Vælg den rette e-bogslæser

At læse fysiske bøger har sin charme, men hvor praktiske er de egentlig? Flere og flere vælger at læse sine bøger digitalt, men for at læseoplevelsen skal blive den samme, har du brug for en dedikeret e-bogslæser. Her gennemgår vi det, du skal huske at tænke på, når du vælger model.

Del 1

Hvorfor en e-bogslæser?

e-readers Kobo Kindle Pocketbook

Skal jeg virkelig bruge en gadget mere? Hvad er der galt med fysiske bøger? Hvorfor kan jeg ikke bare læse på min tablet eller telefon? Indvendingerne fra personer, der stadig ikke har fået øjnene op for dedikerede e-bogslæsere, er mange, men de gode argumenter er på e-bogslæsernes side: e-bogslæseren er både mindre og lettere end den gennemsnitlige bog samtidigt med, at den ofte kan rumme flere tusinder af bøger. Tilføj en papirlignende skærm og en måneds batteritid, så har du et produkt, som burde være uundværligt for alle bogelskere.

Fælles for næsten alle e-bogslæsere er, at de bruger E-ink-teknologi eller såkaldt ”elektronisk blæk”. Fordele ved denne teknologi er, at den er skånsom ved øjnene og kan bruges i kraftigt sollys. Ulempen er, at skærmen kun kan vise gråskalaer og stillbilleder. Det er altså ikke en konkurrent til tabletten, men tabletten er heller ikke en konkurrent til e-bogslæseren.

E-bogslæseren er bedst til: bøger og tekstdokumenter

Tabletten er bedst til: aviser, PDF’er, serier og bøger med billeder

Del 2

Overvejelser, du bør gøre, når du vælger e-bogslæser

Skærmen

Alle e-bogslæsere med E-ink-skærm fungerer nogenlunde ens og giver en lignende læseoplevelse. Det, der kan skille skærmene ad, er størrelse og opløsning. Når det gælder størrelse, er det ganske enkelt et spørgsmål om smag.

Hvis du foretrækker at læse med større tekst, kan det være en fordel at vælge en e-bogslæser med større skærm, eftersom du så kan vælge større skrifttype uden at forkorte rækkerne. Skærmens opløsning måles i DPI (punkter pr. tomme). Hvis tallet er højere, ser bogstaverne blødere ud. E-bogslæsere har normalt mellem 200 og 300 DPI.

Bagbelysning

En fordel ved e-bogslæsere sammenlignet med tablets og smartphones er, at skærmen ikke udsender lys. Det gør dem både gode ved øjnene og energibesparende. Men på samme måde, som du kan være nødt til at have lys til din fysiske bog, skal e-bogslæseren også have lys i mørket. Flere og flere producenter vælger at udstyre sine produkter med indbygget bagbelysning, men ikke alle.

Vægt, størrelse og hårdførhed

Med en vægt på nogle hundrede gram og størrelsen af en tynd pocketbog er de allerfleste e-bogslæsere designet til at ligge i tasken eller i en større lomme. Mange modeller har indbygget låg til beskyttelse af skærmen, imens andre har det som tilvalg.

Hvis du kan lide tanken om at ligge ved poolen eller i badekaret og læse, skal du se efter en vandtæt enhed.

Hvilke filformater understøttes?

De understøttede filformater afgør, hvor du kan købe dine bøger. Det mest almindelige filformat er Epub, som de allerfleste understøtter. Der er dog undtagelser, f.eks. Amazons e-bogslæsere, som i stedet benytter sit eget filformat. Hvis du vil kunne låne digitale bøger på biblioteket, skal enheden også understøtte Adobe DRM.

Funktioner

Alle e-bogslæsere klarer det vigtigste - at vise tekst - men der er også meget, der skiller dem ad, som f.eks. indbyggede ordbøger eller leksika.

Mange enheder har berøringsfølsom skærm, så du kan bladre ved at trykke på skærmen, og en del har en medfølgende pen, så du kan lave noter i kanten. Der er også tablets, der kan afspille lydbøger.

Lagringsplads

Lagringspladsen er sjældent et problem i e-bogslæsere, i hvert fald ikke hvis du primært læser bøger med Epub-formatet. Den indbyggede hukommelse på et par gigabyte rækker ofte til tusinder af bøger.

Hvis du vælger en e-bogslæser, som kan afspille lydbøger, er det meget vigtigt med god lagringsplads. Mange enheder understøtter forskellige typer af hukommelseskort.

Tilslutninger

Eftersom enheden kun kan vise stillbilleder, vil du formentlig ikke bruge den til internetsurfing og e-mails (selvom det teknisk set er muligt), men det kan stadig være smart at vælge en e-bogslæser med WiFi. Så kan du nemlig købe eller låne bøger direkte fra enheden uden at skulle bruge en computer.

Hvis du hører lydbøger og vil bruge trådløse høretelefoner, skal e-bogslæseren understøtte Bluetooth.

Del 3

Top fem: Derfor elsker vi e-bogslæsere

e-reader at cafe

1. Tilgængelighed

Med adgang til hele verdens litteratur på nogle få klik, kan du aldrig klage over, at du ikke har noget at læse.

2. Komfort

Bøger er tunge og klodsede, ikke bare at have med på farten, men også at sidde og læse i. Mange e-bogslæsere har indbygget belysning, og det giver dem en ordentlig fordel sammenlignet med den klassiske bog.

3. Tilpasset læseoplevelse

Foretrækker du stor tekst, eller synes du, at en skrifttype er nemmere at læse? Med e-bogslæseren kan du skræddersy din læseoplevelse.

4. Smarte funktioner

Mange e-bogslæsere har indbyggede funktioner for at lave noter, gemme tekststykker og slå svære ord op.

5. Du glemmer ikke, hvor du er

Det er slut med foldede hjørner og bogmærker. E-bogslæseren holder selvfølgelig styr på, hvor du stoppede.

3 februar 2020