Øvrigt

Nyhederne fra Apples udviklerkonference WWDC 2018

På den anden side af Atlanten er Apples udviklerkonference Apple Worldwide Developers Conference løbet af stablen. Til stede var 6.000 forventningsfulde tilskuere, og rundt om i verden sad både udviklere og forbrugere klar til at få et glimt af, hvad fremtiden har at byde på.

Som sædvanlig lå fokus på software, så for den, som var nysgerrig efter at se nye telefoner, computere og ure, var der ikke meget at hente. Til gengæld blev der præsenteret masser af spændende funktioner, da der blev afsløret nye versioner af iOS, Mac OS, TV OS og Watch OS. Samtlige opdateringer forventes at dukke op til efteråret og kan downloades gratis til kompatible enheder.

iOS 12 – Giver dig kontrollen over dit mobilforbrug

Til efteråret frigives iOS 12 til iPhone, og hvis du er bange for, at den skal gøre din telefon langsommere, behøver du ifølge Apple slet ikke være bekymret. Alle enheder, som kører iOS 11 i dag, vil kunne køre iOS 12 – og desuden gøre systemet hurtigere. Apps vil for eksempel starte op til 40 procent hurtigere.

Apple lagde også stor vægt på forstærket virkelighed – augmented reality. iOS er allerede en kraftig platform for augmented reality, og med det nye framework AR Kit 2 vil den blive endnu bedre. Nyheder er blandt andet muligheden for, at flere brugere kan benytte samme AR-verden, også selvom de har forskellige enheder, og det nye filformat USDZ, som tillader brugere at dele 3D-objekter med hinanden. Man præsenterede også den fleksible app Measure, som fungerer som et digitalt målebånd.

Forstærket virkelighed - Augmented reality (AR).

Andre nyheder i iOS 12 er muligheden for at skabe sine egne Animoji-karakterer og styre Facetime-videosamtaler med op til 32 personer samtidigt. I fotoappen vil det blive lettere at søge efter og dele billeder, og for den, som bruger den stemmestyrede assistent Siri, vil det nu blive muligt at skabe genveje til kommandoer, som anvendes ofte.

En måske større overraskelse var, at Apple har tilføjet flere funktioner for den, som gerne vil have kontrol over sit mobilforbrug. Den store nyhed var Screen Time, som kan føre statistik over dit mobilforbrug og give dig regelmæssige rapporter om, hvor megen tid du bruger på specifikke apps. Det vil blive lettere at fravælge annoncer, og ”forstyr ikke”-tilstanden er blevet opdateret med flere smarte funktioner.

Watch OS 5 – Flere træningstyper og ny walkie-talkie-funktion

Brugere af Apples smartwatch Apple Watch kan glæde sig til, at der sammen med Watch OS 5 vil blive lanceret flere nye funktioner til efteråret. Træning er naturligvis en stor ting for mange Apple Watch-brugere, og nu vil uret kunne spore flere aktiviteter end tidligere. Løbere vil kunne se, hvor mange skridt de tager i minuttet, og sætte det tempo, de skal holde under løbeturen. Hvis du glemmer at starte en træningsaktivitet på uret, er det ikke længere nogen katastrofe, eftersom uret selv kan registrere, når du bevæger dig, og foreslå aktiviteter.

For den, som ikke er interesseret i træning, er den nye funktion Talkie stadig interessant. Den giver dig mulighed for at kommunikere med familie og venner på en enkel og spontan måde. En anden efterspurgt nyhed var, at uret nu endelig kan understøtte Apples podcast-app.

Apple watch med Walkie Talkie funktion

WatchOS 5 med den nye funktion Walkie Talkie.

TV OS – Nu med Dolby Atmos

Med den seneste hardware-opdatering kan Apple TV understøtte 4K-opløsning og videostandarden HDR. Med den næste version af TV OS vil den også kunne understøtte lydformatet Dolby Atmos. Dolby Atmos er det sidste nye inden for hjemmebiolyd og giver brugeren en tredimensionel lydoplevelse.

Apple TV understøtte 4K-opløsning og videostandarden HDR

Apple TV understøtte 4K-opløsning og videostandarden HDR.

Mac OS – Efterårets opdatering hedder Mojave

Med den seneste hardware-opdatering kan Apple TV understøtte 4K-opløsning og videostandarden HDR. Med den næste version af TV OS vil den også kunne understøtte lydformatet Dolby Atmos. Dolby Atmos er det sidste nye inden for hjemmebiolyd og giver brugeren en tredimensionel lydoplevelse.

Apples nye operativsystem MAC OS Mojave

Mac OS Mojave med grænsefladens mørke tema.

Apple har også lavet flere små forbedringer til, hvordan vi håndterer vores filer. Hvis du har den uvane at lægge alle filer på skrivebordet, kan du glæde dig til, at disse nu kan sortere sig selv i såkaldte ”stacks” efter filtype. Det bliver også nemmere at lave ting som for eksempel at rotere billeder og lave pdf-filer direkte i filhåndteringen uden at skulle åbne noget program.

Vi blev også præsenteret for en ny appbutik, som har hentet megen inspiration fra App Store til iOS med inspirerende tekster, film, tips, anbefalinger og større fokus på brugeranmeldelser og bedømmelser.

Apple benyttede også lejligheden til at dementere alle rygter om, at de skulle være i gang med at samle Mac OS og det mobile iOS. Derimod afslørede de, at det vil blive lettere for udviklere at tilpasse deres iOS-apps til også at fungere på Mac-computere. Allerede med Mojave vil vi for eksempel se en desktopversion af Apple Home, som bruges til at styre belysningen og andre produkter i det smarte hjem.

Kilde: Apple

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags