Computere & tilbehør

Floppydisk – ikke et flop

Vidste I, at Dustin har solgt it-produkter siden 1984? De første produkter i sortimentet var farverige disketter, som blev solgt via postordre. Hvem vil ikke gerne have farverige disketter i stedet for grå eller sorte?

Nu er disketter ikke længere vores hovedprodukt. Tro det eller ej, så har vi faktisk stadig disketter i vores sortiment, hvis du nu skulle gå hen og blive nostalgisk af denne tekst.

Lagringsbehov

Så længe vi har haft computere, har der været et behov for at lagre data og kunne flytte denne mellem forskellige computere. Før var det bånd og kompakte kassettebånd, der var det helt store, men det er nok disketten, som har haft den største betydning for hjemmecomputeren. De første disketter på markedet var ikke ligefrem små med sine 8’’, og det er ikke disse disketter, vi mener, når vi nævner ordet diskette. Vi mener den klassiske floppydisk med 5 ¼’’-disk og den mindre og tykkere 3 ½’’-diskette.

5 ¼”

Denne sorte sag blev lanceret i slutningen af 70’erne, og dengang havde en diskette en kapacitet på 180 KB. Det var ikke særlig meget, så der gik ikke lang tid, før de kunne lagre ”hele” 1200 KB. De blev i mange år brugt i både hjemmet og på kontoret.

3 ½”

Da disse blev lanceret, kunne de ikke lagre ligeså meget som de større disketter, men der gik ikke lang tid, før lagringskapaciteten på de mindre disketter voksede til 1,44 MB. Computere havde dog i lang tid læsere til begge typer, så man kunne flytte data mellem nyere og ældre enheder.

3 ½’’-disketterne blev ved med at eksistere i meget lang tid, da der manglede et godt alternativ til flytning af data, i hvert fald hvis man ville bruge samme medier igen og igen. Man prøvede dog flere gange på at erstatte disketten, men de fleste slog som sådan ikke igennem. Et eksempel på dette er Zip drive. Det, der fik disketten til at forsvinde, var billige cd’er og USB-hukommelse. I slutningen af diskettens levetid var de fleste programmer og spil blevet så store, at der sommetider krævedes ti eller flere disketter for at rumme ét program, så det var rart, da man endelig kunne nøjes med én cd.

Nostalgi

Mange gadgets husker vi med et smil på læberne og en vis længsel tilbage til en simplere tid. Men sådan er det i hvert fald ikke med disketter, selvom de lagde grunden for Dustin. Ud over, at disketterne knap nok rummede noget, var de nemlig heller ikke særlig pålidelige. Hvor mange har ikke prøvet, at de vigtige filer pludselig stoppede med at fungere, eller disketten døde helt? Og hvor mange har ikke brugt en problemdiskette som undskyldning, hvis man har været for sent på den med en opgave? Vi siger tak til skyen og USB-hukommelse.

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags