Vi rapporterer direkte fra CES 2017

Verdens vigtigste tech-messe

Vi rapporterer direkte fra CES 2017

Verdens vigtigste tech-messe

CES 2017

CES-messen i Las Vegas er verdens vigtigste messe, når det gælder forbrugerelektronik og anden teknologi. Det er her, vi får lov at se det kommende års store teknologitrends, og mange producenter bruger messen til at præsentere deres største nyheder. Vi er selvfølgelig til stede hele ugen, og her vil du kunne læse om alle de vigtigste nyheder, der vises frem på messen.

Siden opdateres løbende hver dag.

9. januar - dag 5

ASUS lancerer smart AR-telefon

AR (augmented reality) og VR (virtual reality) er to af de største trends lige nu, og ASUS har derfor valgt at lancere en telefon, der understøtter begge dele: ZenFone AR. ZenFone AR er en ni millimeter tynd Android-telefon med en 5,7’’ stor SUPER AMOLED-skærm med en opløsning på 2560 x 1440 pixels. Telefonen er drevet af en Snapdragon 821-processor og er udstyret med hele 8 GB RAM-hukommelse.

Telefonen har desuden fået tre kameraer på bagsiden, og hovedkameraet har fået en sensor på hele 23 megapixel. Det er dog de to andre kameraer, der gør telefonen interessant, da de gør, at telefonen registrerer dybde i billederne. Det betyder, at ZenFone AR understøtter Googles AR-platform ”Tango”, der åbner op for masser af muligheder. Det er den første Tango-mobil, der også kan bruges sammen med et VR-headset, og vi kan knap nok vente med at komme endnu tættere på denne telefon.

Smart overvågningskamera fra Somfy

Somfy er ikke en virksomhed, man normalt forbinder med sikkerhed, da deres hovedprodukt er motoriserede rullegardiner. Nu har Somfy dog lanceret Somfy One, en smart lille enhed, der skal være en totalløsning for overvågning og sikkerhed på det lille kontor eller i hjemmet.

Somfy One er en enhed med masser af funktioner, men i bund og grund er det et overvågningskamera med bevægelsessensor. Det er også udstyret med en sirene, og du får adgang til en cloud-server. Overordnet set er denne enhed meget smart og perfekt til dem, der har brug for en nem sikkerhedsløsning.

Forvandl dit værelse til en VR-verden

CES-messen er ikke bare fuld af de seneste produkter. Der er også masser af prototyper og koncepter, der fremvises for at se, hvad folk tænker og synes om dem. Et af disse projekter er ”Razer Project Ariana”, der er en meget speciel projektor.

Project Ariana er i bund og grund et VR-produkt, men det har en lidt anderledes løsning sammenlignet med andre produkter. I stedet for at brugeren benytter et par briller og lukker sig inde i en VR-verden, forvandler Project Ariana hele dit værelse til en VR-verden.

Project Ariana er en projektor, der er udstyret med ekstra sensorer, og som kan projicere et ekstra bredt billede. Du sætter den op, som du plejer, og retter den mod dit tv. Sensorerne i projektoren registrerer, hvor tv-billedet begynder og slutter, samt hvordan dit værelse ser ud, og udvider billedet til hele værelset.

Smarte trådløse høretelefoner

En af de helt store trends på årets messe er såkaldte true wireless-høretelefoner, og det her er et par, vi er blevet ekstra lune på. Nuheara IQBuds er et par små in ear-høretelefoner, der er helt trådløse. De har altså hverken en ledning til telefonen eller mellem ørepropperne. Ligesom mange andre modeller har de indbygget mikrofon, og du kan modtage opkald og meget andet uden at tage telefonen op ad lommen. Det, der adskiller disse fra mængden, er den app, du styrer høretelefonerne med.

Høretelefonerne er nemlig udstyret med støjreducering, og du styrer denne funktion ved hjælp af appen. Du kan f.eks. lukke det meste af omgivelsernes lyde ude, men lade stemmer trænge igennem, hvis nogen begynder at snakke til dig. Eller hvis du er ude at cykle og vil være mere sikker i trafikken, kan du indstille dem til at lukke omgivelserne ind.

8. januar - dag 4

Bærbar computer med tre(!) skærme

Dette er uden tvivl den mest crazy computer på årets messe. Desværre er det stadig en prototype og vi har svært ved at se, at den rent faktisk bliver lanceret, i hvert fald inden for nær fremtid.

Dette er Razer Project Valerie, en højtydende gaming-computer, der bygger på den eksisterende computer Razer Blade Pro, men med en lille detalje, der adskiller dem. Den detalje er, at denne computer er udstyret med tre indbyggede skærme i stedet for én. Razer synes det er ret besværligt at slæbe ekstra skærme med, hvis man gerne vil bruge flere skærme til sin bærbare computer. Derfor har de bygget en løsning, hvor to ekstraskærme er gemt i computeren låg, og som kommer frem, når man åbner den. Det gør selvfølgelig at låget bliver lidt tykkere, men vi må sige, at vi er imponerede over hvor tyndt, det er lykkedes at holde det. Vi synes godt om idéen, og det ikke bare er gaming, som vi kan se som anvendelsesområde. Med tre 17”-skærme og højtydende hardware bliver denne computer perfekt til at bruge til video, billedbehandling og ekstremt store Excel-filer.

Banebrydende høretelefoner

Audio Technica er en af de mest klassiske producenter på markedet når det kommer til høretelefoner. Virksomheden blev grundlagt allerede i 1962 og siden da har de forsynet os med nogle af markedets bedste høretelefonmodeller.

På CES-messen i år viser de en ny høretelefon, som virkelige adskiller sig fra mængden og som kan være et reelt teknologisk gennembrud. De nye høretelefoner DSR9BT er nemlig et par trådløse Bluetooth-høretelefoner, der ikke har en indbygget DAC. DAC står for Digital/Analog Converter og er den del, der konverterer det digitale signal fra eksempelvis din mobiltelefon til et analog signal, som driver selve højtalerelementet i høretelefonerne. Audio Technica har nu udviklet en helt ny teknologi, som de kalder Pure Digital Drive, og hvad denne teknologi går ud på, er at lade et digitalt signal drive elementet. Dette er enormt stort, da man mister lydkvalitet i konverteringen fra digitalt til analogt og nu slipper man altså så for den konvertering.

Telefon med indbygget spektrometer

Changhong er måske ikke en producent, som mange i Norden har større kendskab til, men de er en af Kinas største producenter af tv-apperater og en rigtig stor spiller i hjemlandet, når det kommer til forbrugerelektronik. Vi mener dog, at vi må skrive om virksomhedens seneste telefon, da den viser en utrolig heftig teknologi, som vi nok kommer til at se mere af i fremtiden.

Telefonen hedder Changhong H2 og er egentlig en ret fin hverdags-android-telefon, hvis det altså ikke lige var for teknologien fra Consumer Physics, som den er blevet udstyret med. Consumer Physics har udviklet et spektrometer, som gør det muligt at analysere objekter blot ved at rette telefonen mod disse. Det fungerer ved at telefonen udsender et lys, som er nærmest infrarødt, og når lyset tilbagereflekteres på forskellige måder på forskellige molekyler kan telefonen, takket være en specialsensor, tage del i information om, hvad man retter telefonen mod. Eksempelvis kan du måle dit kropsfedt med denne sensor, men du kan også bruge sensoren til at afgøre om noget er ægte eller blot måle, hvilket jordbær, der er det sødeste.

Selfie-droner er årets dronetrend

På sidste års CES-messe kunne vi se mange forskellige droner, og der var ingen tvivl om, at 2016 var dronernes år. Sagen er den, at det i år ikke er aftaget, så vi finder fortsat mange forskellige droner på messegulvet. Det, der er sket er dog, at mange droneproducenter har skiftet retning, for i år er det den såkaldte selfie-drone, der er det nye sorte.

Disse droner er ikke store, komplicerede ting, som du kan flyve rundt og filme utrolige videoklip i 4K-opløsning med. I stedet er det ret små og ofte sammenfoldelige dorner, som du altid kan have med dig. De er desuden udstyret med en smart teknologi og kunstig intelligens for at kunne flyve selv og følge efter dig, uden at du behøver at gøre noget. Takket være et lille kamera filmer eller fotograferer disse droner, hvad du kunne tænkes at finde på, uden at du behøver en menneskelig fotograf. Der fremvises mange forskellige modeller fra flere virksomheder vi aldrig har hørt om før, men en ting er sikker; vi kommer til at se mere til dem i løbet af året.

7. januar - dag 3

Optag 4K-video med 60 fps

CES-messen er ikke direkte kendt for at være en stor kameramesse, men der bliver alligevel præsenteret et par forskellige modeller hvert år. Et af de mest interessante kameraer i år er Panasonic Lumix GH5, der er en opfølger til GH4. Det betyder, at dette kamera på mange måder er ganske som forgængeren, men selvfølgelig er der også sket en del siden.

Panasonic Lumix GH5 er et ret stort kamera, hvis man sammenligner med andre spejlløse modeller, måske fordi dette faktisk er mere egnet til at filme med end at til tage billeder med. Indvendigt i kameraet finder vi først og fremmest en helt ny 20-megapixel Live MOS-sensor uden lavpasfilter. Derudover er er billedprocessoren opdateret, og takket være disse opdateringer kan Lumix GH5 blandt andet optage 4K-video i 60 fps.

Chromebook med indbygget stylus

Samsung viser på året messe to nye Chromebooks, der virkelig adskiller sig fra mængden. De to modeller hedder Samsung Chromebook Pro og Chromebook Plus, og egentlig ligner de hinanden ret meget. Den eneste forskel på modellerne er, at Pro-versionen er udstyret med en Intel Core M3-processir mens Plus modellen har en ARM-chip.

Ud over dette er computerne udstyret med 4 GB RAM, to USB-C-porte, MicroSD-kortplads samt 32 GB indbygget lagringshukommelse. Skærmen på begge computere er 12,3” stor og har en opløsning på 2400 x 1600 pixels. Desuden kan skærmen drejes 360 grader, så man kan bruge computeren som tablet.

Det, der gør disse modeller ekstra interessante, er at de desuden har en indbygget pen, så du kan tegne direkte på skærmen.

Samsung lancerer deres første gaming-laptop

En vældig interessant, men ikke helt uventet, nyhed på messen er, at Samsung nu lancerer deres første gaming-laptop. Den nye computer hedder Notebook Odyssey, og kommer både i en 15”-version og en 17”-version. Som vanligt, når det gælder gaming-computere, er specifikationerne det vigtigste, men lige nu ved vi ikke så meget. Vi ved dog, at begge versioner kommer til at været udstyret med en Kaby Lake i7-processor og 15”’eren kommer til at være udstyret med et Nvidia GTX1050.

Ud over specifikationerne finder man på undersiden et specialgitter, der skulle give et godt luft-flow for at nedkøle alle de vigtigste komponenter. Gitteret skulle desuden være let at fjerne, så man nemt selv kan opgradere computeren.

Nvidia opdaterer Shield med 4K HDR-streaming

Nvidia Shield er en tv-streaming-boks spækket med funktioner af alt, hvad du kan forestille dig. På CES præsenterede virksomheden en opdateret version. Den største nyhed i den lille boks er, at den det nye Nvidia Shield kommer til at kunne streame 4K HDR-streams. Indtil videre har vi ikke så meget materiale på det, men det er stadig en meget nice funktion.

Den funktion som dog er mest 2017-agtig er, at det nye Shield har fået adgang til Google Assistant. Google Assistant gør det muligt for brugeren, at kontrollere enheden med stemmekommandoer, og kobler man Shield sammen med Samsungs SmartThings hub, kan man styre det meste af sit hjem med stemmen. Man kan desuden tilkøbe en Nvidia Spot, en mikrofon, som man kan placere hvor man vil for at have adgang til assistenten, hvor som helst.

Nu skal selv brødristere være smarte

Dette nok ikke den vigtigste nyhed på messen, og for at være helt ærlige, så ved vi knapt, hvad formålet er med den. Men når det er sagt, så kan vi heller ikke lade være med at se på den. Det er nemlig sådan, at producenten Griffin har valgt at begive sig ind på Internt of Things-markedet ved blandt andet at lancere en smart brødrister. Som sagt, så ved vi ikke rigtig hvorfor man vil have en brødrister med Bluetooth, men her har du altså en. Til brødristeren har du en app på din telefon, som lader dig konfigurere brødristeren til at riste dit brød præcis som du vil, og andre personer i dit hjem kan have deres egne konfigurationer.

Om ikke andet, så viser dette produkt, at 2017 virkelig kommer til at være et år for Internet of Things.

6. januar - dag 2

Sony lancerer 4K OLED-tv

Tv er ofte et fokus på CES, og 2017 er ingen undtagelse. Vi har allerede set på og skrevet om LG’s nye ultratynde OLED-tv, og nu har vi også taget et kig på Sonys nye flagskib. Det, der er mest interessant ved det nye Sony XBR-A1E Bravia, er, at det er et OLED-tv. Det er dog ikke Sonys første OLED-tv, da de faktisk lancerede verdens første OLED-tv tilbage i 2008. Det tv var dog kun 11’’ stort og havde en pris, der betød, at salget ikke var særlig stort.

XBR-A1E bliver dog større end 11’’ og fås dermed i størrelserne 55’’, 65’’ og 77’’. Det nye tv har desuden 4K-opløsning og er udstyret med teknologi for HDR. Det mest unikke ved dette tv er dog, at det har et særligt stativ, der også fungerer som en højtaler. Højtaleren skal reflektere lyden på en måde, så det føles, som om lyden kommer direkte fra skærmen.

Samsung lancerer tv-teknologien QLED

OLED har længe været den teknologi, mange mente var fremtidens tv, da den giver enormt meget bedre billedkvalitet end LCD. Samsung har dog valgt ikke at satse på OLED, og det er noget, mange har tænkt over. I stedet lancerede Samsung Quantum Dot-teknologien, og det stod klart, at det var dét, Samsung satsede på i stedet for OLED.

På årets CES-messe har Samsung atter givet den hele armen og lanceret en ny version af Quantum Dot, og de kalder den nye teknologi ”QLED”. Den nye teknologi skal, ifølge Samsung, give os det bedste fra to verdener; den mørkeste sorte farve fra OLED og lysstyrken fra Quantum Dot. Og ja, det ser rigtig godt ud. De nye tv-modeller med denne teknologi vil hedde Q7, Q8 og Q9.

VR med føling

Forskellige typer VR er enormt stort på årets messe, og det er ikke bare nye headsets, der fremvises. En af de mere interessante VR-ting indtil videre er resultatet af et samarbejde mellem Ericsson og startup’en Tactai. De viser en løsning, hvor brugeren placerer en sensor på sit pegefinger og på den måde kan kontrollere ting i VR-verdenen. Det, der adskiller dette tilbehør fra mange andre er, at det også giver brugeren en følelse af at røre ved ting takket være teknologien Dynamic Tactile Wave.

I demoen, der blev fremvist på messen, bruger man værktøjet til at styre en hjemmebiografløsning ved at bladre mellem filmtitler og styre afspilningen med en virtuel fjernbetjening. Vi kan knap nok vente til denne løsning kommer til salg, og det lader desuden til, at Tactai har fået produktionsomkostningerne ned, så det burde ikke være alt for langt ud i fremtiden.

Lav musik på farten

Et rigtig fedt produkt på årets messe er Roli Blocks. Det blev egentlig lanceret i november, men dette er første gang, vi har mulighed for at se nærmere på det modulbaserede musiksystem. Blocks består af et par forskellige moduler, som man kobler trådløst sammen for at bygge kontroloverflader, man kan styre mange forskellige musikprogrammer med. Den vigtigste del er ”Lightpad”, som er er firkant med trykfølsom overflade og masser af LED-lamper. Den kan bruges på mange forskellige måder, og LED-lamperne gør det nemt at se, hvordan den er konfigureret lige nu.

Til Blocks fås desuden en mobilapp, der er en af de bedste apps til musikkreation, vi har set i meget lang tid. Det er ganske enkelt en meget smart musikløsning, som kan bruges på alt fra rejsen til arbejde eller i frokostpausen, hvis man trænger til lidt afslapning.

5. januar - dag 1

LG lancerer et tv med en profil på 2,57 mm

Et af de fedeste tv, der indtil videre er fremvist på CES-messen, er LG W7 Signature OLED. Tynde tv er ikke et nyt fænomen på CES-messen, og hvert år kæmper producenterne med at have det tyndeste af slagsen. OLED har betydet, at man har kunnet fremstille vanvittigt tynde tv, men de fleste rigtig tynde tv har kun været koncepter for at vise, hvad, der kan lade sig gøre. LG Signature OLED W7 vil dog kunne købes til foråret, så vil du gerne have et rigtigt tyndt tv, der adskiller sig fra de andre, skal du kun vente få måneder.

Tv’et er kun 2,57 mm tyndt, og med vægbeslaget hænger det 3,8 mm fra væggen. Det gør, at dette tv mere ligner en plakat end et tv. Der er ikke plads til alle ind- og udgange osv. i et så tyndt tv, så dem finder man i en lille boks, der ligner en soundbar. Sidst, men ikke mindst, er det selvfølgelig udstyret med al den nyeste teknologi som f.eks. HDR. Størrelsen er 65’’, men har du tid til at vente til den anden halvdel af 2017, kommer det også i en 77’’-model.

Smart lampe, der hjælper dig med at stresse af

Soraa Helia er en ny smart lampe, der adskiller sig fra de andre, da den ikke kræver nogen form for ”hub” eller WiFi for at kommunikere med hinanden. I stedet bruger lampen dit allerede eksisterende el-net.

Det smarte ved lampen er, at den automatisk ændrer farvetemperaturen på lyset afhængig af tidspunktet på dagen. Det gør, at man får et mere naturligt lys for øjnene, og det kan f.eks. hjælpe på stress. Den vigtigste ting er, at lampen ikke længere bruger ultraviolet lys, hvilket vil hjælpe dig, når du skal sove.

Lenovo bevæger sig ind på VR-markedet

Til deres pressekonference fremviste Lenovo virksomhedens første VR-headset, og det virker meget lovende. Det nye VR-headset er pt. kun en prototype, men det viser, hvilken vej Lenovo har valgt at gå, og sammenlignet med det, der er på markedet i dag, skiller det sig virkelig ud. Først og fremmest er dette headset optimeret til at fungere med Microsofts Windows Holographic-platform, som Microsoft præsenterede for et par måneder siden.

En anden ting, der adskiller sig, er, at Lenovos VR-headset er udstyret med to OLED-skærme med en opløsning på 1440 x 1440 pixels. Det er højere opløsning end de to mest populære headset til computere lige nu: Oculus Rift og HTC Vive.

Alt, vi kender til Lenovos tidsplan, er, at det kommer i løbet af året.

Beskyt alle dine smarte gadgets

Bitdefender Box har været på markedet i et stykke tid nu og er et ret unikt produkt. Det er designet til at beskytte dit netværk med smarte gadgets. I takt med, at Internet of Things bliver mere populært, åbner vi op for indtrængen på flere og flere måder. Bitdefender Box vil hjælpe dig med at beskytte alle dine enheder, og med version to er det nemmere end nogensinde.

Bitdefender Box V2 er en enhed, der hele tiden gennemsøger dit netværk for at finde produkter med dårlig sikkerhed og analyserer trafikken fra disse enheder. På den måde kan den se, om nogen har hacket dine webkameraer eller lignende, lukke dem ned og advare dig.