Walkman

En gang i mellem lanceres produkter, der vender op og ned på vores levemåder. Et par eksempler er tv, hjemmecomputeren og mobiltelefonen. Et andet eksempel er Sony Walkman, produktet, der forandrede måden, vi hører musik på.

Lange rejser uden musik

Historien om Walkman starter på et fly mellem Japan og USA. I dette fly sad nemlig Sonys medstifter Masaru Ibuka og hørte musik via en professionel kassetteoptager til pressefolk. Denne optagelsesenhed var stor og klodset, da den slet ikke var lavet til det, Ibuka brugte den til, og til sidst blev Ibuka træt af det. Han spurgte da virksomheden, om de kunne fremstille en version uden mikrofonindgang, optagelseshoveder og andre unødvendigheder, hvis man kun ville bruge den som afspilningsenhed. Der blev fremstillet en prototype, og Ibuka overtalte derefter virksomheden til, at det kunne blive et succesprodukt.

Verdens første Walkman

Den første Walkman-model hed TPS-L2 og blev lanceret på det japanske marked i juli 1979. Det så desværre ikke ud til at blive den succes, Masaru Ibuka havde håbet på, og i den måned blev der kun solgt 3000 eksemplarer. Sony startede en stor reklamekampagne, hvor kendte personer og folk på gaden viste, hvor fantastisk det var at høre musik på farten. Denne kampagne var en succes, og i august meldte man lageret udsolgt med 30.000 Walkmans. Det gjorde man, selvom de fleste i pressebranchen syntes, at det var et dumt og dårligt produkt. I dag ved vi bedre, da Walkman-serien er blevet solgt i over 400 millioner eksemplarer, og statistik viser, at vi i dag hører meget mere musik på farten end derhjemme.

Walkman lever videre

Walkman blev som sagt en succes, og der er er lanceret mange forskellige modeller. Noget, der bidrog til successen, var de meget lette og små høretelefoner, der blev lanceret sammen med den første model. De gjorde nemlig hele pakken ekstremt bærbar. Sony fortsætter med at fokusere på lige præcis høretelefoner, og de bliver en stor del af Walkman-historien. Andre vigtige højdepunkter i historien er CD-Walkman, der blev lanceret i 1984. De fleste genkender formentlig disse afspillere som Discman, et navn de fik i 1999. Discman blev også rigtig populær, men den næste generation, MiniDisc Walkman, markerede slutningen på en æra. MP3-afspillerne kom, og selvom Sony også producerede et hav af MP3-afspillere, var der for stor konkurrence fra iPod og andre modeller. Walkman levede dog lidt videre i visse mobiltelefoner, men Walkman som varemærke bliver formentlig aldrig ligeså ikonisk, som det var engang.

2 maj 2016

Plasma-tv

Dagens #ThrowbackThursday handler om plasma-tv. I dag er plasma-teknologien næsten helt uddød, men der var engang, hvor plasma var aktuelt, hvis du ville have en stor fladskærm.

Koss Porta Pro

Koss Porta Pro kan formentlig være verdens mest klassiske høretelefoner. I dagens #ThrowbackThursday vil vi derfor se nærmere på historien bag disse høretelefoner samt virksomheden Koss.

LaserDisc - Den første optiske skive

Det er formentlig ikke mange, der faktisk har set LaserDisc i virkeligheden, da det tæller som et ret stort flop. Det har dog spillet en væsentlig rolle for nutidens teknologi, så i dag dedikerer vi ugens #ThrowbackThursday til denne laserskive i LP-format.

VHS og den store formatkrig

Før DVD’er, harddiske, streaming og Blu-ray var VHS det helt store på markedet, når man skulle optage og se film. I dagens #ThrowBackThursday ser vi nærmere på, hvordan VHS blev standardformatet.

Winamp - It really whips the llamas ass

Kan I huske, da mp3-formatet stadig var nyt og spændende? Så kan du formentlig huske, hvad der piskede lamaens bagdel. Hvis ikke, kan du lære det i dagens #ThrowBackThursday, som handler om det klassiske program Winamp.

Historien om MiniDisk

MiniDisc er en opfindelse, der i historiebøgerne er kendt som et rigtigt flop. Det er heller ikke så mærkeligt, når man ser på, hvad den skulle konkurrere med. Der var et par gode ting ved MiniDiscs, og i denne uges #ThrowbackThursday ser vi tilbage på MiniDiscens gode og dårlige sider.