IFA 2016 - Europas største gadget-messe

Europas største
gadget-messe

Europas største gadget-messe

Vi rapporterer direkte fra messegulvet.

IFA 2016

IFA-messen er Europas største og vigtigste messe når det kommer til forbrugerelektronik. Store som små producenter samles her for at fremvise deres nyeste produkter på hele 150 000 kvadratmeter messegulv.

Dette er helt klart et gadget-mekka i Europa og det er på IFA, vi får et indblik i, hvilke gadgets og teknologier, der lanceres resten af året. Herunder vil vi i en uges tid dagligt at rapportere om de nyeste og vigtigste nyheder fra messen.

Siden opdateres løbende hver dag.

9. september - dag 6

Stabile optagelser med DJI Osmo+

Ny version med zoom og bedre stabilisering

DJI er mest kendt for deres droner, som er blandt de absolut bedste på markedet. DJI har dog et andet produkt, Osmo, der kort fortalt er en håndholdt udgave af kameradelen fra de finere droner. På IFA-messen præsenterede DJI den seneste version, der hedder Osmo+, som opdaterer Osmo med flere funktioner. Osmo består af et håndtag, et kamera og en stabiliseringsmekanik, der holder kameraet stabilt, uanset hvad du foretager dig (næsten). Det nye i Osmo+ er, at den nu har 3,5x zoom, og hvis du optager i 1080p i stedet for 4K, udvides det til 7x zoom takket være en smart digital løsning. Den nye model har desuden bedre stabilisering samt en ny timelapse-funktion.

Nye gaming-skærme fra Samsung

Quantom Dot giver imponerende billedkvalitet

Hvis man er på jagt efter en ny gaming-skærm, kan Samsungs nye lanceringer være interessante. Samsung præsenterede nemlig to nye buede skærme med Quantom Dot-teknologi, der begge henvender sig til gamere. Den første skærm, CFG70, fås i størrelserne 24’’ og 27’’, og har begge en opløsning på 1920 x 1080 pixels. Skærmen har en opdateringsfrekvens på 144 Hz og har en responstid på kun 1 ms.

Den anden skærm er en 34’’ med en opløsning på hele 3440 x 1400 pixels. Hvis man vil have en stor skærm, får man dog en responstid på 4 ms og en opdateringsfrekvens på 100 Hz. Begge modeller understøtter AMD FreeSync, og det sætter vi stor pris på.

Bedre lyd i mobilen

Smart DAC fra RHA

Hvis man er til god lyd, er der lanceret mange sjove ting på årets IFA-messe. En af vores favoritter var dog RHA Dacamt L1, som er en bærbar DAC og høretelefonforstærker. DAC-delen bygger på en ES9018K2M-chip, og er udstyret med en Klasse AB-forstærker til hver stereokanal. Batteriet skal kunne holde i 10 timer og fungerer også sammen med en computer (Mac og Linux), så du kun skal bruge én DAC til din workstation og når du er på farten.

Efter at have haft den i hænderne og prøvet den af, er vi blevet lidt forelskede i den, da kvaliteten er høj og alle drejehjul har den der ”rigtige” følelse. Og ja, den lyder også rigtig godt.

8. september - dag 5

Avanceret 2-i-1-computer fra Lenovo

Lenovo Yoga 910 er det nye flagskib

Lenovo Yoga 910 er det seneste flagskib blandt Lenovos 2-i-1-computere, og vi er virkelig imponerede. Denne computer er 15 mm tynd og har Lenovos unikke og klassiske hængsler, så skærmen kan drejes 360 grader. Sammenlignet med de tidligere modeller, er den store designnyhed, at man har reduceret skærmkanten, så computeren ikke er ret meget bredere end skærmen. Computeren har også fået en USB Type C-port samt en fingeraftrykslæser, hvilket vist var på tide.

Computeren har næste generations Intel Core-processorer, kan have op til 16 GB RAM-hukommelse og 1 TB SSD-lagring. Skærmen er på 13,9’’, og man vil kunne vælge mellem opløsning i Full HD eller 4K.

Høretelefoner med justerbar støjreducering

Libratone Q Adapt har kun Lightning-stik

Den danske virksomhed Libratone har de seneste par år fremstillet mange fine og velklingende højtalere, men på IFA var der fuld fokus på høretelefoner. Libratones store IFA-produkt er nemlig et par in-ear-høretelefoner, Q Adapt, der virkelig skiller sig ud. For det første mangler de et 3,5 mm-stik; de tilsluttes nemlig med Lightning-stik. Det betyder selvfølgelig, at de kun fungerer med iPhone, men hvis man ejer en sådan, giver Lightning-stikket dig mange fordele. Rygterne siger, at Apple helt dropper 3,5 mm-stikket i den næste iPhone, så Libratone er måske ikke helt galt på den.

Ud over dette har høretelefonerne indbygget støjreducering, der kan tilpasses, afhængigt af hvor meget lyd, du vil lukke ude. Hvis du sidder på kontoret, vil du måske fjerne al støj, men på en gåtur vil du måske af sikkerhedsmæssige årsager gerne kunne høre trafikken. Lightning-stikket betyder, at disse høretelefoner ikke bruger batterier. De tager i stedet strøm direkte fra telefonen.

Nye aktivitetsarmbånd fra Fitbit

Flex 2 og Charge 2

En af de helt store trends på årets messe er samme trend som på CES tidligere i år; wearables og fitnessprodukter. Et af de store navne på dette område er Fitbit, og på IFA-messen lancerede de to nye aktivitetsarmbånd.

Det første er Fitbit Charge 2, som er efterfølgeren til Fitbit Charge HR. Charge 2 har fået en opdateret pulsmåler, større skærm og flere andre nye smarte funktioner, som hjælper dig i din træning. Den skal blandt andet kunne give dig en VO2 Maks.-værdi.

Den anden nyhed er Fitbit Flex 2, som er et lidt mere simpelt aktivitetsarmbånd til dem, der ikke har brug for så mange funktioner. Ligesom de andre simple armbånd fra Fitbit, kan du med Flex 2 skifte armbånd samt bruge det om halsen. Den store nyhed er, at selve tracking-enheden er 30% mindre end forgængeren, så alt bliver pænere og smartere.

7. september - dag 4

To store og avancerede 21:9-skærme fra LG

Én til gaming og én til arbejde

I LG’s udstilling finder man alt fra køleskabe og vaskemaskiner til mobiltelefoner, hvilket gør, at det altid er sjovt at se deres produkter. Blandt årets lanceringer finder vi to 21:9-skærme, som vi mener er noget af de fedeste i lang tid. Den første skærm hedder 38UC99 og er en stor buet skærm på 38’’ med en opløsning på 3840 x 1600 pixel og som kan vise 99% af sRGB. Den er også udstyret med en USB Type C-port, og lige nu føles intet skrivebord komplet uden denne skærm.

Den anden skærm hedder 34UC79G og er også en buet 21:9-skærm. Den er en anelse mindre på ”kun” 34’’ og henvender sig til gamere. Skærmen har derfor et IPS-panel med 144 Hz opdateringsfrekvens og understøtter AMD FreeSync.

Funktionsrigt actionkamera fra Garmin

Med blandt andet 4K, stemmestyring og indbygget GPS

Ingen IFA-messe er komplet uden et nyt og interessant actionkamera. Et af de mest interessante i år er helt klart Garmin Virb Ultra 30, som er et ekstremt funktionsrigt kamera. For det første optager dette kamera 4K-video med 30 billeder pr. sekund, hvilket burde være tilstrækkeligt for de fleste. Det har desuden funktioner som indbygget touchskærm, 3-aksels billedstabilisering, stemmestyring og kan streame direkte til YouTube, hvis du ønsker det. Det nye Virb Ultra 30 har også indbygget GPS og andre sensorer, der kan hjælpe dig med at finde højdepunkterne i et videoklip. Det har stort set alle funktioner, man kunne ønske sig.

Støjsvage mus fra Logitech

Ingen forstyrrende kliklyde på kontoret

Mus plejer ikke at være de mest populære produkter på IFA-messen, men Logitech har lanceret et par mus, der er værd at skrive om. Musene hedder M220 Silent samt M330 Silent Plus, og som navnene hentyder, er det mus, der er ekstra lydsvage. Ifølge Logitech er lydniveauet 90% lavere end ved almindelige mus, og da vi testede dem på messen, hørte vi absolut ingenting. Tænk, hvis dine kollegaer benyttede dem, så du slap for alle kliklyde? Nu mangler vi bare det lydsvage tastatur.

6. september - dag 3

Smartwatch med en batteritid på 4 døgn

Samsung viser nye Gear S3

Samsung brugte deres pressekonference på IFA til at præsentere de nyeste versioner af virksomhedens smartwatches. De nye modeller hedder Samsung Gear S3 Classic og Gear S3 Frontier og er identiske på de fleste punkter. Det, der adskiller dem, er designet, og at Gear S3 Frontier har indbygget 4G-antenne og SIM-kortplads. Gear S3 Frontier egner sig til den mere aktive bruger med et lidt mere sporty design, hvor Gear S3 Classic minder mere om et klassisk ur.

Begge ure benytter styresystemet Tizen og fungerer med Android-telefoner, der kører Android 4.4 eller nyere. I specifikationerne finder vi en dual core-processor på 1 GHz, 4 GB lagringshukommelse og 768 MB RAM. Skærmen er en 1,3’’ stor rund AMOLED-skærm med en opløsning på 360 x 360 pixel.

De største nyheder er, at urene efter sigende har hele fire dages batteritid, er IP68-klassificerede og har indbygget GPS.

Sonys nye høretelefoner lukker al lyd ude

MDR-1000X imponerer

Når det gælder høretelefoner, der aktivt arbejder for at lukke omgivelserne ude, er Bose den ukronede konge, da de var først på opgaven. Nu er der dog mange gode produkter at vælge mellem, og Sonys seneste par med støjreducering er blandt de bedste, vi har prøvet. MDR-1000X er et par over-ear-høretelefoner, der er fyldt med teknologi, og det, vi kunne høre på messen, lød rigtig godt. Støjreduceringen fjernede alt fra snakkende besøgende til dunkende musik fra 30 forskellige højtalere og gav os en lille pause fra den ellers højlydte messe.

Hvis man ikke vil fjerne al lyd, har Sony en funktion, der lader de vigtigste lyde fra omgivelserne trænge igennem. Det kan f.eks. være biler, der dytter, eller annonceringer via højtalersystemer osv. Høretelefonerne har desuden en funktion, hvor du kan holde hånden ved det ene øre og lukke lyd ind via mikrofonen på høretelefonen. Det er perfekt, hvis du sidder på kontoret, og din kollega pludselig har brug for at komme i kontakt med dig.

Lenovo vil revolutionere computermarkedet

2-i-1-computer, der virkelig adskiller sig

Et af de mest interessante og fedeste produkter på årets messe er helt klart Lenovo Yoga Book. Det er et helt nyt og revolutionerende produkt, der rammer plet i vores teknikhjerter. Lenovo Yoga Book er en ny type 2-i-1-computer, hvor tastaturdelen er blevet udskiftet med en sort overflade. Hvis du vil bruge computeren som en computer, lyser overfladen op og viser et tastatur.

Det fungerer overraskende godt, og man får desuden haptisk respons, når man trykker på ”tasterne”. Et af formålene med denne løsning er at gøre den tyndere, og ja, denne computer er ekstremt tynd, under én centimeter tyk. Teknologien i pladen er lavet af Wacom, og den fungerer derfor meget godt sammen med en pen, ligesom hvis du tilsluttede en Wacom-tablet til din almindelige computer. Du kan også montere en blækpatron i den medfølgende pen og tegne på almindeligt papir, imens computeren registrerer alt det, du tegner.

Lenovo Yoga Book fås i to udgaver: en med Android og en med Windows. De har begge 10,1’’ skærme med en opløsning på 1920 x 1200 pixel, 4 GB RAM-hukommelse, 64 GB lagring og en Intel Atom x5-processor. Batteritiden er efter sigende 15 timer med Android og 13 timer med Windows, så den kan formentlig blive den perfekte rejsemakker.

Lad Netatmo styre varmen

Lille gadget gør din radiator smart.

Netatmo er kendt for at fremstille smarte vejrstationer, der hjælper dig med at holde styr på dit inde- og udemiljø. En Netatmo-station i hjemmet eller på kontoret kan give dig masser af data om, hvordan luftkvaliteten er samt fortælle, hvor varmt det er. Noget, den ikke kan, er at forbedre luftkvaliteten. Det vil de nu lave om på, og på IFA-messen præsenterede de Netatmo Smart Radiator Valve. Det er en smart lille gadget, som erstatter termostaten på radiatoren. Takket være den kan du derefter lade Netatmo skrue op og ned for varmen på radiatoren for at holde jævn temperatur i rummet. Både nemt og smart.

5. september - dag 2

Philips bevæger sig ind på OLED-markedet

Det nye 901F er et tv med ekstra af det hele

Messens fedeste tv-lancering er formentlig Philips 901F, og det er ikke så mærkeligt, for det er et tv, der har alt, man kunne drømme om. 901F er Philips’ første OLED-tv, og Philips har virkelig ikke sparet på noget. Panelet er på 55’’, har en opløsning på 4K og er udstyret med HDR-teknologi for et endnu bedre billede. Det er selvfølgelig også udstyret med den nyeste Ambilight-teknologi.

Philips forventer, at tv’et bliver sat til salg i slutningen af året.

Hasselblad-kamera i en mobiltelefon

Det bedste mobilkamera lige nu?

Som sædvanlig blev der lanceret en masse nye telefoner under årets IFA-messe. Men det fedeste på mobilfronten lige nu er faktisk ikke en telefon. Lenovo har en telefonserie kaldet Moto Z, der lader brugeren tilføje moduler på telefonens bagside, hvilket giver telefonen forskellige nye funktioner. På årets IFA præsenterede Lenovo et nyt modul, og denne gang var det et kameramodul udviklet i samarbejde med ingen mindre end Hasselblad.

Dette modul har en 12-megapixel sensor, 10x optisk zoom og en dedikeret kameraknap, hvilket gør, at mobilen fungerer som et almindeligt kamera. Mobilen bliver selvfølgelig lidt klodset, men man slipper for at have et ekstra kamera med sig, så det vil sandsynligvis være det hele værd.

TomTom lancerer aktivitetsarmbånd

Skal kunne udregne din fedtprocent

Forskellige typer fitnessprodukter har længe været en populær ting i teknikverdenen. På de seneste messer har vi set masser af sundhedsrelaterede wearables fra alle tænkelige virksomheder.

IFA 2016 er ingen undtagelse, og en af vores favoritter er TomTom Touch. Det er et lille aktivitetsarmbånd, der på mange måder ligner de andre armbånd på markedet. Det, der gør TomTom Touch specielt, er, at armbåndet forsøger at udregne brugerens fedt- og muskelmasse. Ud over dette har det også de almindelige funktioner som pulsmåler, skridttæller, ur og meget mere.

Xperia XZ er Sonys nye flagskibstelefon

Fyldt med den nyeste teknologi

På IFA-messen præsenterede Sony deres nye flagskibstelefon, Xperia XZ, og vi har selvfølgelig set nærmere på denne. Den nye Xperia har en Snapdragon 820-processor og 3 GB RAM-hukommelse, hvilket gør, at alt fungerer rigtig godt, selv i de tungere apps. Skærmen er på 5,2’’ og har en opløsning på 1920 x 1080. Kameraet er ekstraordinært med hele 23 megapixel, og for at du aldrig skal gå glip af et billede, har Sony integreret et laserbaseret autofokussystem.

Det er kort fortalt et rigtigt flagskib og en telefon til dem, der vil have det bedste af det bedste.

4. september - dag 1

Årets tungeste laptop

8 kg med dobbelt GTX 1080

Acer præsenterede en masse nye sager på årets IFA-messe, og den vildeste ting er uden tvivl computeren Acer Predator 21 X. Dette er en ”bærbar” computer til dem, der vil have maksimal ydeevne og ikke bekymrer sig om, hvor meget computeren vejer. Den vejer nemlig hele 8(!) kilo. Men hvis du er villig til at bære på en 8 kg tung computer, så får du også en computer med dobbelt GeForce GTX 1080, syvende generation Intel Core K-processer, op til 4 TB SSD-lagring, fem blæsere, op til 64 GB DDR 4-hukommelse og indbygget Tobii eye tracking.

Er du ivrig efter at købe sådan en computer? Desværre må du vente til januar, hvor Acer begynder at fremstille disse og endda på bestilling.

Trådløst fra Bang & Olufsen

Flot som sædvanlig

Bang & Olufsen lancerer på IFA-messen to nye højttalere ved navn BeoSound 1 og BeoSound 2. De nye højttalere er udstyret med både bluetooth og wifi, og de understøtter alt fra AirPlay og Google Cast til DLNA. BeoSound 1 er den mindste højttaler af de to og kører på batterier, så du kan tage den med hvorhen du har brug for musik, mens BeoSound 2 er en større højttaler som kræver, at du tilslutter den. Udover det, ser de meget ens ud og begge spreder lyden i 360 grader, så én højttaler er nok til at fylde et helt rum.

Undgå kabelrod med Yevo 1

In-ear-hovedtelefoner helt uden kabel

Er du en af de personer, som konstant taber dine in-ear-hovedtelefoner, fordi ledningen sidder fast i noget? I så fald kan dette nye produkt måske være noget for dig. Det er svenske Yevo Labs hovedtelefon Yevo 1 – et par helt trådløse in-ear-hovedtelefoner. Disse små hovedtelefoner vejer omkring 8 gram per ørestykke på trods af at hver del er fyldt med teknik. Batteritiden er omkring tre timer, hvilket burde være tilstrækkeligt til almindelig brug. Skulle man have behov for mere lyttetid, kan man lade hovedtelefonerne op i det medfølgende etui. Batteriet, som er indbygget i etuiet, kan lade hovedtelefonerne op 4-5 gange, hvilket giver dig en lyttetid på op imod 15 timer.

Tanken er, at disse hovedtelefoner dukker op til julehandlen.