Floppydisk – ikke et flop

Vidste I, at Dustin har solgt it-produkter siden 1984? De første produkter i sortimentet var farverige disketter, som blev solgt via postordre. Hvem vil ikke gerne have farverige disketter i stedet for grå eller sorte?

Nu er disketter ikke længere vores hovedprodukt. Tro det eller ej, så har vi faktisk stadig disketter i vores sortiment, hvis du nu skulle gå hen og blive nostalgisk af denne tekst.

Lagringsbehov

Så længe vi har haft computere, har der været et behov for at lagre data og kunne flytte denne mellem forskellige computere. Før var det bånd og kompakte kassettebånd, der var det helt store, men det er nok disketten, som har haft den største betydning for hjemmecomputeren. De første disketter på markedet var ikke ligefrem små med sine 8’’, og det er ikke disse disketter, vi mener, når vi nævner ordet diskette. Vi mener den klassiske floppydisk med 5 ¼’’-disk og den mindre og tykkere 3 ½’’-diskette.

5 ¼”

Denne sorte sag blev lanceret i slutningen af 70’erne, og dengang havde en diskette en kapacitet på 180 KB. Det var ikke særlig meget, så der gik ikke lang tid, før de kunne lagre ”hele” 1200 KB. De blev i mange år brugt i både hjemmet og på kontoret.

3 ½”

Da disse blev lanceret, kunne de ikke lagre ligeså meget som de større disketter, men der gik ikke lang tid, før lagringskapaciteten på de mindre disketter voksede til 1,44 MB. Computere havde dog i lang tid læsere til begge typer, så man kunne flytte data mellem nyere og ældre enheder.

3 ½’’-disketterne blev ved med at eksistere i meget lang tid, da der manglede et godt alternativ til flytning af data, i hvert fald hvis man ville bruge samme medier igen og igen. Man prøvede dog flere gange på at erstatte disketten, men de fleste slog som sådan ikke igennem. Et eksempel på dette er Zip drive. Det, der fik disketten til at forsvinde, var billige cd’er og USB-hukommelse. I slutningen af diskettens levetid var de fleste programmer og spil blevet så store, at der sommetider krævedes ti eller flere disketter for at rumme ét program, så det var rart, da man endelig kunne nøjes med én cd.

Nostalgi

Mange gadgets husker vi med et smil på læberne og en vis længsel tilbage til en simplere tid. Men sådan er det i hvert fald ikke med disketter, selvom de lagde grunden for Dustin. Ud over, at disketterne knap nok rummede noget, var de nemlig heller ikke særlig pålidelige. Hvor mange har ikke prøvet, at de vigtige filer pludselig stoppede med at fungere, eller disketten døde helt? Og hvor mange har ikke brugt en problemdiskette som undskyldning, hvis man har været for sent på den med en opgave? Vi siger tak til skyen og USB-hukommelse.

17 september 2015

Quiz: Grafikkort

Grafikkortet har længe været den vigtigste komponent i gaming-computere, men hvor meget ved du egentlig om disse kort? Test din viden om både moderne teknologier og legendariske producenter i vores quiz.

Sound Blaster - Starten på en legende

Sound Blaster er et utroligt klassisk varemærke, som har lavet produkter i hele 27 år. I dag finder du navnet Sound Blaster på mange forskellige lydprodukter, som f.eks. headsets og højtalere. Det produkt, Sound Blaster er mest kendt for, i hvert fald for os, der spillede computerspil i 90’erne, er selvfølgelig lydkort.

Commodore 64

Det er formentlig kun få computermodeller i dag, der vil blive husket om 30 år på samme måde, som vi husker mange 80’er-computere. Vi har klassikere som Amiga 500, Atari 2600 og selvfølgelig computeren, vi fokuserer på i dag; Commodore 64.

Turboknappen

Kan I huske turboknappen? Her mener vi den turboknap, der fandtes på mange computere fra 80’erne og 90’erne. I ugens #ThrowbackThursday ser vi tilbage på en æra, hvor det ikke kun var biler, der havde indbygget turbo.

Historien om iMac

I ugens ThrowbackThursday ser vi nærmere på den første iMac, den farverige kasse, som i sin tid var en rigtig lille, pæn og smart computer.

Palm og håndcomputeren

I en tid hvor mobiltelefoner kun var noget, man brugte til opkald og sommetider til at sende en sms eller to med, fandtes der en anden gadget, som på mange måder minder om dagens mobiltelefoner. I denne uges #ThrowBackThursday ser vi nærmere på denne klassiske gadget, nemlig håndcomputeren Palm Pilot.