Winamp - It really whips the llamas ass

Kan I huske, da mp3-formatet stadig var nyt og spændende? Så kan du formentlig huske, hvad der piskede lamaens bagdel. Hvis ikke, kan du lære det i dagens #ThrowBackThursday, som handler om det klassiske program Winamp.

Winamp 1.0

Mp3-formatet blev lanceret i 1995, og der gik ikke lang tid, før det blev meget populært at gemme sin musik i dette format. Det var dog et problem, at der kun fandtes få gode programmer til afspilning af dette format. Det var indtil Winamp blev lanceret! Året var 1997, og nu havde vi endelig en simpel musikafspiller til computeren, som desuden havde et lækkert retro-design. I løbet af kort tid var Winamp blevet downloadet tre millioner gange, og afspillerens succes fortsatte i mange år.

Funktioner

Winamp-afspilleren var i begyndelsen meget simpel, men den havde stadig de fleste funktioner, man havde brug for. Programmet kunne spole frem og tilbage, havde en shuffle-funktion og man kunne lave playlister. Winamp fortalte desuden, hvor lang en sang var, hvad den hed og hvilken kvalitet filen havde. En funktion, som manglede, var muligheden for at placere sange i kø. Senere kom muligheden for plugins og temaer, så man kunne personificere programmet og få det til at fungere på sin egen måde.

En anden ting var, at programmet altid var fyldt med forskellige påskeæg. I de tidlige versioner kunne man f.eks. spille Snake.

Opgang og fald

Winamp var populært i lang tid og blev hele tiden opdateret med nye funktioner. Det var desværre ikke nok på længere sigt. Ikke fordi Winamp var et dårligt program, men fordi de andre blev bedre. Det startede med, at brugerne begyndte at bruge de afspillere, der fulgte med Windows og OS X. Så kom streaming-tjenesterne, og i 2013 blev Winamp officielt lukket ned af de daværende ejere AOL. Winamp blev dog hurtigt opkøbt af en ny ejer, og pt. er det usikkert, hvordan programmets fremtid ser ud.

Tak for nu, og glem ikke: ”Winamp, it really whips the llama’s ass.”

3 september 2015

Plasma-tv

Dagens #ThrowbackThursday handler om plasma-tv. I dag er plasma-teknologien næsten helt uddød, men der var engang, hvor plasma var aktuelt, hvis du ville have en stor fladskærm.

Walkman

En gang i mellem lanceres produkter, der vender op og ned på vores levemåder. Et par eksempler er tv, hjemmecomputeren og mobiltelefonen. Et andet eksempel er Sony Walkman, produktet, der forandrede måden, vi hører musik på.

Koss Porta Pro

Koss Porta Pro kan formentlig være verdens mest klassiske høretelefoner. I dagens #ThrowbackThursday vil vi derfor se nærmere på historien bag disse høretelefoner samt virksomheden Koss.

LaserDisc - Den første optiske skive

Det er formentlig ikke mange, der faktisk har set LaserDisc i virkeligheden, da det tæller som et ret stort flop. Det har dog spillet en væsentlig rolle for nutidens teknologi, så i dag dedikerer vi ugens #ThrowbackThursday til denne laserskive i LP-format.

VHS og den store formatkrig

Før DVD’er, harddiske, streaming og Blu-ray var VHS det helt store på markedet, når man skulle optage og se film. I dagens #ThrowBackThursday ser vi nærmere på, hvordan VHS blev standardformatet.

Historien om MiniDisk

MiniDisc er en opfindelse, der i historiebøgerne er kendt som et rigtigt flop. Det er heller ikke så mærkeligt, når man ser på, hvad den skulle konkurrere med. Der var et par gode ting ved MiniDiscs, og i denne uges #ThrowbackThursday ser vi tilbage på MiniDiscens gode og dårlige sider.