Når du læser dette, er der gode chancer for, at du allerede er i "indholdsbranchen" – uden helt at vide det. Hvis du på et tidspunkt har udgivet noget, interageret eller skrevet åbent på en social medieplatform, har du allerede skabt indhold – eller "content", som det kaldes på engelsk.
Branchen er i rivende udvikling og spiller i dag en afgørende rolle for brands, kunstnere, meningsdannere og endda politikere, der vil ud med deres budskaber. Men det kræver kreativitet, struktur og ressourcer at skabe godt og engagerende indhold. I denne guide gennemgår vi de grundlæggende principper for at skabe indhold. Her fokuserer vi primært på den mest udbredte metode – videoproduktion
Trin 1. Planlægningsfasen
Planlægningsfasen
Inden du går i gang med at skabe indhold, er det vigtigt at planlægge det.
Det er nu, du bygger skelettet til, hvordan indholdet skal se ud, og hvad det skal handle om. Det er et tidskrævende trin, fordi det kræver omtanke og planlægning at få en vellykket produktion.
Først skal du definere dine mål for dit indhold. Hvad er formålet med videoen, og hvad skal man få ud af den? Hvem er den tiltænkte målgruppe, og hvad skal den have ud af videoen? Det er vigtigt at sætte målene, både for din egen skyld, men også fordi du skal kunne måle gennemslagskraften af dit indhold.
Lad os sige, at din tiltænkte målgruppe er mænd i en bestemt by mellem 35 og 45 år, som spiller golf. Opfølgningen viser, at dem, der har interageret mest med dit indhold, er kvinder mellem 25 35 år, som spiller fodbold. Så ved du, at du skal tilbage til tegnebrættet og lave noget om.
Målene vil guide dig gennem udfordrende faser i dit arbejde og minde dig om, hvorfor du rent faktisk gør det her.
Tips!
En enkel og god model til at hjælpe dig med at definere og følge op på dine mål er SMART-modellen:
- Specifikke
- Målbare
- Opnåelige (Achievable)
- Relevante
- Tidsbestemte
Målgruppe
En af de vigtigste faktorer for succes er, at du ved, hvilken målgruppe du henvender dig til. Ofte har man allerede en klar idé om, hvem man henvender sig til.
Derfor behøver det ikke at være særligt udfordrende. Husk, at jo mere du kender din målgruppe, desto mere kan du skræddersy dit indhold og dermed fange målgruppens interesse.
Et tip er at lave grundig research omkring målgruppen og gå længere end bare demografiske egenskaber som alder, sted og køn. Find ud af, hvad der interesserer dem, hvad de har af problemer, hvad de brænder for, og hvad de inspireres af.
Tal også med personer, der kan lide dit brand, og spørg, hvad de kan lide. Ved at finde ud af så meget som muligt får du et stabilt grundlag, når du skal træffe beslutninger om dit indhold hen ad vejen.
Budskab
Når du har fået helt styr på din målgruppe, bliver næste skridt at udforme dit budskab. Hvad har du at sige til målgruppen, som vil gøre dem interesserede?
Et budskab behøver ikke altid være seriøst, men der skal helst være en rød tråd i dit indhold, så din målgruppe kan genkende, at det kommer fra dig. Tænk over dine mål, din målgruppe, og hvad du vil have den til at gøre, når de har læst dit indhold. Husk, at indhold aldrig er et mål i sig selv.Det er et middel til at opnå forretningsmæssige fordele. For at opnå forretningsmæssige fordele skal dit indhold vække interesse og engagere målgruppen.
En tommelfingerregel for at definere dit nøglebudskab er at tænke på det første skridt, målgruppen skal tage, efter at de har set dit indhold. Når du har defineret det, skal du finde ud af, hvad der skal til for at få målgruppen til at tage dette skridt.
Tips! Eksempler på, hvad du ønsker, at din målgruppe gør, når den har modtaget dit indhold, kunne være:
- Klikke på et link
- Købe et bestemt produkt
- Abonnere eller følge en kanal
Strategi for billeder og video
Uanset om du skal bruge video, tekst, billeder eller en kombination af dem alle, når du skaber dit indhold, vil en strategi være en stor hjælp for dig i det lange løb.
Når du har fået styr på målgruppen og dine mål, kan det være en god idé at begynde at tænke på logistikken for din produktion. Det handler blandt andet om budget og deadlines.
Er der indhold, der kan genbruges for at maksimere din investering? Strategien vil være afgørende for, hvor vellykket dit indhold bliver – men der skal også være plads til dynamik og udvikling hen ad vejen.
Du kan glæde dig over, at det ikke behøver at blive 100 % rigtigt fra starten. Alligevel er det godt at have et billede af en strategi, som du kan bruge, når du tilpasser indholdet, så det fungerer. På den måde kan du lettere holde dit budget og sikre, at dit indhold genererer overskud.
Trin 2. Produktion
Tone-of-Voice (TOV)
For at følgerne skal vide, hvem du er, og lære dig at kende, er det vigtigt med en TOV, som får dine følgere til at genkende dig og dit indhold
En klar TOV vil også hjælpe dig med at opbygge langvarige relationer med dine følgere og vise hvem du er, og hvad du står for. Det har vist sig, at de, der er konsekvente i deres TOV, har 3-4 gange større chance for at skille sig ud og blive set blandt andre end dem, der ikke har en sammenhængende TOV.
Følgerne
Forhåbentlig er du nu kommet i gang med at skabe indhold og er begyndt at få følgere, der er interesserede i dit indhold.
Dine følgere er dit allervigtigste aktiv. Hvis der er noget, du skal bruge tid på, så er det netop dem. Det er følgerne, der definerer, hvor succesrig du er, både i antal og i engagement. Husk derfor at kommentere dine følgeres indlæg, besvare deres spørgsmål og vise, at du ser dem. Det vil ikke bare gøre det lettere for dig at beholde dine nuværende følgere, det vil også give dig nye.
Instruktøren
Når planlægningsfasen er færdig, og du har sat dig mål, identificeret målgruppen og udtænkt et budskab, er det tid til at gå fra ord til handling.
Nu er tiden kommet til at skabe dit indhold og drage fordel af det, du har gjort i planlægningsfasen. For eksempel vil du få stor hjælp af den tidsplan, du har lavet i planlægningsfasen. Den vil give dig en omtrentlig vurdering af, hvor lang tid arbejdet vil tage. Derfor bliver din opgave at sørge for, at produktionen følger din tidsplan.
Ellers vil det sandsynligvis koste dig både tid og penge, som du ikke har regnet med. I større produktioner er der en dedikeret instruktør, der sørger for, at skuespillerne leverer det, du er ude efter, og fører dem igennem de forskellige scener. De har også ansvaret for storyboards, filmoptagelse og den rigtige lyssætning. I mindre produktioner er det som regel indholdsskaberen selv, der agerer instruktør.
Lyssætning
Alle indholdsskabere bruger meget tid på lyssætningen. Uanset hvilket indhold, man planlægger at optage, vil lyssætningen være afgørende for, hvordan videoen modtages af målgruppen.
Den vil sætte tonen, stemningen og attituden i dine videoer og vil også signalere kvaliteten af dit indhold. Lyssætningen kan være en krævende proces, der tager lang tid. Der skal laves en del forsøg, før man finder det rigtige, men det i sidste ende vil det være tiden værd. Hvor meget tid, du skal bruge, afhænger af, hvor mange forskellige optagelsessteder du har planlagt.
Hvis du altid er i dagligstuen med de samme forudsætninger, skal du selvfølgelig ikke bruge så lang tid, som hvis du er ude at optage i forskellige omgivelser til forskellige typer af scener. Et populært produkt til enkel lyssætning er et såkaldt ring light, hvor man fastgør mobiltelefonen i midten af en lysende cirkel (ring light). Det er en udmærket løsning til mindre produktioner, som altid foretages i de samme omgivelser.

Opsætning af kameraet
Du kan finde ud af, hvilken type kameraudstyr, du får brug for, ved at gå tilbage til dit storyboard og se på listen over de scener, du har planlagt.
Er det første gang, eller er du lige begyndt, kan det være godt at starte i mindre målestok. Her er der faktisk kun brug for et kamera på et stativ. En kran eller et såkaldt body rig kan yderligere hjælpe dig med at opnå det ønskede resultat, og hvis du har brug for mere end ét kamera, kan det være en hjælp at hyre en fotograf, der kan aflaste dig med produktionen.
Trin 3. Efterproduktion
Efterproduktion
Nu er det endelig blevet tid til at høste frugterne. Det er nu, du forfiner dit indhold fra en masse klip til en færdig video. Her handler det om at sortere blandt dine optagede videoklip og vælge de bedste ud fra budskab, TOV og grafisk udtryk – alt sammen for at produktionen kan vække så stor interesse som muligt. I efterproduktionen kan du tilføje voiceover, korrigere farver og nuancer, tilføje musik og eventuelt tilføje specialeffekter.
Klipning
En vigtig, men tidskrævende opgave under efterproduktionen er klipningen. Det er nu, du skal slibe diamanterne i dit videobibliotek.
Det nemmeste er at samle de klip, du vil bruge, og importere dem i et videoredigeringsprogram. Du kan gøre det nemmere for dig selv ved at skære de enkelte klip til og lægge dem i nogenlunde kronologisk rækkefølge. Så er det nemmere for dig at få et overblik.
Derefter skal du arbejde dig igennem dit manuskript og storyboard for at sikre, at alle klippene er i den rigtige rækkefølge. Når det er gjort, kan du tilføje alle de ekstra elementer, der sætter krydderi på videoen. Det kan være en voiceover, et grafisk element eller en animeret tekst, der hjælper din video med at skille sig mere ud. Husk dog, at det ikke giver mening at tage ekstra elementer med, hvis de ikke tjener formålet med din video.
Planering och distribution
Når du er færdig med at redigere, er det blevet tid til at vise videoen i det format, du vil have.
Mp4-formatet fungerer f.eks. udmærket til de mest almindelige platforme som YouTube, Snapchat, Twitter, Facebook, LinkedIn og Instagram. I dag er der et hav af enkle distributionskanaler, som giver mulighed for hurtig og nem deling. Med YouTube Shorts kan du for eksempel både oprette, redigere og dele kortere videoer uden at bruge andet end din smartphone. Der er dog forskellige ting, du bør tænke på, inden du deler. Hvis du bruger Instagram, skal du f.eks. sørge for, at klippet fungerer i firkantet format, mens Snapchat og Instagram Stories kræver et lodret format.
Uanset hvor tilfreds du er med din video, kommer du til at kæmpe for at få folks opmærksomhed.
Derfor er det godt at have en interessant start på videoen, så folk fortsætter med at se den. Når du fastholder seerne, øges den AVD (Average Viewing Duration), som YouTube måler.
Andre metoder til at nå ud med din video er:
- Købe rækkevidde for videoen
- Betale influencers for at dele videoen på deres kanaler
- Køre den som et sponsoreret indlæg
- Bede andre i dit netværk om at dele den
- Lægge den op på din egen YouTube-kanal
Tips!
Hvis du f.eks. bruger et interessant miniaturebillede (thumbnail) på YouTube, øger du chancen for at få flere klik på din video. Det vil igen betyde, at YouTube igen eksponerer videoen for flere brugere.