Plasma-tv

Dagens #ThrowbackThursday handler om plasma-tv. I dag er plasma-teknologien næsten helt uddød, men der var engang, hvor plasma var aktuelt, hvis du ville have en stor fladskærm.

De tidlige år

Plasma-teknologien har faktisk rigtig mange år på bagen, og den første plasmaskærm så allerede dagens lys i 1964. De skærme, der blev produceret dengang, var monokrome, små og meget dyre. Datidens primære anvendelsesområde var i computerterminaler, da plasmateknologien, til forskel fra CRT-teknologien, ikke krævede hukommelse eller anden elektronik for at fungere. I løbet af de næste par år blev halvledere billigere, og det betød, at CRT-skærme også blev billigere. Det gjorde, at plasmaskærme mistede populariteten, selvom de stadig havde anvendelsesområder takket være deres slanke design, og at de kunne laves lidt større end datidens CRT-skærme.

Indtil 90’erne var monokrome plasmaskærme standarden, men i 90’erne gik udviklingen i gang. I 1992 lancerede Fujitsu verdens første farveskærm på 21’’, og bare tre år senere var størrelsen oppe på 42’’. I 1997 eksploderede markedet, da Philips lancerede det første moderne plasma-tv til forbrugere. Philips’ tv var på 42’’, havde en opløsning på 852 x 480 pixels og kostede 15.000 dollars. Samme år kom Pioneer ind på plasmamarkedet og var i mange år den producent, alle sammenlignede sig med.

00’erne og LCD-tv’ets fremgang

I starten var plasma-tv det eneste alternativ, hvis man ville have en stor fladskærm, men LCD-teknologien blev ved med at udvikle sig, og flere og flere LCD-tv kom på markedet. I den første del af 00’erne var LCD-maskinerne mindre eller dyrere end tilsvarende plasma-tv, så plasmateknologien var stadig den førende teknologi i store fladskærme. Der gik ikke mange år, før LCD-teknologien blev tilstrækkelig billig til at være et godt alternativ for tv på 37’’- 46’’. Ved endnu større produkter havde plasma stadig fordelen, da teknologien var billigere, men der gik ikke lang tid, før LCD-teknologien nåede dertil.

I 2006 var LCD-markedet blevet så stort, at der før første gang blev solgt flere LCD-tv i størrelsen 40’’ og større end plasma-tv i samme størrelse. Pris er dog ikke alt, og plasma-tv havde stadig mange fordele, i forhold til billedkvalitet. Du fik blandt andet meget dybere sort, og det bidrog til, at plasmaet kunne leve så længe, som det nu gjorde.

Panasonic var den producent, der blev længst tid på markedet med deres plasmaprodukter af høj kvalitet, og det var først i 2014, de stoppede med at producere dem. Derefter stoppede de resterende producenter, og teknologien var officielt død.

7 december 2016

Walkman

En gang i mellem lanceres produkter, der vender op og ned på vores levemåder. Et par eksempler er tv, hjemmecomputeren og mobiltelefonen. Et andet eksempel er Sony Walkman, produktet, der forandrede måden, vi hører musik på.

Koss Porta Pro

Koss Porta Pro kan formentlig være verdens mest klassiske høretelefoner. I dagens #ThrowbackThursday vil vi derfor se nærmere på historien bag disse høretelefoner samt virksomheden Koss.

LaserDisc - Den første optiske skive

Det er formentlig ikke mange, der faktisk har set LaserDisc i virkeligheden, da det tæller som et ret stort flop. Det har dog spillet en væsentlig rolle for nutidens teknologi, så i dag dedikerer vi ugens #ThrowbackThursday til denne laserskive i LP-format.

VHS og den store formatkrig

Før DVD’er, harddiske, streaming og Blu-ray var VHS det helt store på markedet, når man skulle optage og se film. I dagens #ThrowBackThursday ser vi nærmere på, hvordan VHS blev standardformatet.

Winamp - It really whips the llamas ass

Kan I huske, da mp3-formatet stadig var nyt og spændende? Så kan du formentlig huske, hvad der piskede lamaens bagdel. Hvis ikke, kan du lære det i dagens #ThrowBackThursday, som handler om det klassiske program Winamp.

Historien om MiniDisk

MiniDisc er en opfindelse, der i historiebøgerne er kendt som et rigtigt flop. Det er heller ikke så mærkeligt, når man ser på, hvad den skulle konkurrere med. Der var et par gode ting ved MiniDiscs, og i denne uges #ThrowbackThursday ser vi tilbage på MiniDiscens gode og dårlige sider.