Gaming

Pac-Man

Der er få spil, der er ligeså klassiske som Pac-Man, så denne TBT bruger vi på hans historie. Vi havde andre spil med i vores overvejelser, som f.eks. Tetris, Pong og Space Invaders, men de må vente lidt, inden de får deres egen TBT.

Paku-paku taberu

Historien om Pac-Man starter i 1979, da spiludvikleren Toru Iwatani begyndte at arbejde på denne idé sammen med sit udviklingsteam hos den klassiske spilvirksomhed Namco. Udviklingen tog cirka et år, og i 1980 fik den lille gule figur endelig lov at se dagens lys. En af grundidéerne med Pac-Man var at lave et spil, der også talte til det kvindelige publikum, da det primært var drenge, der dengang spillede arkadespil. Dette er årsagen til, at Pac-Man, sammenlignet med mange andre spil fra denne tid, har lidt mere ”nuttede” elementer, som for eksempel søde spøgelser.

En anden sjov ting er navnet, for hvor kommer ”Pac-Man” fra? Svaret er langt, men begynder med den japanske frase for at forklare, hvordan det lyder, når man åbner og lukker munden igen og igen. Det hedder paku-paku taberu og blev inspirationen til spillets japanske navn Pakkuman. Det engelske navn ville så blive Puck Man, hvilket både lignede det japanske navn og passede fint, da hovedpersonen lignede en puck. Problemet var dog, at det var lidt for nemt og fristende at ændre P til et F. Derfor ændrede man navnet til Pac-Man.

En vanvittig succes

Da spillet blev udgivet, blev det ikke straks en succes. Det kan være svært at forestille sig i dag, når man tænker over den klassikerstatus, spillet har nu. Det gjaldt dog kun i Japan, og da man lancerede spillet i USA, blev man chokeret over presset omkring spillet. Det gik ikke engang et år, før spillet havde indkasseret flere penge end datidens bedst sælgende film; Star Wars.

Spillet blev så stor en succes, at der blev skrevet en sang om det. Sangen Pac-Man Fever af Buckner & Garcia blev udgivet i december i 1981, og efter fire måneder lå den nummer 9 på den amerikanske Billboard-liste. Og som om det ikke var nok, så fik Pac-Man også sin helt egen tegnefilmsserie i 1982-1983. Det var første gang nogensinde, at en tegnefilmsserie blev bygget 100% på et tv-spil (arkadespil). Pac-Man er også med i Guinness Rekordbog, da det er verdens mest solgte møntspil.

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags