Computere & tilbehør

Guiden for datamaskindeler

Vi hjælper dig med at finde de rigtige komponenter til din stationære computer

Har du lyst til at opgradere din stationære computer eller bygge en ny fra bunden? Her er guiden, som hjælper dig med at finde de rigtige komponenter til dine behov.

Hvis din computer er kommet lidt op i årene, kan det enten være tid til at opgradere dine komponenter eller starte forfra. Overvej altid at opgradere din nuværende computer, da det både er økonomisk og klimarigtigt. Hos Dustin har vi alt, hvad du har brug for til at bygge eller opgradere din computer. På denne side kan du nemt finde ud af, hvilke computerkomponenter du har brug for. Hvis du vil bygge en ny komplet computer, skal du først og fremmest tjekke kabinet, bundkort og processor. Derefter kan du gå videre til computerens øvrige dele. Det kan du læse mere om længere nede i guiden.

Standardbrugeren

Til dig, der leder efter dele, der kan klare det meste. Klarer nemt de fleste brugere, streaming og Office-pakken.

Til produkterne

Den kreative bruger

Til dig, der arbejder kreativt. Dele, der er velegnede til tungere arbejde, billed- og filmredigering og musikskabelse.

Til produkterne

Gameren

Til dig, der leder efter dele, som gør det muligt at spille dine spil uden forsinkelser i 4K og 120 Hz. Så du kan vinde det nyeste Battle Royal-spil.

Til produkterne

Hvilke komponenter skal jeg vælge?

Vi har lavet tre kategorier til forskellige brugere: standardbrugeren, den kreative bruger og gameren. Ovenfor har du de forskellige kategorier og kan nemt klikke dig videre til de produkter, der passer bedst til dig og dit anvendelsesområde.

Hvad er det vigtigste at tænke på?

Du bør sørge for, at dine komponenter fungerer sammen. Start med bundkortet, og træf dine valg derefter.

Har du allerede alle delene?

Så guider vi dig igennem, hvordan du bygger computeren.

Sådan bygger du din egen computer

Har du styr på, hvad der gør computeren komplet?

Dette er delene, som skaber helheden. Vi gennemgår sammen de forskellige komponenter.

Kabinettet

Chassiset til din computer kaldes kabinettet. Her skal du have plads til alle komponenterne. Sørg for at vælge et kabinet, der er kompatibelt med det bundkort, du har brug for. Der findes forskellige størrelser kabinetter afhængigt af, hvor stor din computer skal være. Hvis du skal bruge mere krævende programmer, kan det være en fordel at købe et større kabinet.

Bundkortet

Ofte kaldet computerens rygrad. Det er her, alle komponenter kobles til. Sørg for, at det er kompatibelt med andre komponenter som f.eks. processoren og RAM-hukommelsen.

Strømforsyning

Komponenten, der sørger for, at computeren får den rigtige mængde strøm. Strømforsyninger fås fra 300 W og helt op til 1600 W. Du klarer dig godt med en strømforsyning på ca. 650 W, men det afhænger af, hvor meget strøm alle dine valgte komponenter bruger tilsammen. Det spiller også en rolle, hvilken 80 plus-certificering strømforsyningen har fået. Der findes 6 niveauer.

Processoren

Avancerede programmer eller spil betyder mange data, hvilket igen kræver en hurtig processor. De fleste klarer sig godt med en processor i mellemklassen. Hvis du vil opgradere din processor, skal du huske at sikre dig, at den er kompatibel med dit bundkort.

Køling

Et godt kølesystem er guld værd. Flere blæsere er en fordel, når du kører krævende programmer, mens vandkøling giver dig maksimal ydeevne. For ikke at tale om minimal lyd.

Grafikkortet

Grafikkortet er den komponent, der får computeren til at vise billeder. Det er uden tvivl den vigtigste komponent, hvis du vil spille spil i høj opløsning eller udføre krævende 3D-renderinger uden forsinkelser. For at finde det rigtige grafikkort bør du tjekke dets hukommelse og urhastigheden. Du bør også sørge for, at den har de rigtige tilslutninger til dig, f.eks. den nye USB-C eller HDMI.

RAM-hukommelsen

RAM-hukommelsen er arbejdshukommelsen, som sørger for, at du kan spille dine spil og samtidig have andre programmer kørende. Som regel skal du bruge mindst 16 GB for at spille og eller køre krævende programmer som f.eks. CAD, uden at det hakker. Men hvis du bruger 32 GB fra starten, ved du, at der er frit slag fremadrettet. Og du skal helst ikke blande RAM-hukommelse fra forskellige producenter, hvis du opgraderer.

Harddisken

Med en SSD-disk uploades dine spil hurtigere. Din computer starter også hurtigere end med en traditionel HDD-disk, som du i stedet kan supplere med og have i reserve, hvis du f.eks. optager, når du spiller.

Sidst opdateret: 15 september 2022

Tags