Søgemotorer fra de gamle dage

Hvis du skal finde noget på nettet, bruger du formentlig Google.dk eller klikker på den indbyggede søgerude i din browser, som ofte benytter Google. Google er pt. så store, at man ikke længere søger efter noget på internettet; man googler det. I dagens #ThrowbackThursday skal vi dog snakke om andre søgemotorer, nemlig søgemotorer fra de gamle dage.Hvad er en søgemotor?

En søgemotor er software, som forsøger at holde styr på, hvad der findes på internettet, så du, som bruger, kan finde relevante sider og ting. I starten blev internettet brugt på en helt anden måde, og de søgetjenester, der fandtes, mindede ikke meget om nutidens søgemotorer. Da internettet spredte sig til almindelige brugere, var søgemotorer stadig ikke noget, man brugte til at finde interessante ting på nettet. Man brugte i stedet forskellige typer af webportaler, når man surfede. Søgemotoren blev dog ligeså stille populær, og man begyndte at søge efter information på nettet på en helt ny måde. Her er nogle søgemotorer, vi kan huske.

WebCrawler

WebCrawler regnes for at være den første moderne søgemotor, da den var blandt de første, der indekserede den tekst, der fandtes på hjemmesider. På den måde kunne man som bruger, søge på et ord og finde alle de hjemmesider, der indeholdte dette ord. WebCrawler blev lanceret i 1994 og eksisterer faktisk stadig, selvom den i dag fungerer på en helt anden måde. I dag samler WebCrawler nemlig søgeresultater fra Google og Yahoo!, så du, som bruger, ikke behøver at søge på flere tjenester.

AltaVista

Efter WebCrawler gik der ikke lang tid, før masser af søgemotorer, der arbejdede på samme måde, dukkede op. Den mest populære søgemotor var AltaVista. AltaVista dukkede op i 1995, og er formentlig den første søgemotor, de fleste af os brugte. AltaVista var ved at dominere søgemotormarkedet på samme måde, som Google gør i dag, inden de blev udkonkurreret af netop Google, og i 2003 blev de opkøbt af Yahoo!. Det var måske en af årsagerne til, hvorfor AltaVista langsomt gik væk fra sit enkle design og forsøgte at blive en webportal, hvor Google kom på banen og kun tilbød et enkelt søg.

Evreka

Denne søgemotor er det nok ikke mange af jer, der kender, men den har en interessant historie, der viser, hvor langt fremme vi er i Norden, når det gælder teknologi. AltaVista var som tidligere nævnt den største søgemotor i 90’erne, og deres servere endte med at blive overbelastede af den voksende trafik. De besluttede sig derfor for at placere servere i andre lande end USA, hvor det første sted uden for USA med sin egen AltaVista-server var Norden. De havde nemlig et samarbejde med Telia og valgte at placere en server i Sverige. Så Evreka, hvor kommer det fra? Det navn fik søgetjenesten to år senere, selvom den stadig benyttede AltaVistas søgeindeks.

Yahoo!

Yahoo! var ikke en søgemotor, som dem, vi lige har snakket om, i hvert fald ikke i starten. Dengang kunne Yahoo! sammenlignes med en webportal. De havde en søgefunktion, dog uden deres egen søgemotorteknologi, og benyttede sig af andre virksomheders tjenester. I år 2000 begyndte de at bruge Googles søgemotor, og fire år senere lancerede de så deres egen. I USA er Yahoo! altid blevet regnet for at være en af Googles store konkurrenter, og de eksisterer stadig, selvom søgemotordelen ikke længere er særlig stor.

5 november 2015

CES 2019

Med hundredtusinder af besøgere og udstillere fra hele verden er CES i Las Vegas verdens vigtigste forbrugerelektronikmesse. Her lanceres mange af de fedeste produktnyheder, og det er her, vi får lov at se det kommende års store trends.

IFA 2018

IFA-messen er Europas største og vigtigste messe, når det gælder forbrugerelektronik. Store som små producenter samles her for at fremvise deres nyeste produkter på hele 150.000 kvadratmeter messegulv. Vi er selvfølgelig også til stede på IFA i år for at se nærmere på alle fede gadgets, der udkommer resten af året.

Gaming i alle formater og med RGB-belysning

Som en af verdens største tech-messer - og uden tvivl den største med fokus på computerprodukter - bliver Computex i Taipei et fokuspunkt for fede nye gadgets og trends til efteråret. Vi har været til stede på det enorme messegulv og har udvalgt det, vi synes, virkede ekstra interessant og den tone, Computex har sat til årets anden halvdel.

Nyhederne fra Apples udviklerkonference WWDC 2018

På den anden side af Atlanten er Apples udviklerkonference Apple Worldwide Developers Conference løbet af stablen. Til stede var 6.000 forventningsfulde tilskuere, og rundt om i verden sad både udviklere og forbrugere klar til at få et glimt af, hvad fremtiden har at byde på.

IFA 2017

IFA-messen er Europas største og vigtigste messe, når det gælder forbrugerelektronik. Her vil vi i en uges tid dagligt rapportere om de nyeste og vigtigste nyheder fra messen.

Quiz: Er du en gadgetekspert?

Det er nemt at genkende en iPhone, hvis man kan se et billede af telefonen, men spørgsmålet er, om du genkender den, hvis du kun kan se volumenknapperne? I denne quiz vil du kun se ekstreme nærbilleder af gadgets og spørgsmålet er, om du stadig kan se, hvad billederne forestiller?