Computere & tilbehør

Sound Blaster - Starten på en legende

Sound Blaster er et utroligt klassisk varemærke, som har lavet produkter i hele 27 år. I dag finder du navnet Sound Blaster på mange forskellige lydprodukter, som f.eks. headsets og højtalere. Det produkt, Sound Blaster er mest kendt for, i hvert fald for os, der spillede computerspil i 90’erne, er selvfølgelig lydkort.

Starten på en legende

Virksomheden bag Sound Blaster hedder Creative Technology Limited (Creative Labs), og lyd har altid været en af Creatives mærkesager. Virksomhedens første lydkort blev lanceret i 1987 med navnet Creative Music System. Året efter relancerede man samme kort med navnet Game Blaster, og i 1989 lancerede Creative det første lydkort med navnet Sound Blaster.

Sound Blaster 1.0 kunne afspille lyd i 8 bit med en samplingsfrekvens på 23 kHz, og hvis du ville optage, var det med 8 bit/12kHz. Det var altså ikke ligefrem et kraftfuldt kort, hvis du sammenligner med nutidens teknologi, hvor man plejer at gå efter lydkvaliteten på en CD, altså 16bit/44,1kHz. Dette lydkort blev hurtigt en succes takket være dets kompatibilitet med AdLib, og det havde flere funktioner til en lavere pris. Sound Blaster-kortet havde blandt andet en ”game port”, så man kunne tilslutte et joystick til sin computer uden at skulle købe et ekstra kort.

Sound Blaster Pro og 16

Disse to kort er formentlig de mest klassiske lydkort, der nogensinde er fremstillet, og efter 1991, da Sound Blaster Pro blev lanceret, dominerede Creative lydkortsmarkedet. Dét vi husker bedst fra den tid, er dog ikke lyden, men at man skulle skifte mellem IRQ- og DMA-kanaler for, at det fungerede med alle de forskellige spil.

Lige præcis Sound Blaster 16 var det første Sound Blaster-kort, der kunne gengive lyd i CD-kvalitet, da det kunne håndtere 16-bitslyd. Deraf navnet.

Vi er også nødt til at nævne Sound Blaster AWE32, som også er et kort, der vækker varme følelser hos os.

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags