Vælg det rette tv

Når du skal købe et nyt tv, er der en række forskellige modeller at vælge mellem, og at finde vej blandt alle specifikationer, skærmteknologier og størrelser er ikke altid lige let. Hvilke spørgsmål skal du stille dig selv? Hvilken opløsning skal dit tv have? Hvor stort skal det være?

For at hjælpe dig i gang har vi lavet en guide, der gennemgår alt du skal vide for at foretage et vellykket køb.

Del 1

Tv'ets størrelse - jo større, jo bedre. Eller?

Det måske nemmeste valg, du skal træffe, handler om tv'ets størrelse, og her er det rummets størrelse og dine personlige præferencer, som er afgørende. Størrelsen måles diagonalt og oplyses i tommer. En skærm på 55’’ måler således 140 cm fra det nedre venstre hjørne til det øvre højre hjørne.

Til den større stue, hvor afstanden til tv'et ofte er lidt længere, anbefaler vi 55’’ og opad, men til soveværelset eller kollegieværelset kan det være mere passende med en mindre model. Hvis du er i tvivl, kan du satse på en større model, for hvor ofte hører du nogen klage over, at de købte et for stort tv?

Vægmontering og vægbeslag

Det er ikke kun tv’ets størrelse, som kan variere mellem forskellige modeller, men også tykkelsen - og den er meget vigtig, hvis du skal hænge dit tv på væggen.

Hvor tyndt tv'et er afhænger blandt andet af, hvilken skærmteknologi, det bruger. Et bagbelyst LCD-panel, hvor lysdioderne sidder bag skærmen, er f.eks. tykkere end et med belysning i kanterne. Tyndest af dem allesammen kan OLED-panelerne blive, eftersom de slet ikke bruger LED-belysning. Det kan være værd at huske, at de tyndeste tv'er kan have en ekstern boks med ind- og udgange.

Når du skal montere tv'et på væggen, bør du sørge for, at det understøtter VESA-beslag, noget, som de fleste har. Beslagenes størrelse kan derimod variere, hvilket også påvirker afstanden mellem skruehullerne. Der findes også forskellige beslag, som lader dig vinkle eller dreje tv’et.

Vægbeslag fås i alle mulige prisklasser. Blandt de lidt mere eksklusive finder du Vogels Next-serie, som ud over at fokusere på kvalitet og funktionalitet, også fokuserer på materialevalg og design. Her vil vi tippe om stativet Vogels NEXT OP1 Wood TV Floor Stand, som erstatter det kedelige tv-møbel og gør tv’et til rummets midtpunkt. For vægmontering anbefaler vi Vogel´s Designmount Next 7345 og Vogel´s THIN 545 Turn & Tilt Wall Mount, som kun stikker 3,5 cm ud fra væggen samtidigt med, at det lader dig vinkle og dreje skærmen. En endnu mere enestående model er Vogels 8375 MotionSoundMount, som har en indbygget soundbar med trådløs baskasse.

väggfästen

Del 2

Tv’ets opløsning - er flere pixel altid lig med et bedre billede?

samsung

Tv'ets opløsning er et mål på, hvor mange pixel billedets overflade er opbygget af. I lang tid var opløsningen 1920 x 1080 (Full HD) standard, men i dag har de fleste tv 4K-opløsning. Et 4K-tv har opløsningen 3840 x 2160 pixel, hvilket er fire gange flere end et Full HD-tv. Det allernyeste er tv’er med 8K-opløsning.

I teorien betyder flere pixel bedre skarphed og flere detaljer, men hvor stor forbedring 4K eller 8K giver, afhænger i praksis af flere faktorer, f.eks. størrelsen, hvor tæt på skærmen du sidder, og hvor højopløst videomateriale du ser på. Man kan stadig købe Full HD-modeller, men 4K er kommet for at blive - så hvis du vil have et fremtidssikret tv, skal du satse på en 4K-model. Man kan stadig købe Full HD-tv’er, men der er vist ingen tvivl om, at 4K er den nye standard. Nu er det også begyndt at dukke tv’er op med 8K-opløsning (7680 × 4320), som har fire gange flere pixels end 4K-skærme. Eftersom der i dag ikke rigtig findes noget 8K-materiale at se på, bruges de ekstra pixels primært til opskalering af 4K-video for at give bedre skarphed.

UHD, Super UHD og SUHD

Hvis du er begyndt at læse om forskellige tv-modeller, er du sikkert stødt på ord som Ultra HD og UHD-opløsning. Det er ganske enkelt andre ord for 4K-opløsning og antallet pixel er det samme. Der findes også andre ord som Super UHD og SUHD, men selvom teknologierne kan adskille sig på andre måder, er det stadig samme opløsning.

Hvordan ser jeg 4K-materiale?

Klassiske tv-programmer er stadig i Full HD-opløsning, men at opløsningen er lavere end det, tv’et kan håndtere, er intet problem, eftersom tv’ets indbyggede software kan opskalere billedet, så det dækker hele skærmen. I 4K-maskinernes barndom fandtes der ikke meget i 4K-formatet, men i dag tilbyder både streaming-tjenester og spillekonsoller materiale med 4K-opløsning. Hvis du foretrækker at have din filmsamling i bogreolen, eller vil opleve dine film i den bedst mulige kvalitet, er 4K Ultra HD Blu-ray det, der gælder, og så har du brug for en særlig afspiller.

Hvad er HDR?

Mange tv-modeller understøtter noget, der kaldes HDR (High Dynamic Range). HDR er en videostandard, som åbner op for bedre farvegengivelse, større kontrast og større dynamisk omfang, hvilket betyder, at du kan se flere detaljer i billedets mørkeste eller lyseste partier. En forudsætning for, at det skal fungere, er, at HDR bruges i hele kæden, altså at videomaterialet er produceret i HDR, og at tv'et understøtter formatet.

Noget, der er værd at vide, er, at mange af de lidt billigere tv-modeller, som på papiret understøtter HDR, mangler den nødvendige lysstyrke for at kunne gøre brug af teknologien. Brancheorganisationen UHD Alliance har derfor opsat grænseværdier for blandt andet lysstyrke, og har lanceret et mærke, som har fået navnet Ultra HD Premium.

For at gøre det lidt mere kompliceret, er der to forskellige HDR-standarder: den åbne standard HDR10 og Dolby Vision, som er skabt af Dolby. HDR10 er det mest almindelige format, og de fleste tv med HDR-understøttelse kan vise HDR10-materiale. Dolby Vision har bedre specifikationer, men kræver samtidigt, at alle led i kæden er Dolby Vision-kompatible. Hvis du køber et tv med Dolby Vision, bør du således kontrollere, at det også understøtter HDR10.

Del 3

Skærmteknologi og billedkvalitet - plasma, LCD eller OLED?

Da fladskærms-tv'et slog igennem, fandtes der to teknologier: plasma og LCD. I dag er plasma-teknologien stort set forældet, men vi har også fået en ny spiller på banen: OLED. Der er også det såkaldte LED-tv, som ikke er en egen type, men er et LCD-panel med LED-lamper i stedet for lysstofrør.

LCD er det mest almindelige

LCD-teknologien er den mest almindelige teknologi og bygger på flydende krystaller, som tændes, slukkes og farves med mikroskopiske farvefiltre.

Når det gælder LCD-teknologi, er der flere forskellige underkategorier. Først og fremmest har pixels brug for lys fra lysdioder, og de kan enten sidde i skærmens ramme eller i et jævnt lag bag skærmen (bagbelyst). Den senere variant tillader ikke ligeså tynde modeller, men de har ofte mere jævn belysning.

For at gøre det endnu mere kompliceret, er der også forskellige paneltyper, som hver har deres fordele og ulemper. Man kan generelt sige, at dyrere tv også normalt har bedre paneler.

De bedste forudsætninger med OLED

OLED-teknologien bygger på, at hver pixel lyser individuelt, og det giver et jævnt og fint billede med god kontrast, høj lysstyrke og perfekt sort farve. OLED-teknologien giver normalt bedre billeder end LCD, selvom der er undtagelser, når man opstiller specifikke modeller mod hinanden. Eftersom der ikke er nogle lysdioder bag skærmen, kan OLED-modellerne være meget tynde. Den største ulempe ved OLED-modellerne er prisen, selvom de ikke er ligeså dyre som for et par år siden.

Og så har vi QLED

Når man ser navnet, er det nemt at tro, at QLED har noget at gøre med OLED, men det er faktisk en forfinet LCD-teknologi, som bygger på såkaldt Quantum Dot-teknologi. Uden at gå for dybt i de tekniske detaljer, er det en teknologi, som skal bidrage til bedre farvegengivelse og skarpere billeder end traditionel LCD-teknologi.

Hvad gør et godt tv godt?

Når du ”studerer” inden et køb, er der fire begreber, du skal kende til vedrørende billedkvaliteten. Det er sort farve, kontrast, lysstyrke og farvegengivelse.

Sort farve

Det måske nemmeste at afgøre er, hvor god sort farve et tv har. Altså om de sorte partier virkelig ser sorte ud, eller om de i stedet skifter over i grå. Til forskel fra LCD-paneler, som kun kan lave mørke områder ved at blokere for bagbelysningen, kan OLED-panelet producere perfekt sort farve.

Kontrast

Kontrasten er forholdet mellem billedets lyseste og mørkeste partier. Kontrast oplyses ofte med to tal adskilt af et kolon, men eftersom alle producenter har forskellige målemetoder, skal man tage tallet med et gran salt. Når tv'et har dårlig kontrast, er billedet gråt og kedeligt.

Lysstyrke

Lysstyrke måles i nits eller cd/m2 og viser, hvor stærkt tv’et kan lyse. At et tv er lysstærkt er meget vigtigt, når du ser tv i dagslys, da billedet ellers kan være svært at se. Lavere lysstyrke behøver dog ikke at være et problem, så længe den er kraftfuld nok til det rum, du sidder i.

Farvegengivelse

Farvegengivelse er et kompliceret emne, eftersom et tv skal kalibreres for at kunne vise korrekte og naturlige farver. Farvegengivelsen kan også variere afhængigt af, om du ser dit tv forfra eller fra siden, og så taler man om tv'ets visningsvinkler.

Hvad kan være mindre godt?

Der er også nogle problemer, som nogle tv-modeller kan have, fordi producenterne har været nødt til at gå på kompromis. Begreber, der er værd at huske, er ghosting (når de viste billeder sidder fast i et øjeblik) og backbleed (når tv’et lukker lys igennem i billedets sorte partier).

Hvis du spiller tv-spil, er responstiden vigtig

Hvis du skal spille tv- eller computerspil på dit tv, er det vigtigt, at det har en god responstid. Den mest almindelige metode for at måle responstid er at måle, hvor mange millisekunder (ms) det tager for en pixel at skifte farve fra en grå nuance til en anden (grey to grey).

Svartiden er et mål på, hvor hurtigt en pixel reagerer på en kommando. Når du ser film, behøver lav responstid ikke at være et problem, men når du spiller tv-spil, kan det mærkes i form af efterslæb og uskarphed ved bevægelser. Stort set alle tv-modeller har en spilindstilling, der slukker for billedforbedring og anden signalbehandling, der giver forsinkelser i billederne.

Er 3D stadig en ting?

For et par år siden var 3D den helt store trend, men i dag sælges flere og flere tv-modeller uden både 3D-briller og 3D-understøttelse. De to mest almindelige teknologier for 3D er aktiv og passiv 3D, begge med hver deres fordele og ulemper. Passiv 3D-teknologi opfattes ofte som mere skånsom for øjnene, men betyder også, at tv’ets opløsning halveres.

Del 4

Grænseflade og finesser - hvor smart behøver et tv egentlig at være?

I dag kan stort set alle tv kobles på nettet, så du kan downloade apps, spille spil, bruge streaming-tjenester og surfe med tv’ets fjernbetjening. Konceptet kaldes Smart TV og næsten hver tv-producent har sin egen Smart TV-platform med sin egen brugergrænseflade. Selvom den grundlæggende funktionalitet ofte er den samme, adskiller systemerne sig, når det gælder de apps, der kan downloades, hvordan grænsefladen ser ud og hvordan oplevelsen føles. Hvis du vælger et tv, der understøtter de tjenester, du plejer at bruge, er det en smart måde at slippe for unødvendige kabler og bokse på tv-bænken.

For at Smart TV-systemet skal være rigtig brugbart, er det vigtigt, at fjernbetjeningen er god. Visse fjernbetjeninger lader dig styre tv'et med stemmen, andre har indbygget tastatur eller en pegefjernbetjening, som du bevæger ved at pege fjernbetjeningen mod tv'et.

Philips Ambilight-teknologi oplyser rummet

En fed funktion, som er eksklusiv for Philips-modeller, er Ambilight. Teknologien bag bygger på, at rækker med lamper på tv'ets bagside skifter farve og oplyser væggen bag tv'et. Eftersom Philips også står bag de smarte Philips Hue-lamper, kan man synkronisere dem, så hele rummet bliver en del af oplevelsen.

Del 5

Lyden - et tyndt tv er ofte lige med tynd lyd

Der var en gang, da tv-producenterne i det mindste havde mulighed for at montere ordentlige højtalere i tv’erne, men i takt med, at modellerne er blevet tyndere, er lyden desværre også blevet det. I dag er der stort set ingen tv-modeller med god lyd - og eftersom et stort tv passer bedst med stor lyd, kan det være værd at satse på en ekstern løsning.

Den nemmeste måde at få god lyd er via en soundbar, som monteres over eller under tv’et (eller placeres på tv-bænken). For en mere omsluttende hjemmebiografoplevelse, er der forskellige typer højtalerpakker, som sammen med en forstærker kan efterligne oplevelsen i biografen.

Del 6

Tilslutninger - flere tilslutningsmuligheder er aldrig en dårlig ting

Et tv har normalt en indbygget receiver for at modtage analoge og digitale sendinger. Det kan også udvides med et CA-modul og programkort for at modtage låste sendinger. Her er det svært at give nogle generelle råd, ud over at du kan kontakte din tv-udbyder for at finde ud af, hvad du skal bruge. Hvis du bruger Smart TV-grænsefladens streaming-tjenester eller har en ekstern boks, som du tilslutter via HDMI, er CA-moduler eller programkort slet ikke noget, du skal tænke på.

Hvis du skal tilslutte flere digitalbokse, tv-spil eller lignende, kan det være værd at satse på et tv med flere HDMI-indgange. Hvilke tilslutninger kan du ellers have brug for? Hvis du vil kunne se tv, når resten af familien sover, kan det være en fordel, hvis tv'et har en udgang til høretelefoner. Mange tv-modeller har også en eller flere USB-indgange for tilslutning af tilbehør og ekstern lagring.

Trenden bevæger sig ellers mod, at alt bliver mere og mere trådløst. Høretelefoner, tastaturer og andet kan ofte tilsluttes trådløst via Bluetooth, og mange tv-modeller lader dig vise billeder og streame film direkte fra din smartphone.

1 november 2019

Vælg de rette høretelefoner

Få ting kan gøre hverdagen sjovere som et par nye høretelefoner, men at finde de rigtige blandt alle producenter og modeller er ikke altid nemt. I denne guide vil vi forsøge at besvare de vigtigste spørgsmål og hjælpe dig med at finde de høretelefoner, der passer til lige præcis dig.

Sådan vælger du det rigtige lydanlæg

Hvad er vigtigst, når du skal vælge lydanlæg? At det lyder godt naturligvis! Men det handler også om at vælge et anlæg, der passer til dig, og den måde du lytter til musik på. Hvis du gerne vil have musik med til stranden, er en dyr hjemmebiograf-modtager ikke det bedste valg.

Kom i gang med vloggen

At lave lækkert og professionelt materiale til blogs og sociale medier behøver ikke at være svært. Det eneste du behøver er et kamera, en mikrofon og grundlæggende kundskaber inden for billedredigering og lyssætning. Det sværeste kan faktisk være at vælge udstyr.