bundkort har, hvis du ikke ønsker at også skifte det ud.

Bundkort

At vælge det rigtige bundkort er enormt vigtigt, fordi det afgør, hvilke andre gadgets, du kan bruge i din computer. Ved du ikke, hvilket kort, der er det rigtige for dig, så hjælper vi dig her med at vælge rigtigt.

Processor, hukommelse og harddiske

Et bundkort er udstyret med flere interne forbindelser, der bestemmer, hvilke andre gadgets, du kan bruge i din computer. Den vigtigste ting er, hvilken socket bundkortet har, da det afgør, hvilken processor du kan bruge. Undersøg derfor hvilken processor du skal have eller allerede har, inden du køber dit bundkort, og det er ikke nok at vide, om det er en Intel- eller AMD-processor.

Derudover, bør du tage et kig på, hvilken slags hukommelse og hvor mange hukommelsesmoduler, bundkortet kan rumme, samt hvor mange SATA-kanaler, der er til rådighed, da dette afgør, hvor mange harddiske du kan tilslutte.

Se alle gaming-bundkort

PCI-pladser og formfaktor

De fleste bundkort og processorer, har i dag indbyggede kredsløb til grafik, lyd og netværk. Men dem vil du dog ikke bruge, hvis du har tænkt dig at spille på din computer. I stedet bør du tage et kig på, hvad bundkortet har af opgraderingsmuligheder i form af PCI Express-pladser. Det er nemlig dem du bruger til at installere bedre grafikkort, lydkort og andet på din computer. Det er også disse forbindelser, du bruger, hvis du for eksempel vil udvide antallet af USB-porte på din computer. En anden ting, der er meget vigtigt, er at købe et bundkort, som passer ind i den tilsigtede computers kabinet. Læs derfor omhyggeligt, hvilke typer af kort kabinettet har plads til, to eksempler er Mini-ITX og ATX-kort.

Kredstype

Sidst men ikke mindst, er det meget vigtigt at have lidt styr på, hvilken kredstype bundkortet bruger. Kredstypen er egentlig det vigtigste, fordi den afgør meget i forhold til ovenstående, men sådanne ting står ofte nedskrevet, så du ikke behøver at holde styr på, hvad hver kredstype har af betydning i forhold til de mest almindelige ting. Der er dog stadig punkter, som er interessante at finde ud af, og det er, for eksempel, om kredstypen tillader overclocking af processoren eller muligheden for at bruge flere grafikkort med SLI-funktion.

Intel Z490 bundkort

Intel Z370 bundkort

AMD bundkort

Hukommelse

RAM (også kaldet intern hukommelse) er en af de vigtigste dele i din computer og at opgradere computeren med lidt ekstra hukommelse kan gøre underværker, hvis din computer begynder at virke langsom. Tre af de mere kendte producenter af hukommelse er Crucial, Kingston og Corsair.

Bærbar vs. stationær

Leder du efter hukommelsen til en bærbar computer, så er det næsten sikkert, at det du leder efter, er hukommelse af typen SO-DIMM, og i de fleste tilfælde er det DIMM-hukommelse du gerne vil have til din stationære computer. Der er dog undtagelser, et eksempel er, at NUC-computere bruger SO-DIMM-hukommelse selvom det er stationære computere, men hvem bruger en NUC-computer til at spille?

DDR? Hvad betyder det?

Det betyder ikke Deutsche Demokratische Republik i dette tilfælde, det er sikkert. Det betyder "Double data rate", men det er faktisk ikke så vigtigt at vide, det er bare os, der vil være lidt sjove. Det, der er vigtigt at holde styr på er nummeret, som kommer efter DDR, det fortæller nemlig, hvilken generation af hukommelse der er tale om. Et højere tal betyder en nyere generation, hvilket igen betyder nyere teknologi.

Desværre er de forskellige DDR-versioner ikke bagudkompatible så sørg for at købe den rigtige hukommelse til din computer. Et bundkort med DDR4-pladser bruger for eksempel kun DDR4-hukommelse og ikke DDR3-hukommelse.

Se alle gaming-hukommelse

Specifikationer at se nærmere på

Inden dit køb af hukommelse, er der tre vigtige ting at se nærmer på, og det er gigabyte, megahertz, og hvor mange hukommelsesmoduler, der er inkluderet i pakken. Først og fremmest skal du beslutte, hvor mange gigabyte (GB) hukommelse, du har brug for, og mere er altid bedre.

Trin to er at se, hvor mange hukommelsespladser, du har i din computer, så du ikke køber for mange hukommelsesmoduler. Dette er vigtigt, fordi noget hukommelse kommer i pakker med to eller flere moduler, for eksempel kan du få to 8GB-moduler, når du køber 16GB hukommelse.

Sidst men ikke mindst, bør du tage et kig på, hvor hurtigt hukommelsen er. Dette måles i megahertz, og så længe resten af din computer er kompatibel med hukommelsen, er et højere tal altid bedre.

ECC

Hukommelse, der er udstyret med ECC, har en indbygget teknologi til at kontrollere, at hukommelsen fungerer fejlfrit, og hvis den ikke gør det, kan den reparere mindre fejl. Dette bidrager til en mere stabil computer, men den type hukommelse er lidt dyrere. Du vil sandsynligvis ikke have dem, da de ofte er op til to procent langsommere end en tilsvarende hukommelse uden ECC, og der er meget få processorer, som understøtter ECC-hukommelse, og af dem er det endnu færre, der egner sig til spil.

DDR4

DDR3