Computere & tilbehør

Historien om iMac

I ugens ThrowbackThursday ser vi nærmere på den første iMac, den farverige kasse, som i sin tid var en rigtig lille, pæn og smart computer.

Alt-i-én

I dag har vi en hel kategori med computere, som kaldes alt-i-én-computere, men dengang Apple lancerede deres iMac G3, eksisterede denne produktgruppe slet ikke. Siden hjemmecomputerens begyndelse har man kunnet få computere med indbygget skærm. Alligevel anses iMac som værende den første alt-i-én-computer, formentlig fordi det blev mere og mere almindeligt at have en separat skærm. Den nye iMac G3 blev fremstillet til almindelige mennesker, og derfor satsede Apple på at designe den nye computer, så den så godt ud i hjemmet og ikke bare lignede en grå kasse. Apple markedsførte denne computer på, hvor enkel den var, at man virkelig fik alt i én pakke og at man kun skulle tilslutte to ledninger i væggen i den ægte 90’er ”plug-and-play”-ånd.

Musen

Da iMac blev lanceret, adskilte den sig virkelig fra alt andet, og vi husker glædeligt tilbage på den farverige og æggeformede lille computer. Hvad vi dog ikke husker tilbage på med glæde, er den mus, der fulgte med iMac G3. Den puck-formede mus var nemlig så langt fra ergonomisk, som en mus kunne være, og det var heller ikke den mest hårdføre mus. Den har selvfølgelig sin fanskare, men vi har ikke nogle gode minder med den.

Højtydende monsterenhed

Som altid med gammel teknologi er det svært ikke at grine, når man i dag læser specifikationerne. Apple iMac G3 havde en G3-processor på 233 MHz og en L2 Cache på 512 KB. Computeren havde også 32 MB RAM-hukommelse, som kan sammenlignes med de 32 GB, der sidder i en moderne computer. Harddisken var på 4 GB, og ud over det var computeren udstyret med en 24x CD-ROM.

Ved lanceringen blev der lagt vægt på, at computeren havde en 4 MB IrDA-tilslutning, en IR-port. Kan I huske dem? Ud over IR-porten fik man to USB-porte og en port til 100 MB Ethernet. Computeren havde desuden et meget hurtigt, indbygget modem på ”hele” 33,6 KB.

Sidst, men ikke mindst, var skærmen, ifølge Steve Jobs, den største skærm, man havde brug for. Det var en 15’’ stor CRT-skærm med en opløsning på 1024x768 pixel.

Hvordan gik det?

iMac blev en kæmpesucces og blev hyldet af både kritikere og brugere. Det betød meget for Apple som virksomhed, og som vi alle ved, fås modellen stadig, selvom designet er væsentligt opdateret.

8 oktober 2015

Tags