Turboknappen

Kan I huske turboknappen? Her mener vi den turboknap, der fandtes på mange computere fra 80’erne og 90’erne. I ugens #ThrowbackThursday ser vi tilbage på en æra, hvor det ikke kun var biler, der havde indbygget turbo.

Hvilke computere havde turboknap?

Turboknappen var en knap, der fandtes på størstedelen af alle computere i 80’- og 90’erne. Mange vidste nok ikke helt præcist, hvad knappen gjorde, og det var ikke mærkeligt, da den, på trods af navnet, ikke på nogen måde gjorde, at computeren kørte hurtigere. Et par eksempler på computere med denne knap var størstedelen af 286-, 386- og 486-computerne. Der blev også lanceret et par Pentium-maskiner med turboknap, så hvis du ejede en computer i starten af 90’erne, bør du have set disse knapper.

Gammel kode

Inden vi fortæller, hvad knappens funktion var, er vi først nødt til at fortælle lidt om, hvordan datidens programmering foregik, og hvordan den påvirkede f.eks. spil. I den tidlige hjemmecomputeræra, blev meget software programmeret, så det brugte processoren som ur for at sørge for, at alt skete, når det skulle. Problemet med dette var, at når softwaren skulle bruge processorens clockfrekvens for timing, og når denne frekvens blev højere, så kørte softwaren hurtigere.

Det lyder måske ikke umiddelbart som en dårlig ting, men det var ikke kun det, at beregningerne udførtes hurtigere. Det gjaldt også for ting, der ikke krævede større hastigheder. Hvis du f.eks. tændte for et platformsspil, kunne alt gå så hurtigt, at spillet slet ikke kunne spilles. Det skete, hvis processoren var væsentligt hurtigere end den processor, spillet var udviklet til.

Turbo gør faktisk computeren langsommere

Nu ved du, at det kunne være svært at køre ældre spil og programmer på nyere computere, og her kommer løsningen; turboknappen. Turboknappen blev lavet, så du kunne køre ældre programmer på en nyere og hurtigere computer. Knappen kunne altså ikke bruges til at give din computer en turboindstilling. Pointen med knappen var at gøre din computer langsommere, så ældre software fungerede korrekt.

Der har I det. Stol aldrig på computertermer.

25 januar 2016

Quiz: Grafikkort

Grafikkortet har længe været den vigtigste komponent i gaming-computere, men hvor meget ved du egentlig om disse kort? Test din viden om både moderne teknologier og legendariske producenter i vores quiz.

Sound Blaster - Starten på en legende

Sound Blaster er et utroligt klassisk varemærke, som har lavet produkter i hele 27 år. I dag finder du navnet Sound Blaster på mange forskellige lydprodukter, som f.eks. headsets og højtalere. Det produkt, Sound Blaster er mest kendt for, i hvert fald for os, der spillede computerspil i 90’erne, er selvfølgelig lydkort.

Commodore 64

Det er formentlig kun få computermodeller i dag, der vil blive husket om 30 år på samme måde, som vi husker mange 80’er-computere. Vi har klassikere som Amiga 500, Atari 2600 og selvfølgelig computeren, vi fokuserer på i dag; Commodore 64.

Historien om iMac

I ugens ThrowbackThursday ser vi nærmere på den første iMac, den farverige kasse, som i sin tid var en rigtig lille, pæn og smart computer.

Floppydisk – ikke et flop

Vidste I, at Dustin har solgt it-produkter siden 1984? De første produkter i sortimentet var farverige disketter, som blev solgt via postordre. Hvem vil ikke gerne have farverige disketter i stedet for grå eller sorte?

Palm og håndcomputeren

I en tid hvor mobiltelefoner kun var noget, man brugte til opkald og sommetider til at sende en sms eller to med, fandtes der en anden gadget, som på mange måder minder om dagens mobiltelefoner. I denne uges #ThrowBackThursday ser vi nærmere på denne klassiske gadget, nemlig håndcomputeren Palm Pilot.