CES-messe 2016

CES-messen i Las Vegas er verdens vigtigste messe, når det gælder forbrugerelektronik.

Det er her, vi ser årets store trends inden for teknologi, og mange producenter sørger også for at få præsenteret deres fedeste gadgets. Vi er selvfølgelig til stede hele ugen, og her vil du kunne læse om alle de fedeste gadgets, der præsenteres på messen.

10. januar - dag 6.

Flyv i din egen drone

Hvis vi påstår at CES-messen var fyldt med droner, så ville det være en løgn, for messen havde betydeligt flere droner end som så. Det er umuligt at skrive om dem alle, og mange var meget lig hinanden, men denne drone adskilte sig tilpas meget til at skrive en lille tekst omkring.

Det her er Ehang 184, en octcopter stor nok til at en menneske kan være i den. Tanken er at selv mennesker, der ikke er uddannede piloter, skal kunne flyve helt på autopilot. Du sætter dig bare ind i den, indtaster hvor du vil hen og så er du på vej. Det lyder lidt skræmmende og vi fik ikke en demo at se på messen, men vi håber inderligt at det fungerer, for hvor fedt er det ikke lige? Desværre rækker batteriet kun til 23 minutters flyvetid, hvilket måske er lidt nærigt.

Nikon lancerer 360-graders 4K-kamera

Det her er nok en af de mest uventede lanceringer, men det er en vi ret godt kan li’.

Nikon valgte nemlig at fremvise et actionkamera for første gang, og det var ikke et hvilken som helst actionkamera – det kan filme i 360 grader. Ikke nok med det, så er Nikon KeyMission 360 modtandsdygtigt, er vandtæt ned til 30 meter og filmer i 4K-opløsning. Det nye kamera kommer desuden til at være udstyret med NFC, Bluetooth og WiFi, hvilket synes lovende. Meget mere end dette har Nikon ikke offentliggjort om dette kamera endnu, så nu kan man bare pænt vente til de lancerer det rigtigt.

Overvåg hjemmet i 360 grader

På sidste års CES-messe lancerede Allie Home et 360-graderskamera til hjemmeovervågning. Det er et smart kamera, der lader dig overvåge hjemmet i alle hjørner, som om du havde et motoriseret kamera, men til en brøkdel af prisen. Det er nu endelig søsat, og det fejres med at virksomheden bag det, nu lancerer en ny version af kameraet, Allie go. Allie go er et 360-graders kamera tiltænkt at skulle bruges som actionkamera. Dette kamera ligner lidt en bold, har to 8-megapixelsensorer og de lover at det kan streame 360-graders video direkte til Facebook og Youtube.

Kameraet kommer til at koste omkring 600 dollars når du rammer butikkerne, men hvornår det sker, fik vi ikke at vide.

Velklingende høretelefoner fra Beyerdynamic

Som vi tidligere har nævnt, så lancereres der mange høretelefoner og højtalere på CES-messen, så vi er nødt til at skrive om endnu et par.

Beyerdynamic lancerede nemlig en opdateret version af sine høretelefoner T5p, og de lyder rigtig godt! De nye høretelefoner er forbedret på mange forskellige området sammenlignet med den tidligere model. Eksempelvis har de her et udskifteligt kabel. Men det vigtigste er naturligvis lyden, og ja, Beyerdynamic har også forbedret lyden i forhold til foregående model. Lyden er varm og klar, og høretelefonerne er enkle at drive med en telefon, da de kun har 32 Ohm modstand.

9. januar - dag 5.

Klipsh wireless

CES-messen er en messe, hvor de, der elsker god lyd virkelig har det sjovt. Der findes nemlig højtalere og headsets i hver eneste hjørne. De fedester højtalere, mener vi, er Klipsch Reference Premiere HD Wireless, der er en serie af lækre højtalere til både musik og hjemmebio.

Som navnet antyder er disse højtalere trådløse, noget der fortsat er ret usædvanligt hvad angår store gulvhøjtalere, og noget vi virkelig sætter pris på. Ja, du skal stadig bruge et strømkabel, men at slippe for at trække højtalerkabler er virkelig skønt. At de desuden lyder rigtig godt gør, at vi virkelig ser frem til at de lanceres. Klipsch meddeler, at de brude være klar til markedet i marts i år.

HTC vive

VR er noget vi er helt pjattet med, og vi er langt fra de eneste, for årets CES-messe er fyldt med VR-produkter fra både kendte og ukendte virksomheder. De to heftigste produkter er uden tvivl Oculus Rift, som nu har fået en lanceringsdato og pris (600 dollars og lanceres i maj) samt HTC Vive. HTC Vive blev allerede vist frem sidste år, men nu begynder HTC endelig at komme frem til et færdigt produkt.

HTC Vive er en VR-løsning med headset, to controllers og en sensor, man monterer på væggen. Ved hjælp af disse ting kan du hoppe ind i en virtuel verden og lege som du vil. Eksempelvis kan du lege virtuel maler – så slipper du også for at få maling ud over det hele.

HTC Vive er lige nu i betastadiet, og HTC begynder at udsende tidlige eksemplarer til udviklere ganske snart.

Audeze Sine

Efter at have testet mængder af forskellige høretelefoner på messen, har vi udvalgt et par favoritter. En af dem er uden tvivl Audeze Sine. Sine er lillebroren til Audeze EL-8 og koster ”kun” 500 dollars, i stedet for 800 dollars.

Det, der gør høretelefonerne unikke er at de først og fremmest kan anvendes uden 3,5 mm kabel. I stedet bruger høretelefonerne Apples Lightning kabel, hvilket der findes mange fordele ved. Audeze har nemlig lanceret et specielt kabel med indbygget DAC og forstærker for at få fuld kontrol over lyden. Det eneste de ikke kan have styr på er dét, der kommer ud af høretelefonerne, men vi forventer at hvis du køber disse høretelefoner, så har du god musik at lytte til.

Glue

Glue er en svensk virksomhed, der producerer smarte låse, og de har lanceret en helt ny model på CES-messen. Låsen monteres på indersiden af din dør, og det kan slet ikke ses ude fra, at du har skiftet til en smart lås.

Denne lås gør, at du kan låse den dør på med din mobiltelefon (man kan fortsat bruge almindelige nøgler også), og takket være det, kan du give hvem som helst en nøgle til dit hjem, hvis det er nødvendigt. Eksempelvis hvis du har familie på besøg henover en weekend, så kan du indstille at deres mobiltelefoner kan låse døren op under weekenden (hvis du vil undgå for uventet besøg på et senere tidspunkt).

Foruden at skabe denne hardware, så satser Glue også på at forsøge at starte et samarbejde med forskellige virksomheder. Eksempelvis vil de gerne indlede et samarbejde med posten, hvor du kan give dem en engangsnøgle til dit hjem, så de kan levere pakker. Det samme gælder for håndværkere, der skal lave noget hos dig.

8. januar - dag 4.

Ny telefon fra Huawei

Der er altid en masse spændende telefoner på CES-messen, men årets messe er lidt af en undtagelse. En af de større producenter havde dog en ny telefon med på messen. Det, I ser på billedet, er Huawei Mate 8, en Android-telefon med en 6’’ skærm og høj ydeevne. Selvom processoren er kraftfuld, er batteritiden noget ud over det sædvanlige, og ifølge Huawei kan telefonen bruges konstant i to dage, inden den løber tør for strøm.

De har også satset på hurtigopladning af telefonen, hvis man løber tør for strøm. De tal, vi har fået fra Huawei, er, at det kun tager 30 minutter at oplade telefonen og have nok strøm til en hel dags brug.

Kodak satser på analogt med et nyt Super 8-kamera

Som tidligere fortalt, er analog det nye sort her på CES 2016, og hvis du ikke blev overbevist af pladespillerne, kan det være, at det nye kamera fra Kodak gør det. Kodak har nemlig valgt at præsentere et helt nyt Super 8-kamera, som er et analogt videokamera. Kameraet har et spejlsystem, der deler billedet i to, hvor det ene sendes til eksponering af filmen, og det andet sendes til en digital kamerasensor. Så kan du nemlig bruge en skærm som søger, selvom du optager analogt.

Kameraet har flere digitale funktioner og optager desuden lyd, hvilket ikke er helt tosset. Lige nu har Kodak ikke en fungerende prototype, men de forventer at lancere kameraet i år til jul. Der vil de også lancere en tjeneste, der gør, at man kan indsende sine film til fremkaldelse og samtidigt få dem scannet i 4K.

Withings lancerer et smart termometer

En stor trend på CES-messen er sundhedsprodukter, og en gadget, vi hæftede os ved, er Withings nye termometer Thermo, et smart kropstermometer til omkring 1000 kr. Dette termometer benytter flere smarte sensorer og kan aflæse din temperatur alene ved at røre din hud.

Temperaturen vises på et lille display, og hvis du vil, kan du lagre informationen og føre en log over, hvor varm eller kold, du er.

Styr dine smarte gadgets med en smart fjernbetjening

Det smarte hjem er en af de største trends på messen, og det er formentlig en trend, der er kommet for at blive. Hvis du begynder at gøre dit hjem smartere med multiroom-højtalere, smarte lamper og andre ting, som du styrer med din telefon, opstår der et problem. Først og fremmest kræver det, at du bruger masser af forskellige apps, og så skal du altid have adgang til din telefon, hvilket kan være svært, hvis den er til opladning, og sidst, men ikke mindst, tager det altid lidt tid, når man skal åbne forskellige apps.

Disse problemer er årsagen til, at Nuimo lanceres. Denne lille fjernbetjening kan styre masser af forskellige smarte gadgets, som f.eks. Philips Hue og Sonos, og producenterne er ved at udvikle understøttelse af endnu flere produkter. 

7. januar - dag 3.

Nikon D5 – fotografér i mørke

Kameraer har sjældent været i fokus på CES-messen, men i år er en af messens fedeste gadgets faktisk et kamera.

Nikon valgte nemlig at præsentere deres næste flagskibskamera på årets messe. Nikon D5 er et komplet klassisk systemkamera med en opløsning på 20 megapixel og med masser af funktioner. Den største nyhed i kameraet er dog, at det kan optage billeder med vanvittige 3.280.000 ISO. Ja, du læste rigtigt, tre millioner ISO(!). Kameraet optager 12 billeder pr. sekund, optager film i 4K og har en 3,2’’ touchskærm på bagsiden.

Hvis du er lidt lun på dette kamera, må du vente til engang i foråret. Nikons vejledende pris ligger på omring 70.000 SEK.

Android-ur med en måneds batteritid

Årets CES-messe er fuld af wearables, og størstedelen af dem er ure.

En af de modeller, der adskiller sig fra de andre, er Casios nye WSD-F10, som er et Android Wear-ur i klassisk, hårdfør Casio G-shock-stil. Det er ikke bare et designvalg. Uret er ligeså hårdført, som man forventer af et almindeligt ur i samme stil. Ud over at tilbyde alle klassiske Android Wear-funktioner har Casios ur to skærme, der er monteret ovenpå hinanden. Det gør, at uret også fungerer som et almindeligt digitalt ur med en måneds batteritid, hvilket er perfekt, hvis du kun bruger de smarte funktioner en gang i mellem.

Salget forventes at starte i USA og Japan til foråret til omkring 500 dollars.

Samsung TabPro S

Samsung har lavet mange forskellige Android-tablets, men på årets CES-messe har de valgt at fokusere på en Windows 10-tablet. Den nye Samsung TabPro S er en 2-i-1-computer, der minder om Microsoft Surface, en tablet, der, takket være et medfølgende tastatur, også fungerer som en bærbar computer.

Samsungs model har en dual core Core M-processor på 2,2 GHz, er udstyret med 4 GB RAM og takket være en 12’’ AMOLED-skærm adskiller den sig virkelig fra konkurrenterne. Maskinen vejer desuden kun omkring 700 gram.

Ifølge Samsung forventes salget at starte engang i februar.

Hængelås, der bruger din telefon som nøgle

En stor trend på årets CES-messe er det smarte hjem og det, der kaldes Internet of Things. Det betyder, at alle dine gadgets er opkoblede og smarte på en eller anden måde. Der er også stor fokus på sikkerhed, og hvordan dette kobles sammen med resten af hjemmet. Et af de lidt anderledes produkter, der præsenteres, og som vi mener er ret fedt, er Noke. Noke er en smart hængelås, der blev lanceret via Kickstarter for ca. et år siden, og som nu er et reelt produkt.

Denne lås fungerer helt uden nøgle. Du skal i stedet bruge din telefon for at låse den op. Det kan gøres på forskellige måder; enten klikker du på låsen, og hvis din telefon er i nærheden, låser den op, men du kan også vælge at godkende det hele på telefonen for ekstra sikkerhed. Du kan desuden konfigurere en morselignende kode, der kan bruges, hvis du glemmer telefonen.

6. januar - dag 2.

Fremtidens dronecontroller

Der er rigtig mange dronenyheder pt., og droner er blandt de mest populære produkter på årets CES-messe.

En af de fedeste gadgets på dette område er helt klart Avegant Glyph, som er et videoheadset, der bruges til at styre din drone. Ud over at du ser det, din drone ser, har Glyph desuden indbyggede sensorer, der registrerer, hvordan du bevæger dit hoved. Det betyder, at du f.eks. kan styre din DJI Inspire 1 med controlleren og lade kameraet styres af, hvad du ser på.

Glyph lanceres via Kickstarter og begynder nu at levere til dem, der støttede projektet. Når det en gang kan købes, vil det formentlig koste omkring 6000-7000 kroner.

Bærbar gamingcomputer med indbygget eye tracking

Svenske Tobii er en af verdens førende virksomheder inden for eye tracking. Deres teknologi har mange anvendelsesområder, hvor et af disse områder er gaming.

På årets CES-messe præsenterer Tobii og MSI en ny gamingcomputer med indbygget eye tracking. Computeren er i bund og grund en GT72 Dominator Pro, men med indbygget teknologi fra Tobii. Et af spillene, der understøtter eye tracking, præsenteres også lige nu på CES; Assasin’s Creed Syndicate. I spillet kan du, vha. dine øjne, lede efter punkter, som du kan fæstne din krog på.

Indtil videre er der ikke mange spil, og funktionerne er få, så vi glæder os til at se flere titler med unikke eye tracking-funktioner.

Sony PS-HX500

En lidt uventet ting på CES-messen er, at hele to store producenter har valgt at lancere pladespillere.

På billedet kan I se Sonys afspiller, som er en del af Sonys satsning på højopløst musik. Afspilleren hedder Sony PS-HX500 og er en high end-afspiller til de, der stiller høje krav. Den giver desuden brugeren mulighed for at rippe sine lp-plader i rigtig høj kvalitet, hvis man ikke vil skifte plade hele tiden. PS-HX500 lanceres i løbet af foråret, og prisen er stadig ukendt.

Den anden virksomhed, der også lancerer en pladespiller, er Panasonic. Det er en del af deres projekt om at genoplive det klassiske mærke Technics. Det er derfor ikke helt uventet, at det nye produkt er en ny version af den umådeligt populære pladespiller Technics 1200. Hvis du vil have den, bliver du dog nødt til at vente til anden halvdel af året.

Netgear-router med MiMo-teknologi

Routere er måske ikke de fedeste produkter, men på CES-messen har vi set på den for nyligt lancerede Netgear Nighthawk X4S AC2600, og vi er altså nødt til at indrømme, at den er ret fed.

Denne router er udstyret med alt, du kan forestille dig, og som om det ikke er nok, er den også udstyret med MiMo-teknologi. MiMo står for Multiple Input and Multiple Output og er en ny teknologi, der lader routeren og de tilsluttede enheder bruge alle deres antenner samtidigt for suveræn ydeevne.

Hvis du vil have det bedste af det bedste, er dette helt klart et alternativ.

5. januar - dag 1.

Styr BB-8 som en Jedi

En af de fedeste gadgets pt. er, mener vi, Spheros radiostyrede BB-8-robot, og til efteråret bliver den endnu sejere. Sphero lancerer nemlig et tilbehør til BB-8, så du kan føle dig som en vaskeægte Jedi.

Tilbehøret er et armbånd, som registrerer dine armbevægelser, og du vil derfor kunne styre BB-8 ved at vifte med armen. Armbåndets pris er stadig ukendt, men det lanceres til efteråret.

Ny drone fra Parrot

Droner er blevet rigtig populære, og en af de førende producenter på dette område, Parrot, præsenterer en ny model på CES-messen. Denne drone er lidt speciel, da den ikke er en multikopter som de fleste andre droner på markedet. Parrot har nemlig designet et lille fly med en propel, hvilket åbner op for andre muligheder.

Den nye drone hedder Disco og adskiller sig virkelig fra andre radiostyrede fly. Disco har nemlig masser af sensorer, der gør, at den kan flyve på autopilot. Disco vejer 700 gram, og hvis du kan lide høj fart, er Disco lige noget for dig, da den flyver med hele 80 km/t.

Verdens første bærbare med OLED-skærm

CES-messen er ikke officielt begyndt, men jeg har allerede kunnet lege med en af årets fedeste bærbare computere; Lenovo X1 Yoga.

Denne bærbare er en ultratynd computer med høj ydeevne og er noget helt unikt. Den vil nemlig have en 14’’ OLED-skærm, og det er første gang, vi ser dette i en bærbar computer. Skærmen kommer med en opløsning på 2560x1440 pixel, og i computeren finder vi en Intel i/-processor, 16 GB RAM og 1 TB SSD.

Dette en computer, vi virkelig ser frem til, og det ser heldigvis ikke ud til, at vi skal vente ret længe. Ifølge Lenovo lanceres computeren nemlig her i januar.