Lyd & billede

Vil du starte en podcast?

Skønt! Vi har samlet alt, hvad du har brug for at vide for at komme i gang med at podcaste.

Hvad er en podcast?

I dag er podcasts en del af vores hverdag, og de fleste af os lytter allerede til en podcast – nogle gange uden at vide det. Men i takt med interessen vokser markedet også for podcast-relaterede produkter. Derfor er det lettere end nogensinde at fare vild i podcast-junglen. I dag kan alle starte en podcast. Det eneste, du egentlig har brug for, er en mikrofon, som du kan koble til en computer, en mixer eller en bærbar indspilningsenhed. I denne guide gennemgår vi, hvilke tekniske hjælpemidler du har brug for til at starte din egen podcast.

Valg af mikrofontype

Det vigtigste værktøj til at få succes med din podcast er mikrofonen. I dag er der et hav af forskellige mikrofoner på markedet, som er specielt udviklet til netop podcasts og streaming. Men hvordan ved man, hvilken man skal vælge? Kort sagt findes der to typer mikrofoner til to forskellige behov:

USB-mikrofon – kobles direkte til computeren, hvor man derefter redigerer i en eller anden form for software.

USB

XLR-mikrofon – kobles til en mixer eller et eksternt lydkort med de rigtige XLR-indgange.

XLR

Hvis du podcaster solo, er den dynamiske mikrofon og kondensatormikrofonen de mest anvendte typer. Hvilken, der passer bedst, afhænger af det miljø, du skal optage i.

Dynamisk mikrofon

En dynamisk mikrofon er velegnet til tale. Den fanger lyd, der er tæt på mikrofonen, men den fanger ikke så meget, hvis man øger afstanden. Derfor er det vigtigt at tale tæt på mikrofonen (5-10 cm) for at få den bedste lydkvalitet.

Nyreformede mikrofoner

Den mest almindelige type mikrofon. Mikrofoner med nyrekarakteristik optager primært lyd forfra, og hvis der ikke står noget andet om mikrofonen, har den sandsynligvis nyrekarakteristik. Alle dynamiske mikrofoner har nyrekarakteristik.

Supernyre

Supernyre eller "shotgun microphone" er en stærkt retningsbestemt mikrofon, som også optager lyd bagfra. Den passer bedst til én stemme ad gangen og er almindelig i vlogs og videostreaming, fordi den fjerner uønsket lyd, samtidig med at du ikke behøver at være så tæt på mikrofonen – 1 meter plejer at være nok.

Kondensatormikrofon

En kondensatormikrofon optager lyd i højere kvalitet og optager også lyd fra omgivelserne. Derfor egner denne variant sig bedst til stille og dæmpede rum og er dårligere i køkkenet, når emhætten er tændt.

Til produkterne

Når man taler om mikrofoner, taler man ofte om dens karakteristik. Det handler ganske enkelt om, hvor følsom eller ufølsom en mikrofon er, når den optager lyd fra forskellige retninger. Karakteristikken bliver derfor særlig vigtig, når man er flere, der skal tale i mikrofonen.

Rundstrålende mikrofoner

Følsom i alle retninger – men tåler vindpust. Passer godt, hvis I skal sidde flere rundt om et bord eller til mange personer ved TV-optagelser.

Ottetalskarakteristik

Denne variant kaldes også en "otter" og indfanger lige meget lyd bagfra som forfra, men mindre fra siderne. Den passer godt, hvis I er to, der skal sidde over for hinanden – men husk at være i et stille miljø, da den også optager vind og anden baggrundsstøj.

Til produkterne

Er I flere, der podcaster sammen, eller vil du arbejde mere med dine lydspor, tilføje lydeffekter eller måske ringe til interviewpersoner undervejs? Så findes der specialtilpasset tilbehør, som hjælper dig med at skabe en mere professionel podcast. Nedenfor gennemgår vi et par af disse:

Podcastmixer

Hvis du ikke vil købe flere forskellige enheder, findes der alt-i-én-løsninger, som samler alt, hvad du har brug for til at lave en podcast, i en enkelt kasse – podcastmixere. Med en podcastmixer får du et fuldt integreret podcaststudie, som indeholder alt, hvad der kræves for at skabe professionelle podcasts.

Klarere lyd med popfilter

Et popfilter fjerner udåndingslyde, som kommer, når man udtaler bogstaverne "P" og "T". De er almindelige ved radioudsendelser og placeres typisk foran mikrofonen. Filteret giver en klarere stemmeoptagelse og opfanger også spyt, hvilket forlænger mikrofonens levetid.

Stativ til professionelle podcasts

Et stativ eller en mikrofonarm er vigtigere, end man skulle tro for at lave professionelle podcasts. Hvis du har en dynamisk mikrofon, er det særlig vigtigt, fordi du har den tæt på munden. Nogle mikrofoner leveres med stativ, men hvis det ikke er tilfældet, kan du nemt tilkøbe et. Der findes enklere bordstativer og længere mikrofonarme.

Den fleksible løsning

En prisbillig og fleksibel løsning til at optage direkte på computeren er de såkaldte "field recorders". De har flere optagemuligheder, er nemme at tage med og kan også fungere som eksterne lydkort, når man er hjemme. Desuden kan du optage flere spor samtidig og udskifte de medfølgende mikrofoner med XLR-mikrofoner.

Redigeringsværktøjer

Der findes gode, gratis værktøjer til at redigere din lydfil. To af disse er Garageband og Audacity. Et alternativ, som ikke er gratis, men godt, er Adobe Audition, som medfølger, hvis du har en Creative Cloud-løsning.

Tid til udgivelse

Efter hårdt arbejde er det tid til det sjoveste – udgivelsen. Her findes der flere muligheder, hvor nogle af de mest udbredte er Acast, Libsyn og Spotify. Vil du i stedet have en hjemmeside til din podcast, er Squarespace et godt alternativ. De tilbyder en podcastløsning, hvor du slipper for at betale ekstra for podcasttjenester.

Mangler du et studie?

Hvis du mangler et studie, eller du vil optage hjemme, er det vigtigt at tænke på, at lyden springer tilbage fra væggene. En klassiker er at indspille i klædeskabet, selvom det måske ikke er optimalt. Et andet tip er at møblere rummet med bløde puder eller hænge dyner eller tæpper op langs vinduer og vægge for at dæmpe rummet.

25 marts 2022

Tags