Start en podcast – sådan gør du

Har du lyst til at kaste dig ud i podcasts? Vi har samlet alt, du skal bruge for at komme i gang.

En podcast kan nemt beskrives som en serie afsnit (lyd eller video), som distribueres via et RSS-flow. Du kan abonnere på disse flows for hele tiden at få adgang til det seneste afsnit af din favoritpodcast.

Podcasts bliver mere og mere populære for hvert år. Markedet for podcast-relaterede produkter er også eksploderet, og i dag kan alle starte deres egen podcast. Du skal i princippet kun bruge en mikrofon, som du enten tilslutter til en computer, smartphone, lydmikser eller bærbar optager - det afhænger lidt af de krav, du har, og antallet af deltagere. I denne guide vil vi først og fremmest gennemgå de tekniske hjælpemidler, du skal bruge for at komme i gang.

Del 1

Hvad for en mikrofon skal jeg vælge?

Der er et hav af forskellige mikrofoner, som er særligt fremstillet til podcasts og streaming. Helt kort kan man sige, at du enten vælger en USB-mikrofon, som du tilslutter direkte til computeren og redigerer i en eller anden software. Eller så vælger du en XLR-mikrofon, som du tilslutter til en lydmikser eller til et eksternt lydkort med de rette XLR-indgange.

Udover at vælge mellem USB- og XLR-mikrofoner er to mikrofonvarianter i disse kategorier flittigt brugt: den dynamiske mikrofon og kondensatormikrofonen.

Hvad for en af dem, der passer bedst til dig, afhænger af, hvor mange I er, og hvordan miljøet omkring jer ser ud. I de følgende afsnit gennemgår vi flere begreber, som kan være gode at have styr på, inden du køber din mikrofon.

Dynamisk mikrofon og kondensatormikrofon

En dynamisk mikrofon er god til at opfange lyd tæt på mikrofonen, men opfanger til gengæld ikke så meget, når du bevæger dig væk fra den. Den passer derfor bedst til én person eller stemme pr. mikrofon. Den er også et godt alternativ, hvis du ikke har adgang til et studie eller et stille miljø. Husk altid at tale tæt på din dynamiske mikrofon - fem til 10 centimeter - for at få god lydkvalitet (sammenlign med en sanger, der står på scenen med et band bag sig).

En kondensatormikrofon opfanger lyden mere klart og med rigtig god kvalitet, men den opfanger også mere lyd fra omgivelserne. Hvis du har et dæmpet og stille rum, er kondensatormikrofonen et godt valg. Den kan nemlig også opfange lyd, hvis I sidder flere ved siden af hinanden. Den fungerer derimod ikke særlig godt, hvis du laver en podcast hjemme i køkkenet med emhætten tændt.

Fanger lyd i forskellige retninger

En ting, der er lidt overkill, men stadig god at have styr på, er, at en mikrofon kan have forskellige lydfelt. Det handler om, hvor følsom mikrofonen er for lyd fra forskellige retninger. Ligesom de følgende navne lægger op til, kan I sidde i forskellige formationer rundt om mikrofonen afhængigt af lydfeltet.

Omni-mikrofoner er lige følsomme i alle retninger, men derimod ikke særlig følsomme ved træk. De passer derfor perfekt, hvis I skal sidde mange rundt om et bord eller ved tv-optagelser.

Nyre-mikrofonen er en fokuseret mikrofon, som primært opfange lyd forfra. De fleste mikrofoner er nyre-mikrofoner, hvis ikke er andet oplyst, og dynamiske mikrofoner er altid nyre-mikrofoner.

Supernyre (shotgun) er endnu mere fokuseret end nyre-mikrofonen, og opfanger lyd både for- og bagfra. Den passer bedst til én stemme af gangen og bruges ofte til vlogging og videostreaming, eftersom du får adgang til kondensatormikrofonens fine lyd, ikke behøver at sidde så tæt på (en meter fra er helt fint) og slipper for uønskede lyde fra rum og omgivelser.

Ottetal-mikrofonen, eller bare otte, opfanger ligeså meget lyd forfra som bagfra, men mindre fra siderne. Hvis I er to, som skal sidde overfor hinanden ved et bord, kan I vælge en otte. Husk at bruge den i et stille miljø, eftersom den opfanger vind og forstyrrende lyde i baggrunden.

USB-mikrofon

USB-mikrofonen er et prisvenligt og enkelt valg, hvis du skal være selv, eller hvis I er nogle venner, som skal optage forskellige steder (med hver sin USB-mikrofon). En USB-mikrofon tilslutter du direkte til computeren, hvor du derefter kan redigere din lydfil i forskellige gratisprogrammer. Denne type mikrofon bruges flittigt af YouTubers og streamere.

Det kan dog være svært at tilslutte flere USB-mikrofoner til samme computer. Hvis I er flere, der laver podcasts, kan en prisvenlig mulighed være at købe en kondensator-USB-mikrofon og sidde ved siden af hinanden, og det kunne for eksempel være Blue Microphones Yeti Nano. Flere eksempler på storsælgere inden for kondensator-USB-mikrofoner i studiekvalitet er Røde NT-USB-studiemikrofon eller Blue Microphone Yeticaster.

En stor nyhed i et lille format er Røde NT-USB Mini. Mikrofonen placeres via en magnet på et bordstativ, som nemt kan udskiftes til en mikrofonarm, har indbygget pop-filter, en USB-C-udgang til computeren og 3,5 mm-udgang til høretelefoner.

Vil du have en dynamisk USB-mikrofon, som du kan bruge på trods af baggrundsstøj? Så er Røde Podcaster Dynamisk USB-Mikrofon et godt alternativ.

XLR-mikrofon

XLR-mikrofonen er det næste skridt for dem, der vil have rigtig klar lyd, eller hvis I er flere, der sidder og laver podcasts samtidigt. Til forskel fra USB-mikrofonen tilslutter du XLR-mikrofonen til et eller andet eksternt udstyr, enten en lydmikser eller et eksternt lydkort med XLR-indgang (du tilslutter altså ikke en XLR-mikrofon direkte til computeren). Dette alternativ er ofte noget dyrere end en USB-mikrofon, eftersom du både skal købe mikrofon og ekstraudstyr med XLR-indgang. RØDE PodMic XLR er et eksempel på en dynamisk podcast-mikrofon, som er særligt fremstillet til streaming og podcast-radio. Den har indbygget pop-filter og kan tilsluttes til eksternt podcast-udstyr med et XLR-kabel.

Bærbare optagelsesenheder

Et kompakt og prisvenligt alternativ til optagelse direkte på computeren er Zoom H6 Handy Recorder og ZOOM H1N Handy Recorder. Det er to forskellige modeller af Zooms bærbare optagelsesenheder, ”field recorders” med mange optagelsesmuligheder. De er supernemme at have med, kører på batteri og fungerer som et eksternt lydkort, når man er hjemme. Du kan optage til flere spor samtidigt og nemt udskifte de to medfølgende mikrofoner til XLR-mikrofoner ved behov.

Del 2

Avanceret men brugervenligt for jer, der er flere

Er I flere personer, som laver podcasts sammen? Vil du gerne arbejde mere med dine lydspor, tilføje lydeffekter eller ringe til interviewpersoner under sendingen? I dag fås særlige enheder til dig, der vil optage podcasts. De har flere indgange til mikrofoner og høretelefoner og har ofte mulighed for at optage direkte til et SD-kort uden brug af computer. Men de kan også bruges som avancerede, eksterne lydkort, hvis du hellere optager på computeren. To eksempler er Røde Rodecaster Pro Podcast Mixer og Zoom LiveTrak L-8. Produkterne er utroligt lette at bruge - med ét knaptryk afspiller du intros, jingles, reklameindslag og lydeffekter.

Pop-filter for mere klar lyd

Pop-filter er det, man ser foran mikrofoner, når de for eksempel sender radio. Mange af dagens podcast-mikrofoner har indbygget pop-filter, så udåndingslyde ved bogstaver som P og T forsvinder. Udover at give en mere klar stemmeoptagelse fanger et eksternt pop-filter også spyt, og det forlænger mikrofonens levetid.

Husk stativet

Et godt stativ eller mikrofonarm er vigtigere, end man lige tror for at kunne producere professionelle podcasts. En mikrofonarm er ekstra vigtig, hvis man har en dynamisk mikrofon, som skal være tæt på munden. Ved nogle mikrofoner indgår stativ, ellers kan du nemt tilkøbe et. Der er både mere enkle bordstativer og længere mikrofonarme, som for eksempel Blue Microphones Compass.

Podcast fra mobilen

Det kan sommetider være smart at optage podcasts direkte på mobilen. Så fungerer eksterne lydkort ikke, og du kan ikke tilslutte XLR-mikrofoner direkte i telefonen. Men der er heldigvis et hav af smarte mobilløsninger. Der er for eksempel særlige lavalier-mikrofoner (Røde Smartlav+) eller adaptere, så du kan bruge traditionelle mikrofoner sammen med din mobiltelefon.

Rediger din podcast

To populære gratisværktøjer til redigering af lydfiler er Garageband og Audacity. Hvis du vil betale, er Adobe Audition en almindelig løsning. Det indgår desuden, hvis du har en Creative cloud-løsning.

Tid til udgivelse

De største podcast-tjenester er Libsyn og Acast. En anden mulighed er Spotify. Hvis du har en hjemmeside eller ønsker at have det til din podcast, er Squarespace et godt sted. Der indgår en podcast-løsning, og du slipper for at betale ekstra for podcast-tjenester som Acast.

Har du ikke adgang til et studie?

Skal du optage derhjemme? Husk at lyd reflekterer. En klassiker er at optage i klædeskabet. Et andet tip er at have så bløde møbler i rummet som muligt, og man kan også hænge tæpper og dyner op på væggene.

23 september 2020

TV-guiden

Vi har lavet en guide, som gennemgår alt, hvad du har brug for at vide for at finde det rigtige TV.

Sådan vælger du det rigtige lydanlæg

Hvad er vigtigst, når du skal vælge lydanlæg? At det lyder godt naturligvis! Men det handler også om at vælge et anlæg, der passer til dig, og den måde du lytter til musik på. Hvis du gerne vil have musik med til stranden, er en dyr hjemmebiograf-modtager ikke det bedste valg.

Kom i gang med vloggen

At lave lækkert og professionelt materiale til blogs og sociale medier behøver ikke at være svært. Det eneste du behøver er et kamera, en mikrofon og grundlæggende kundskaber inden for billedredigering og lyssætning. Det sværeste kan faktisk være at vælge udstyr.