Lyd & billede

Købsguide – vælg det rigtige TV

Din håndbog til TV-junglen

I dag er der et hav af forskellige TV-modeller med forskellige teknologier, og det er let at blive forvirret, inden man overhovedet er begyndt at lede. For at gøre det nemmere for dig at vælge rigtigt har vi lavet en håndbog med det, du har brug for at vide.

LED

LED-teknologien er ofte den billigste valgmulighed. Den har en høj kvalitet, men giver ikke samme sorte farve som OLED og ikke samme lysstyrke som QLED.

Til produkterne

OLED

OLED-teknologien giver generelt et bedre billede end LED, selvom der er undtagelser for visse modeller. OLED-moduler kan være meget tynde, og det giver TV'et et mere slankt udtryk.

Til produkterne

QLED

QLED-teknologien er udviklet til at give bedre farvegengivelse og et skarpere billede end traditionel LED-teknologi. Den er derfor velegnet, hvis man ser TV i dagslys.

Til produkterne

Kapitel 1 – Tilpas TV'et til rummet

Størrelsen af et TV afhænger i høj grad af din personlige smag, men det er godt at tænke på, at rummets størrelse betyder noget for, at TV'et føles rigtigt. TV-størrelsen måles diagonalt og angives i tommer. En skærm på 55 tommer måler godt 140 cm (2,54 cm x 55) fra nederste venstre hjørne til øverste højre. Det behøver ikke at være svært at finde den rigtige TV-størrelse. Vi har lavet en tabel, hvor du kan se den anbefalede afstand. Den mest almindelige TV-størrelse ligger på 55 tommer og har en anbefalet afstand på 2,2m.

AfstandTomme
1,6M40″
1,7M42″
1,9M47″
2M50″
2,2M55″
2,4M60″
2,6M65″

Vil du hænge dit TV på væggen?

Når du hænger dit TV på væggen, kan rummet komme til at se bedre ud, og TV-oplevelsen kan også blive bedre. Hvis du vil hænge dit TV op, skal du tjekke, at det understøtter VESA-standarden. Det gør de fleste TV'er i dag. Afhængigt af dine ønsker kan du købe faste vægbeslag eller beslag, der kan dreje eller vippe TV'et.

Kapitel 2 – Opløsning, størrelse og typen af videomateriale

Der findes nogle tekniske begreber, som kan være gode at kende, når du vælger TV. Et af de almindeligste er opløsningen. Den er et mål for, hvor mange pixler der er på billedfladen. Pixler oversættes igen til antal billedpunkter. De mest almindelige opløsningsformater er Full HD, 4K og 8K. I lang tid var 1920x1080-opløsningen (Full HD) standard, men i dag har de fleste TV'er 4K-opløsning (3840x2160 pixler), hvilket er fire gange så mange billedpunkter som Full HD. Et TV med 8K-opløsning har igen dobbelt så mange pixler som 4K (7680x4320). Det giver den højeste opløsning i dag med 33 millioner pixler. Valget står ofte mellem Full HD-opløsning med godt to millioner pixler eller 4K-opløsning med omkring otte millioner pixler – en ganske stor forskel.

Giver flere pixler flere detaljer?

Det korte svar er ja. I teorien betyder flere pixler bedre skarphed og flere detaljer, men hvor stor forbedringen er fra 4K til 8K, afhænger af flere faktorer. F.eks. hvor stort dit TV er, hvor tæt på du sidder på skærmen, eller hvor høj opløsning der er i det videomateriale, du ser.

Hvordan ser jeg 4K-materiale?

Klassiske TV-modeller er stadig bedst i Full HD-opløsning. Det er ikke noget problem, hvis opløsningen er lavere end det, TV'et kan klare, fordi TV'ets indbyggede software kan opskalere billedet, så det dækker hele skærmen. I dag tilbyder de fleste streamingtjenester og TV-konsoller 4K-opløsning.

Tips!

Hvis du foretrækker at have dine film samlet i et videotek eller vil opleve dem i den bedst mulige kvalitet, bør du bruge 4K Ultra HD Blu-ray-formatet. Det kræver, at du har en Blu-ray-afspiller.

Hvad er HDR?

HDR (High Dynamic Range) er en videostandard, der tilbyder bedre farvegengivelse, højere kontrast og større dynamisk område. Det betyder, at du kan se flere detaljer i billedets mørkeste og lyseste partier. De fleste nye TV'er tilbyder HDR, men for at det skal fungere, skal HDR bruges i hele kæden, det vil sige, at videomaterialet er produceret i HDR, og at TV'et understøtter HDR-formatet.

Spiller du videospil? Så husk responstiden

Det kan være let at overse responstiden, men den er vigtig, hvis du spiller TV-spil. Som regel måler man responstiden som det antal millisekunder (ms), det tager at skifte fra én gråtone til en anden. Lav responstid behøver ikke at være et problem, når du ser TV, men den bliver mærkbar i form af forsinkelser, når du spiller TV-spil. Et andet almindeligt begreb er svartid, som er et mål for, hvor hurtigt en pixel reagerer på en kommando.

Kapitel 3 – Specifikationer og komponenter

Fra Plasma og LCD til LED

Der er sket meget, siden fladskærms-TV'et slog igennem, og hvor man talte om to teknologier: Plasma og LCD. De er i dag blevet erstattet af nye teknologier: LED, OLED, QLED og MINI-LED. Kort fortalt er LED-TV en videreudvikling af LCD, hvor man bruger LED-lamper i stedet for at åbne og lukke for lyset med krystaller.

LED er mest almindeligt

LED-teknologien er en videreudvikling af forgængeren LCD og står for Light Emitting Diode. Det er en teknologi, der sparer energi, giver bedre billedkvalitet, perfekt lysstyrke og en farvegengivelse med naturlige farver selv på lyse billeder. Af de ovennævnte kategorier er LED som regel det billigere alternativ. Sammenlignet med OLED får du ikke helt den samme sorte farve, og sammenlignet med QLED er lysstyrken svagere. I dag findes der også Full LED, hvor LED-lamperne er spredt ud over hele skærmen. Det giver en jævnere belysning sammenlignet med almindelig LED, som kun lyser fra kanterne.

OLED giver de bedste forudsætninger

OLED giver et jævnt og flot billede, fordi hver enkelt pixel lyser individuelt. Denne teknologi giver et jævnt og flot billede med god kontrast, relativt høj lysstyrke og perfekt sort farve. Kort fortalt giver OLED et bedre billede end LED, selvom der er undtagelser, hvis man stiller bestemte modeller ved siden af hinanden. OLED-TV'er kan desuden blive meget slanke, fordi der ikke skal bruges lysdioder bag skærmen.

QLED

QLED minder meget om OLED. Det er en forfinet LED-teknologi, som bygger på kvanteprikker (Quantum Dot-teknologi). Det en teknologi, der skal give bedre farvegengivelse og skarpere billede end traditionel LED-teknologi.

Mini-LED & Micro-LED

To forholdsvis nye begreber i TV-verdenen er Mini-LED og Mikro-LED. Selvom navnene minder om hinanden, bygger de på helt forskellige teknologier. Micro-LED er en teknologi med selvlysende pixler, hvor hver enkel pixel kan tændes eller slukkes afhængigt af billedet, der skal vises. Mini-LED bruger på den anden side et LCD-pixelunderlag, som er billigere end Micro-LED.

En af fordelene ved Mini-LED sammenlignet med almindelige LED-TV'er er, at LED-baggrundsbelysningen kan være meget mere præcis. Det giver en bedre billedskarphed.

4 begreber, der er gode at kende

Når det kommer til valg af TV, er det oftest billedkvaliteten, der er i fokus. Nedenfor ser du fire begreber, som kan være gode at kende:

Sorthed

Det måske letteste at vurdere ved køb af et TV er dets sorte farve. Sortheden afgør, hvor sort de sorte områder virkelig er, eller om de changerer over i gråtoner. LCD-paneler med OLED danner sort farve på forskellige måder. LCD kan kun lave mørke områder ved at blokere baggrundslyset, mens OLED kan lave den perfekte sorte farve.

Kontrast

Forholdet mellem billedets lyseste og mørkeste partier kaldes for kontrast. Den angives ofte med to cifre adskilt af et kolon. Problemet er, at alle producenter har forskellige måder at måle på, så dette tal skal tages med et gran salt. Dårlig kontrast giver et billede, der ser lyst og gråligt ud.

Lysstyrke

Lysstyrken viser, hvor kraftigt TV'et kan lyse, og angives i nits eller cd/m2. Det er særligt vigtigt med et lysstærkt TV, hvis du skal se TV i dagslys, hvor billedet kan blive svært at se. Lavere lysstyrke behøver dog ikke at være et problem, så længe lyset er kraftigt nok til det rum, du befinder dig i.

Farvegengivelse

Farvegengivelse er et komplekst emne, fordi TV'et skal kalibreres, for at farverne gengives korrekt og ser naturlige ud. Afhængigt af, hvor du er i rummet, kan farverne variere. Dette kaldes på TV-sprog for betragtningsvinkler.

Kapitel 4 - Hvad er Smart-TV egentlig?

Smart-TV betyder, at du kan tilslutte dit TV til internettet, så du kan downloade apps, spille spil, se streamingtjenester og surfe med TV'ets fjernbetjening. Selvom næsten alle nye TV'er i dag går under betegnelsen Smart-TV, har hver enkelt producent sin egen Smart-TV-platform med sin egen brugergrænseflade. De grundlæggende funktioner er ofte de samme, men operativsystemerne er forskellige. Derfor er der forskel på, hvilke apps der kan downloades, hvordan grænsefladen ser ud, og hvordan oplevelsen føles. Derfor er det en god idé at overveje, hvilke apps du vil bruge, og sammenligne forskellige producenter, inden du køber dit TV.

Opslagsbog

Vi har lavet en ordliste over begreber, som ofte bruges, og som kan være gode at kende, eller som du kan bruge til at blære dig lidt med:

  • Ghosting (når der stadig er et billede, efter at man har slukket for TV'et)
  • Backlight bleeding (TV'et slipper lys ud i billedets sorte partier)
  • Filmmaker mode (neutral TV-indstilling, hvor al unødvendig TV-behandling er slået fra)
  • Local dimming (en teknologi, som gør det muligt at øge kontrasten ved at dæmpe mørke dele af billedet)
  • Bezel (teknisk begreb for rammen omkring TV'et)
  • Backlight (når LED'erne sidder bag skærmen, hvilket giver et bedre billede)
  • Billedkalibrering (optimering af billedet)
  • TV-lag (når billedet er forsinket eller hakker pga. dårlig forbindelse)
  • TV freeze (når billedet "fryser" pga. problemer med transmissionen eller dårlig forbindelse)
  • TV-pixelering (når TV-billedet omdannes til små billedfelter i hurtig bevægelse)

Sidst opdateret: 15 september 2022

Tags