Ljud & bild

Headsetguiden

Vi guider dig til at finde det helt rigtige headset

Med det rigtige headset kan du nyde musik, nemmere finde fokus og gøre træningen sjovere. Men det er ikke altid helt nemt at navigere rundt mellem de mange producenter og modeller. Med ledning eller trådløst? Hvad menes der med true wireless? Og hvorfor betale flere tusinde kroner for et headset, når der findes modeller til det halve?

Hvilken model er den rigtige til dig?

Høretelefoner inddeles oftest i tre hovedkategorier, uanset om de er trådløse eller ej: over-ear, som omslutter ørerne, on-ear, som sidder uden på ørerne, og in-ear, som, ja præcis, sidder inde i ørerne. De forskellige kategorier kan være lukkede, halvlukket, halvåbne eller åbne og lukke forskellige omgivende lyde ind.

Det første, du skal gøre, er, at overveje hvor og hvordan du vil bruge høretelefonerne. Afhængigt af hvad du skal bruge dem til, spiller pasformen, hvordan de sidder på hovedet, og hvor tilpas lukkede de er, en ret stor rolle.

woman in ear

In-ear høretelefoner – høretelefoner skabt til træning

Den klassiske øresnegl, som placeres inde i øret. I denne kategori er der plads til både den tætsluttende silikoneprop og modeller, som sidder løsere, og derfor slipper mere lyd ind fra omgivelserne. In-ear høretelefonerne er små og lette og kan, trods de små højttalerenheder, lyde rigtig godt. Headset til træning er ofte af typen in-ear, og er ofte kombineret med en bøjle, der fastgøres omkring øret, eller en silikonevinge, der placeres i det ydre øre. Det er vigtigt, at in-ear høretelefonerne sidder rigtigt i øret. Netop derfor følger der ofte ørepuder i flere forskellige størrelser med.

Til produkterne
woman on ear

On-ear høretelefoner – god lyd, der ikke lukker omverdenen ude

Som navnet antyder, er der tale om høretelefoner, som sidder uden på ørerne, uden at omslutte dem fuldstændig. Konstruktionen tillader store højttalerenheder, hvilket i princippet åbner op for bedre lyd, end hvad in-ear headsettet kan producere. De lukker dog ikke omverdenen ude på samme måde som et par omsluttende over-ear hørestelefoner, og nogen synes, at de er ubekvemme at have på efter længere tids lytning.

Til produkterne
man over ear

Over-ear høretelefoner – komfortable høretelefoner, der ofte lukker omverdenen ude

For at få den bedste lydoplevelse og komfort anbefaler vi over-ear høretelefoner, som omslutter hele øret. Ofte har de store, bløde puder, som gør dem behagelige selv under længere tids lytning. Ulempen ved over-ear høretelefoner er, at de er store og klodsede, selvom de ofte kan foldes sammen. Hvor meget omgivelseslyd, der lukkes ude, afhænger af høretelefonernes materiale og konstruktion. Mange høretelefoner i kategorien er også udstyret med aktiv støjreduktion (ANC), som modarbejder den omgivende lyd ved hjælp af et modsatrettet signal.

Til produkterne

Hvilke funktioner har du brug for?

Høretelefoner kan koste alt fra nogle hundrede kroner til tusindvis af kroner. Dyrere høretelefoner har tendens til at have bedre komponenter og lyder bedre end billigere høretelefoner, selvom der er undtagelser. Du betaler f.eks. også for materialet, de er fremstillet af, men måske frem for alt hvilke funktioner høretelefonerne er udstyret med.

woman on ear

Trådløse høretelefoner. Eller med ledning?

Det har længe været besværligt at bruge høretelefoner med ledning, fordi den altid kommer i vejen, men den tid kan snart være forbi, fordi de trådløse høretelefoner virkelig har slået igennem. Trådløse høretelefoner tilsluttes din enhed ved hjælp af Bluetooth-teknologi og fås i alle tænkelige design og konstruktioner. Ulempen ved trådløse høretelefoner er, at de har indbyggede batterier, som skal oplades. Derfor er det vigtigt at have batteritid i tankerne, når du vælger model. Nutidens høretelefoner har dog generelt lang batteritid og klarer ofte en hel dag på en opladning.

True Wireless

True Wireless er en betegnelse for høretelefoner, som ikke sidder sammen med hinanden og dermed er "rigtigt" trådløse. True Wireless-høretelefonerne giver dig maksimal frihed og bevægelighed – på bekostning af batteritiden. Normalt kompenseres deres begrænsede batteritid af, at høretelefonerne kommer i et etui med indbygget batteri, så du kan oplade dem på farten. Til kategorien true wireless hører in-ear høretelefoner, som kommunikerer helt trådløst, dels mellem højre og venstre øresnegl og dels mellem høretelefonerne og afspilningsenheden.

Aktiv støjreduktion – luk omgivelserne ude

Aktiv støjreduktion (ANC) er en stadig mere almindelig teknologi, som især findes i større over-ear høretelefoner og bruges til at eliminere støj og larm fra omgivelserne. Teknologien bygger på, at mikrofoner udenpå og i høretelefonerne opfanger den omgivende lyd for på et øjeblik at modarbejde den med et modsatrettet signal. Teknologien kan anvendes sammen med musik eller bare for at opleve stilhed på kontoret.

Gennemhøring – Luk omgivelserne ind

Hvis du vil slippe for at slukke for musikken eller tage høretelefonerne ud, når nogen vil have din opmærksomhed, er gennemhøring en god funktion. Høretelefoner med gennemhøring bruger mikrofoner til at lukke omgivelserne ind, når du trykker på en knap.

Mikrofonen – hvad skal du bruge den til?

De fleste høretelefoner er udstyret med mikrofon, så du kan tale i telefon. Hvis du primært kommer til at bruge høretelefonerne til at tale i telefon eller via Skype, kan du med fordel vælge et dedikeret headset. Disse er ofte udstyret med specielle mikrofoner, som filtrerer den omgivende lyd fra og gør, at modtageren hører din stemme så tydeligt som muligt.

Er du på jagt efter træningsfunktioner?

Hvis du vil holde styr på dine træningspas og måle dine fremskridt, er livet blevet betydeligt lettere på det seneste. Med et velsiddende sports headset i ørerne behøver du ikke engang at tage et træningsarmbånd på. Nogle af de funktioner, du finder med et sports headset, er pulsmåler og tilhørende apps, som hjælper dig med at gøre træningen sjovere. Hvis du vil have dem med i svømmehallen, skal du vælge høretelefoner med den rigtige kapselklassificering. IP56-certificering betyder f.eks., at du kan bruge høretelefonerne i regnvejr, mens IP67 betyder, at de er vandtætte ned til en meters dybde.

Gaminghøretelefoner, gaming headset eller spilheadset – hvad hedder det egentlig?

En af de største forskelle mellem "almindelige høretelefoner" og gaming headsets (af nogen kaldt gaminghøretelefoner) er lydkvaliteten. Et gaming headset er ikke kun udformet, så du kan tale med dine medspillere. Den fyldige lyd bidrager også til en bedre spiloplevelse. Højere pris som regel bedre lyd, hvis headsettet ellers har de samme funktioner.

Hvis du spiller i støjende omgivelser, er det ikke helt dum at vælge et par lukkede høretelefoner, som dæmper udefrakommende lyd ved at fungere som ørekopper. Et headset med bløde puder, der ikke klemmer for meget, kan være en god idé, hvis du ofte spiller længe.

Husk også at købe et headset med god mikrofon, så dine medspillere kan høre dig klart og tydeligt. Nogle headsets er derfor udstyret med ekstra teknologi for at fjerne forstyrrende lyde, inden mikrofonens signal sendes videre til dine medspillere. På den måde kan headsettet bruges i støjende omgivelser, uden at dine venner behøver at høre alt, hvad der sker omkring dig.

Studiehøretelefoner – til dig, der har et hjemmestudie

Har du et studie derhjemme? Hvis du ikke allerede vidste det, har du brug for et par rigtig gode studiehøretelefoner. Almindelige høretelefoner gør ganske enkelt ikke arbejdet lige så godt ved indspilning, finpudsning, referencelytning og mixing. Dels handler det om at koble fra og lukke omgivelserne helt ude og høre detaljerne, dels handler det om ikke at forstyrre omgivelserne.

Du skal bruge et par høretelefoner, der slutter tæt omkring ørerne, uden at det føles ubehageligt, også når du bruger dem i lang tid. Høretelefonerne skal være slidstærke og kunne bruges dag efter dag (nogle gange under barske forhold). Det er også godt, hvis de har et så neutralt lydbillede som muligt, for at slutresultatet bliver repræsentativt.

Tænk efter, om du har brug for at åbne eller lukkede høretelefoner. Til optagelse og arbejde ude i felten passer lukkede høretelefoner bedst, så du kan lukke omgivende lyd ude. Til lange mixing pas og mastering pas i studiet passer åbne høretelefoner bedst, så du får bedre lydgengivelse.

29 november 2021

Tags