Computere & tilbehør

Commodore 64

Det er formentlig kun få computermodeller i dag, der vil blive husket om 30 år på samme måde, som vi husker mange 80’er-computere. Vi har klassikere som Amiga 500, Atari 2600 og selvfølgelig computeren, vi fokuserer på i dag; Commodore 64.

Virksomheden bag

Commodore som virksomhed er meget ældre, end de fleste tror. Virksomheden blev grundlagt i 50’erne som Commodore Portable Typewriter Company. Virksomheden skiftede dog navn og blev børsnoteret som Commodore International Limited 1962, og det var her, de bevægede sig ind på det elektroniske område. I 70’erne var det lommeregnere, der var Commodores store produkt, og på grund af konkurrencen lancerede de deres første computer, Commodore PET, der stod for Personal Electronic Transactor, i 1977. Herefter blev computere hurtigt Commodores vigtigste produktgruppe, og virksomheden blev hurtigt en af verdens førende computerproducenter, primært takket være den legendariske computer VIC-20. Videre til dagens stjerne: Commodore 64.

Dette var den klassiske C64

I 1982 så Commodore 64 dagens lys, og det gik ikke stille for sig. C64 blev hurtigt en af de mest populære computermodeller i det lidt billigere segment. Computeren blev faktisk så populær, at den stadig har en Guinness World Record som verdens mest solgte computermodel gennem tiden.

Hvor kraftfuld var denne storsælgende hjemmecomputer? Indeni fandt vi blandt anden processoren 6510 fra MOS Technology, som havde en clockfrekvens på cirka 1 MHz. Til denne havde C64 hele 64 kb RAM-hukommelse, og det er også dette, navnet kommer af. Grafikchippen var en VIC-II, som gav en opløsning på 320 x 200 pixel og 16 farver. Indtil videre lyder det måske ikke så fedt, men det var faktisk gode specifikationer. Den vigtigste del var formentlig lydchippen, en chip, der blev længere på markedet end computeren.

C64 – musikinstrumentet

En af de vigtigste dele inden i computeren var lydchippen, en chip ved navn SID 6581. Denne chip gjorde C64 unik i computerverdenen, og gjorde lyden legendarisk. Chippen blev designet af Robert ”bob” Yannes, der mente, at computere havde for dårlig lyd og derfor hentede inspiration fra musikindustrien og deres synthesizers. Chippen havde tre oscillatorer, flere filtre og andre funktioner, ingen andre lydchip til computere havde dengang. Chippen havde endda en lydindgang, hvilket ikke betød noget for computeren, men som fik stor betydning efterfølgende. Denne chip er nemlig så klassisk, at rigtig mange kendte musikere har produceret musik på C64-computere, og C64-musik er endda en musikgenre for sig selv. Der er blevet produceret mange flere produkter længe efter C64’eren, som har benyttet denne chip til musikproduktion, som f.eks. Elektron SidStation.

17 maj 2016

Tags