Computere & tilbehør

Palm og håndcomputeren

I en tid hvor mobiltelefoner kun var noget, man brugte til opkald og sommetider til at sende en sms eller to med, fandtes der en anden gadget, som på mange måder minder om dagens mobiltelefoner. I denne uges #ThrowBackThursday ser vi nærmere på denne klassiske gadget, nemlig håndcomputeren Palm Pilot.

Den første Palm Pilot

Hvis du ikke helt kan huske det, var Palm en lille håndcomputer, som havde touch-skærm og en lille plastikpen. Den mindede meget om de touch-skærmtelefoner, som var populære, inden iPhone blev lanceret. Forskellen var, at man ikke kunne foretage opkald fra en Palm Pilot. Den første model, Palm Pilot 1000, kom i 1996, og i cirka 10 år var man ret sej, hvis man havde en Palm, da man slap for at bære rundt på en upraktisk Filofax (dette produkt er næsten forsvundet pga. nutidens mobiltelefoner).

Teknologien

Sammenlignet med nutidens specifikationer var den første Palm ikke ligefrem en kraftpakke, og det var den faktisk heller ikke i 1996. Hjernen i Pilot 1000 var en Motorola-processor på 16 MHz, 128 KB arbejdshukommelse og havde ”hele” 12 MB lagringsplads. Skærmen var en monokrom touch-skærm med en opløsning på 160 x 160 pixel. Vi kan f.eks. sammenligne den med en Samsung Galaxy Edge, som har en fire-kernet processor på 2,7 GHz, 3 GB RAM og plads til et hukommelseskort på 64 GB. Den har desuden en skærm med flere millioner farver og en opløsning på 1600 x 2560 pixel.

Hvad skete der?

Historien om Palm er en lang historie med mange begivenheder, men vi forsøger at gøre det kort. Palm var en succesfuld virksomhed, og navnet Palm Pilot var længe et synonym for en håndcomputer. I midten af 2000-tallet blev mobiltelefonerne smartere, og håndcomputeren blev i princippet overflødig. Palm forsøgte at følge med den teknologiske udvikling og lancerede blandt andet Windows Mobile-enheder. De udviklede også et nyt styresystem til smarte mobiltelefoner, webOS.

WebOS reddede dog ikke virksomheden, som blev opkøbt af HP i 2011. HP fortsatte med at lancere webOS-telefoner med navnet Palm, men selv HP endte med at opgive og stoppede. I dag har HP lanceret webOS med open source-flag, og det er blevet brugt af blandt andet LG i deres SmartTV.

27 august 2015

Tags