Øvrigt

IFA 2018

IFA-messen er Europas største og vigtigste messe, når det gælder forbrugerelektronik. Store som små producenter samles her for at fremvise deres nyeste produkter på hele 150.000 kvadratmeter messegulv. Vi er selvfølgelig også til stede på IFA i år for at se nærmere på alle fede gadgets, der udkommer resten af året. Her vil vi rapportere om de fedeste produkter, så du kan holde dig opdateret på det, der sker i tech-verdenen.

Siden opdateres løbende hver dag.

Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4

Dag 1 - 31. august

Galaxy Watch

Under IFA 2018 har Samsung sat sit nye smarte ur, Galaxy Watch, i rampelyset. Uret findes i to forskellige størrelser, en på 46 millimeter og en på 42 millimeter, og har er udvendigt design, som minder meget om dets forgænger, Gear Watch. Samtlige modeller har en drejelig ”ring” omkring skærmen, som bruges til at navigere i menuer og bruger Samsungs egenudviklede operativsystem, Tizen.

galaxy watch

Med 46-millimeter versionen af Galaxy Watch giver nu Samsung for første gange svenske kunder mulighed for helt at efterlade mobiltelefonen derhjemme. Den større Galaxy Watch-model understøtter nemlig eSIM, et indbygget SIM-kort, som med den kommende støtte fra alle store svenske operatører kan tilsluttes direkte til mobilnettet for at eksempelvis at føre samtaler eller streame musik fra håndleddet.

Urene understøtter betalingstjenesten Samsung Pay via NFC (betaling via simuleret magnetstribe forsvinder med Galaxy Watch) og har fået flere æstetiske opdateringer for at føles mere som et almindeligt analogt armbåndsur. For eksempel har viserne på urskiven fået skygger, som følger dine bevægelser med håndleddene, og hvis du holder uret mod øret kan du nu høre en diskret, analog tikkende lyd.

galaxy watch
galaxy watch

Sonos Amp

Som et kraftfuldt supplement til sit udvalg af fristående, opkoblede højtalere afslører Sonos en ny forstærker, Sonos Amp, på IFA 2018. Da det drejer sig om en forstærker snarere end bare en modtager, er Amp rettet mod dig, der vil tilslutte et par noget dyrere, passive højtalere, såsom stativhøjtalere eller gulvhøjtalere.

Tanken med Amp er dog ikke kun at drive dine højtalere, men at væve din analoge lyd ind i Sonos eksisterende digitale økosystem. Amp har en analog RCA-indgang, hvor du kan tilslutte eksempelvis vinyl- eller CD-afspiller, men understøtter samtidigt masser af streamingtjenester som Spotify, Apple Music, Tidal og Google Play Music, samt lokal streaming i form af Apple Airplay 2. Hvis du allerede har en eller flere af Sonos fristående multiroom-højtalere, kan Amp sende musikken videre til dem for at fylde hele hjemmet.

Sonos Amp
Sonos Amp

Amp kan klare en udgangseffekt på 125 watt per kanal med en impedans på 8 ohm. For det meste skal Amp bare kunne levere 31 ampere til dine højtalere. Forstærkeren er tilpasset til stereolyd og har to kanaler til dine passive højtalere, men disse kan suppleres via HDMI-porten, som giver dig mulighed for at bruge et TV eller en hjemmebiograf som virtuel centerkanal, hvis det ønskes. Amp lanceres i februar næste år.

Dag 2 - 1. september

Sony WH-1000X M3

Det seneste frembringelse fra Sonys lyddivision er den tredje generationen i familien af susreducerende førsteklasses høretelefoner, WH-1000X M3. Foruden at kunne bryste sig af et eksklusivt lydbillede, både via kabel og trådløst via Bluetooth, har Sony markant forbedret både lydkvalitet og susreduktion. Ved hjælp af en ny, selvudviklet signalbehandlingsprocessor, QN1, er ydeevnen blevet firedoblet samtidig med at en analog forstærker minimerer det signalsus, som ofte hæmmer trådløse hovedtelefoner. Den mere komplekse susreduktion fjerner ikke kun lavfrekvent støj, men også stemmer og anden baggrundslyd. Funktionen kan justeres i Sonys software, hvis du eksempelvis vil lade flere stemmer komme igennem og have bedre styr på dine omgivelser, når du går eller cykler.

Sony WH-1000X M3
Sony WH-1000X M3

De nye høretelefoner er desuden udstyret med hurtig ladeteknik, som giver dig hele 5 timers spilletid med kun 10 minutters opladning via USB-C. En fuld opladning er til gengæld nok til til 30 timers trådløs musiklytning. Desuden kan du nemt og praktisk styre din musik via swipe- og trykbevægelser ved hjælp af kapacitive paneler på høretelefonernes kapper. En quick-knap giver dig også nem adgang til stemmeassistenter som Alexa eller Google Assistant.

WH-1000X M3 lanceres i september, og den internationale vejledende pris lander på 349,99 dollars.

Lenovo Yoga Book C930

For to år siden afslørede Lenovo en lille og smart bærbar computer, Yoga Book A12, som udmærkede sig ved helt at udelade et fysisk tastatur til fordel for en ekstra LCD-skærm med tilhørende aktiv pen. På årets IFA-messe i Berlin kan vi stifte bekendtskab med dens naturlige efterfølger, Yoga Book C930, som går et skridt længere og udskifter den ekstra LCD-skærm med et panel med elektronisk blæk (e-ink).

Lenovo Yoga Book C930

Eftersom e-ink kun bruger energi, når billedet opdateres, kan den ekstra skærm anvendes til at læse bøger eller dokumenter på en energieffektiv måde, som også er mere skånsom for øjnene end en LED-belyst LCD-skærm. Skærmen har tre forskellige indstillinger: dels en læseindstilling til bøger og dokumenter, dels en virtuel tastaturindstilling og en notatindstilling, hvor du kan bruge Lenovos aktive pen. I den sidstnævnte indstilling kan du tegne eller notere og forvandle dine håndskrevne notater til digital tekst med en OCR-funktion.

Lenovo Yoga Book C930

Under ydersiden, som åbnes ved at banke på den, sidder en energibesparende Intel Core i5- eller Core M-processor, og Lenovo lover mindst mellem 8 og 9 timers batteritid med aktiv LCD-skærm, men noget længere i læseindstillingen, hvor kun e-blækskærmen er aktiv. Prisen bliver cirka 1.000 dollars, med lancering i oktober.

Dag 3 - 2. september

Orbi Voice kombinerer netværksforlænger med hi-fi-lyd

Netgear Orbi har hidtil været synonymt med netværkskæmpens familie af routere og netværksforlængere, som gør det nemt at opbygge et mesh-netværk hjemme eller på et mindre kontor. Den seneste tilføjelse til serien, Orbi Voice, tilføjer en indbygget højtaler og tilhørende stemmestyring.

Orbi voice

Voice understøtter Amazons stemmeassistent, Alexa, med fuld adgang til Amazons tilhørende økosystem. Lyden leveres via en 38 watt højtaler fra Harman Kardon med et 3,5 tommer element. Brug Voice til ikke bare at få større wi-fi-dækning, men også til fx at afspille musik, som du starter med stemmen. Hvis du har andre Orbi Voice eller Amazon Echo derhjemme, kan du linke dem for at opnå fuld multiroom-lyd. Selve netværksforlængeren matcher Netgears andre Orbi-satellitter med trippelbånd og dobbelte ethernetporte med en maksimal båndbredde på op til 2,2 gigabit per sekund.

Netgear undersøger desuden muligheden for at tilføje understøttelse af flere stemmeassistenter og tjenester, men en sådan understøttelse er stadig på overvejelsesstadiet. Orbi Voice fungerer ikke som en fristående router, men kræver en Orbi-basisstation. Prisen lander på cirka 300 dollars for en fristående Orbi Voice, når den lanceres i næste måned - et sæt med basisstation koster til gengæld lige over 400 dollars.

Philips afslører gigantisk og ultrabred 5K-skærm

Det ligger ikke Philips fjernt at lancere gigantiske computerskærme til dig, som har brug for meget arbejdsplads, og den kommende Philips 499P9H fangede især vores opmærksomhed på messegulvet i Berlin. Den ultrabrede kvalitetsskærm anvender 32:9-formatet og måler hele 49 tommer diagonalt.

Philips 5K

Det buede VA-panel har en total opløsning på 5.120 x 1.440 pixel, hvilket Philips markedsfører som ultrabred 5K-opløsning. Det giver en stor overflade at sprede dit arbejde på, og dette kombineres med en maksimal lysstyrke på 600 nits og et kontrastforhold på 5.000:1. Skærmen henvender sig især til professionelle brugere, men kan også tænkes at lokke entusiaster til, som vil spille spil eller se film i hele synsfeltets bredde.

Du tilslutter skærmen via Displayport, USB-C, HDMI eller VGA (men sidstnævnte giver ikke adgang til den fulde opløsning i 60 Hz opdateringsfrekvens). Skærmen har desuden et indbygget USB-hub og dobbelte ethernetporte for at kunne fungere som docking station med et enkelt Type-C-kabel. Et indbygget webkamera, som understøtter Windows Hello, kan bruges til at logge ind på computeren og kan skjules bag skærmen, når du ikke bruger det.

Philips 499P9H lanceres i løbet af fjerde kvartal og forventes at koste omkring 1.000 euro.

Dag 4 - 3. september

Samsung Q900R 8K QLED

På IFA i Berlin afslører Samsung sit første 8K-TV, som ikke bare er en prototype, men som faktisk vil blive solgt i butikkerne inden længe. De nye modeller, som indgår i produktserien Q900R 8K QLED, har alle den brutale opløsning 7.680 x 4.320, fire gange flere pixels end 4K. At Samsung faktisk får 8K-TV ud i butikker allerede i efteråret bliver et vigtigt trumfkort i forhold til den primære konkurrent, LG, og deres OLED-teknik. I mangel på rigtigt 8K-materiale fremviser Samsung en AI-opskaleringsfunktion, som med maskinlæring også skal få SD, HD og 4K-materiale til at se rigtigt godt ud på det 8K-opløste panel. Demonstrationerne på messegulvet imponerer, selvom man altid skal tage producenternes egne præsentationer med et gran salt.

Samsung Q900R 8K QLED

8K QLED har et andet vigtigt es i ærmet, som er en maksimal lysstyrke på op til 4.000 nits, hvilket kan sammenlignes med den seneste generationens OLED-TV fra LG, som når maksimalt 1.000 nits.

Samsungs nye QLED-modeller med 8K-opløsning findes i fire størrelser: 65 tommer, 75 tommer, 82 tommer og 85 tommer. Lanceringen sker senere på måneden med en vejledende pris fra ca. 5.000 euro for 65-tommer og op til 15.000 euro for 85-tommer.

Harman Kardon Citation

IFA 2018 i Berlin er nærmest fyldt til randen af smarte og opkoblede højtalere, men med sin Citation-serie tilbyder Samsung-ejede Harman Kardon nogle af de største modeller på markedet.

Seriens mindre og billigere modeller findes i formater som ligner konkurrenternes som fx Sonos Play, alle er beklædt med stof og er i et minimalistisk, skandinavisk design. De største højtalere i serien, Citation Tower, er derimod i gulvhøjtalerformat i fuld størrelse og sælges i par til fx placering i TV-hjørnet i dagligstuen.

Citation Tower leverer en effekt på 200 watt hver og kommunikerer trådløst med internettet og hinanden; de skal bare tilsluttes til hver sin stikkontakt. Den primære højtaler i hvert par er udstyret med en touchscreen og en række kapacitive knapper på oversiden til fx justering af volumen, skift af sang eller ændring af indstillinger.

Harman Kardon Citation
Harman Kardon Citation

Samtlige højtalere i serien understøtter Google Assistant og Chromecast og kan streame musik via bluetooth. Der er desuden fuld multiroom-støtte, så du kan sætte Citation-højtalere op rundt omkring i hele hjemmet.

Citation Tower er rettet mod en entusiastmålgruppe og leveres med et prisskilt i den tunge ende. Ca. 2.500 euro skal du betale for gulvhøjtalerne, når de lanceres i november som de sandsynligvis største smarte højtalere på markedet.

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags