Mobilt

E-bogslæserguiden

Vi hjælper dig med at vælge e-bogslæser

Kan du lide at læse bøger? Der er mange gode grunde til at investere i en e-bogslæser, også kaldet læsetablets. Den er både mindre og lettere end en roman i trykt format. Desuden giver e-bogslæseren en meget papiragtig og øjenvenlig læseoplevelse med sit bløde og skånsomme lys. Samtidig rummer den i mange tilfælde tusindvis af bøger og har en batteritid, der holder længe – ofte en hel måned.

Ferielæseren

Læser du ved poolen i ferien? Eller vil du kunne skifte mellem at læse og spille? Disse læsetablets er vandtætte. Nogle har spil som f.eks. skak.

Til produkterne

Storlæseren

På jagt efter et rigtigt arbejds- eller studieværktøj med lidt mere lagerplads? Så skal du satse på en større skærm og funktioner som PDF-understøttelse, notater og lommeregner.

Til produkterne

Lille format-læser

Skal læsetabletten kunne være i jakkelommen, håndtasken eller mavetasken? Eller er du på jagt efter en læsetablet til børnene? Så er det perfekt med en mindre skærm.

Til produkterne

Overvejelser, du bør gøre, når du vælger en e-bogslæser

Skærmen

Fælles for stort set alle læsetablets er, at de anvender E Ink-teknik eller "elektronisk blæk". Fordelene ved teknologien er, at den er skånsom mod øjnene og kan anvendes selv i stærkt sollys. Tidligere havde e-bogslæsere kun gråskalaer, men nu findes der også e-bogslæsere med farve. Alle e-bogslæsere med E Ink-skærm fungerer nogenlunde på samme måde og giver en lignende læseoplevelse. Det, der kan være forskelligt for skærmene, er størrelse og opløsning. Når det kommer til størrelsen, er det helt og holdent et spørgsmål om smag.

Hvis du godt kan lide at læse med større tekst, kan det være klogt at vælge en e-bogslæser med større skærm, da du så kan vælge en større skrifttype, uden at linjerne bliver for korte. Skærmens opløsning måles i DPI (punkter pr. tomme). Hvis tallene er højere, ser bogstaverne blødere ud. E-bogslæsere har typisk mellem 200 og 300 DPI.

Baggrundsbelysning

En fordel ved læsetablets i forhold til tablets og smartphones er, at skærmen ikke afgiver lys. Det gør dem både venlige for øjnene og energibesparende. Men på samme måde som du kan få brug for at belyse en bogside, har e-bogslæseren også brug for belysning i mørket. Flere og flere producenter har valgt at udstyre deres e-bogslæsere med indbygget baggrundsbelysning. På flere og flere modeller kan du også justere det blå lys for at skåne øjnene.

Vægt, størrelse og holdbarhed

Med en vægt på nogle hundrede gram og størrelsen af en tynd pocketbog er langt de fleste e-bogslæsere designet til ligge i tasken eller i en større lomme. Mange varianter har indbygget cover for at beskytte skærmen, mens andre har det som tilvalg.

Hvis du kan lide tanken om at ligge i poolen eller i badekarret og læse, skal du vælge en vandtæt e-bogslæser.

Funktioner

Alle tablets klarer det vigtigste, dvs. vise tekst. Men der er også meget, der adskiller dem fra hinanden, f.eks. indbyggede ordbøger eller leksika. Nogle har også lommeregner og spil– perfekt til f.eks., hvis børn keder sig på lange rejser.

Mange læsere vælger en berøringsfølsom skærm, så de kan bladre ved at trykke på skærmen. En del tablets har en medfølgende pen, så du kan skrive noter i marginen. Der findes også læsetablets, som kan afspille lydbøger.

Lagringsplads

Lagringspladsen er sjældent et problem i e-bogslæsere, i hvert fald ikke hvis du primært læser bøger i Epub-format. Den indbyggede hukommelse rækker typisk til tusindvis af bøger.

Hvis du vælger en læsetablet, som kan afspille lydbøger, er det meget vigtigt med god lagringsplads. Mange læsetablets understøtter forskellige typer hukommelseskort, og hvis du vil have mere lageringsplads, findes der læsetablets med en hukommelseskapacitet på op til 32 GB.

Hvilke filformater understøttes?

De understøttede filformater afgør, hvor du kan købe dine bøger. Det mest almindelige filformat er Epub, som de allerfleste understøtter. Der er dog undtagelser, f.eks. Amazons e-bogslæsere, som i stedet benytter deres eget filformat. Hvis du ønsker at låne digitale bøger fra biblioteket, skal enheden også understøtte Adobe DRM. Visse læsetablets har også PDF-understøttelse, hvilket gør dem til praktiske arbejds- og studieværktøjer.

Tilslutningsmuligheder

Da e-bogslæseren kun kan vise stillbilleder, vil du sandsynligvis ikke bruge den til at surfe på nettet og tjekke din e-mail (selv om det er muligt rent teknisk), men det kan alligevel være klogt at vælge en tablet med wifi. Så kan du i mange tilfælde købe eller låne bøger direkte fra e-bogslæseren, uden at gå vejen gennem en computer.

Hvis du lytter til lydbøger og vil bruge trådløse høretelefoner, skal enheden have Bluetooth-understøttelse.

Til vores trådløse høretelefoner

Sidst opdateret: 15 september 2022

Tags