Øvrigt

Smarte gadgets til streaming

Interessen for at streame billede og lyd fra ét sted til et andet via internettet er steget den seneste tid, men langt fra alle ved, hvordan man gør det godt.

Uanset om du skal streame spil på Twitch, om du streamer arrangementer og koncerter, eller om du producerer uddannelse og webinarer, har du meget at vinde på at lære, hvordan teknologien egentlig fungerer.

At streame med professionel kvalitet behøver nemlig ikke at være svært. Det eneste, du skal bruge, er et kamera, en mikrofon og grundlæggende viden om billedkomposition og lyssætning. Det sværeste er faktisk udstyret. Med denne guide vil vi hjælpe dig med at finde vej i gadget-junglen og give dig nogle gode råd med på vejen.

Del 1:

Kameraet

Del 2:

Mikrofon

Del 3:

Lys

Del 4:

Tilbehør

Del 1

Kameraet

Forskellige typer af kameraer fungerer til forskellige typer af streaming og forskellige sammenhænge. Hvilket kamera, du bør vælge, afhænger af det, du vil filme og det resultat, du vil opnå.

For streaming ved computeren

Webkamera

Det indbyggede kamera i din bærbare computer fungerer til hurtige videomøder, når du er på farten, men i streaming-sammenhænge får du bedre resultater, hvis du i stedet vælger et fritstående USB-kamera. Med et USB-tilsluttet webkamera får du bedre billedkvalitet og større frihed, når det gælder billedkomposition. For at undgå frøperspektiv bør kameraet placeres i øjenhøjde eller højere.

Fordelen ved at bruge et webkamera frem for et systemkamera eller et videokamera er, at det bare er at tilslutte det til computeren og gå i gang. Med softwaren OBS eller Streamlabs OBS, som anses for at være standard i streaming-sammenhænge, kan du nemt skifte mellem kameraer.

Et interessant alternativ til det klassiske webkamera er et dedikeret videokonferencekamera. Et godt eksempel er Logitech PTZ Pro 2, som på egen hånd kan panorere, hælde og zoome, så du altid er i fokus.

Systemkamera

Mange tænker på fotografering, når de hører ordet systemkamera, men moderne systemkameraer giver dig også uovertruffen billedkvalitet ved filmoptagelser. De har også en helt anden fleksibilitet, eftersom du kan skifte objektiv. Hvis du streamer talere fra et arrangement, har du måske brug for et teleobjektiv, hvor et vidvinkelobjektiv egner sig bedre på kontoret. En af de mest iøjnefaldende fordele ved systemkameraet er, at du kan sløre baggrunden for at fremhæve dit motiv. Ulempen med systemkameraet er, at de kræver store stativer, som optager plads.

For at kunne bruge systemkameraet som webkamera bruger du kameraets HDMI-indgang, og det kræver en videoadapter. Kameraet skal også have ”Clean HDMI Out”, så du kan få et rent billede uden systemmenuer.

Et populært systemkamera til streaming er Sony A7 III, som er et spejlløst fuldformatkamera med indbygget billedstabilisering og godt autofokus. En fordel ved at vælge et kraftfuldt systemkamera som Sony A7 III er, at du kan bruge det til meget mere end bare streaming. Hvis du ikke allerede har en fotointeresse, vil du sandsynlig få det, når du indser, hvor let det er at fange gode billeder.

Hvis du vil komme i gang til en lavere pris, er Panasonic Lumix DMC-FZ300 et godt alternativ. Kameraet filmer i 4K og har et indbygget objektiv med stort zoomomfang. Også dette er et godt kamera til dig, der vil bruge kameraet til mere end streaming.

For at tilslutte dit systemkamera til din pc eller Mac har du brug for en videoadapter. En populær model er Elgato Camlink 4K, som forvandler kameraets HDMI-signal til USB. I computeren kan du se dit systemkamera, som var det et webkamera.

Videokamera

Når du streamer fra hjemmet, kan du få mindst ligeså gode resultater med et systemkamera. Fordelene ved i stedet at vælge et dedikeret videokamera er, at de ofte er lettere at håndtere, og at du får et stort zoomomfang i det indbyggede objektiv. Videokameraet er et godt valg, hvis du streamer fra arrangementer, eller hvis du filmer indslag med en reporter. En del videokameraer har indbygget understøttelse for streaming via WiFi, hvilket gør det nemmere for dem, der ønsker at streame fra andre steder end hjemmet.

Nu fås der også videokameraer med indbygget streaming, hvilket betyder, at du ikke længere behøver at tilslutte det til en computer. Et godt eksempel er Panasonic HC-X2000, som understøtter HD-streaming til en række forskellige streaming-tjenester.

For streaming på farten

Smartphone

Når du er på farten og skal livestreame på Facebook eller YouTube, er telefonen et perfekt redskab. Hvad mange ikke tænker over er, at man kan forbedre kvaliteten væsentligt ved at tilslutte en ekstern mikrofon, tilføje en ekstra lyskilde eller bruge en gimbal for at stabilisere billedet.

Actionkamera

Hvis du skal streame fartfyldte aktiviteter, er actionkameraet som lavet til jobbet. At en del modeller understøtter direkte streaming til YouTube, Facebook og andre tjenester via opkoblingen i din mobiltelefon gør det nemt at komme i gang. Det store udvalg af beslag og tilbehør hjælper dig med at opnå lige præcis det, du ønsker.

GoPro Hero 8 Black er et af de mest populære actionkameraer og har indbygget understøttelse til at kunne livestreame til YouTube, Facebook og andre tjenester. Med GoPro's mediemodul Media Mod monteret får du blandt andet en HDMI-udgang, en indbygget mikrofon og indgang til ekstern mikrofon.

Tips til valg af kamera

  • I dag optager de allerfleste kameraer med 4K-opløsning. Selvom du ikke kommer til at streame i 4K-opløsning, er der andre fordele ved at fange et større billede med flere pixels. Du kan for eksempel beskære billedet uden at miste kvalitet (forudsat at du streamer i Full HD-opløsning).
  • Hvis du skal optage dig selv, er det vigtigt med et kamera med drejelig skærm, så du kan se dig selv, når det står på et stativ.
  • Ofte er det ikke bare kameraet, du investerer i, men et helt økosystem med objektiver og tilbehør. Undersøg omhyggeligt, hvordan udvalget ser ud og vælg en løsning, du kan vokse med.
  • Har kameraet alle de tilslutninger, du har brug for? Kan du tilslutte en ekstern mikrofon, og hvilken adapter skal du bruge for at tilslutte det til computeren?

Del 2

Mikrofon

Nu har du forhåbentlig et billede, du er tilfreds med - men lyden er altså mindst ligeså vigtig. Afhængig af, om du streamer fra computeren eller på farten, er der brug for forskellige mikrofonløsninger.

Headset

At tage et headset på er en nem måde at få god lyd ved streaming. Et gaming-headset er fint til Twitch-streaming, og hvis du vil have et mere diskret alternativ, findes der gode headsets til kontorbrug. Hvis du streamer fra mobiltelefonen, er et godt tip at bruge et headset, eftersom mikrofonen er placeret tættere på din mund. Et headset er en god start, men hvis du er seriøs med din streaming, er der bedre alternativer.

Til webinarer eller andre professionelle sammenhænge ville et headset som Jabra Evolve 75 Stereo MS være et godt valg. Det er et trådløst headset med aktiv støjreducering og HD Voice for god lydkvalitet i samtaler.

Studiemikrofon

Studiemikrofonen, som placeres på bordet, er en selvfølge for mange, der streamer spil. Hvis du ikke ønsker at bruge et eksternt lydkort, skal du kontrollere, at mikrofonen har USB-udgang. Ulempen ved studiemikrofoner er, at de opfanger meget af omgivelsernes lyd. Det kan for eksempel blive et problem, hvis du sidder i et rum med tomme vægge, eller om der er meget lyd rundt omkring dig. Det er vigtig at huske, at du altid har brug for høretelefoner, når du bruger eksterne mikrofoner for at undgå ekko.

Røde NT-USB er en studiemikrofon af høj kvalitet med USB-tilslutning. Eftersom vindskjold og stativ medfølger, er det bare at tilslutte og gå i gang med streame.

Lavaliermikrofon

Slipsmikrofon, myg, lavaliermikrofon. Kært barn har mange navne! Den lille mikrofon, som placeres i skjortekraven, er en favorit blandt mange filmere og er meget almindelig i liveudsendelser. Mikrofonen kan tilsluttes direkte til kameraet eller via et trådløst system for mere fleksibilitet. Eftersom den er placeret tæt på talerens mund, er den et godt valg ved livestreamede webinarer eller i interviewsituationer, hvor du kun ønsker at fange lyden fra vedkommende, der taler. Hvis du streamer fra mobilen, er der særligt tilpassede lavaliermikrofoner, som tilsluttes til telefonen.

For at bruge en lavaliermikrofon har du ofte brug for et eksternt lydkort eller muligheden for at tilslutte den til kameraet, der streamer.

Trådløse lavaliermikrofonen er at foretrække i de allerfleste situationer. For at gøre det skal du bruge en sender og en receiver. To gode startpakker med trådløse lavaliermikrofoner er Rødelink Filmmaker Kit og Saramonic BLINK 500 B2, 2x Transmitter + Revceiver + 2x Lavalier Microphone.

Del 3

Lys

Alle fotografer ved, hvor vigtigt lyset er for at fange et godt billede, og samme gælder også ved streaming. Hvis du sidder på dit hjemmekontor med dårlig belysning, skal kameraet hæve lysfølsomheden, og det resulterer i kedelige farver og grynede billeder. På samme måde, som en stillbilledfotograf kan sætte en blitz på sit kamera, kan filmere forbedre kvaliteten væsentligt ved at tilføje en lyskilde.

Forskellen på en kamerablitz og en lyskilde til film er, at filmen har brug for konstant lys, og at det ikke er nok med en hurtig blitz. Hvor meget og hvilken type lys afhænger af, hvordan dine forudsætninger er, hvor meget plads du har, og hvilket resultat du ønsker at opnå.

Tommelfingerreglen er, at jo større lyskilden er, jo blødere og mere flatterende vil lyset være. Det er også vigtigt, at lyskilden er placeret et stykke væk fra kameraet og allerhelst komme skråt oppefra. Det er årsagen til, at det er svært at få et godt resultat, når du filmer dig selv med mobiltelefonen indbygget lampe.

Lyssætning ved computeren

Den letteste vej til godt lys er at sidde i nærheden af et vindue (husk at sidde med ansigtet mod vinduet for at undgå modlys), og hvis du mangler naturligt lys, har du brug for en eller flere lamper. En kraftig lampe, som du placerer, så lyset kommer skråt oppefra, kan gøre underværker.

Ledgo Kit Ledgo E268 With Light Stand LG-L170 er en perfekt lampe til at forbedre kvaliteten på webinaret eller Twitch-streamingen. Den store lyskilde sammen med den indbyggede diffusor giver et blødt og fint lys.

Hvis du vil have en enkel og meget bærbar løsning, som du kan bruge sammen med din bærbare, kan det være en god idé at tage et kig på Lume Cube Air Video Conferencing Kit. Dette er en kompakt, lysstærk lampe, som kan placeres overalt med det medfølgende sugekopbeslag.

Del 4

Tilbehør

Når du er begyndt at kigge på kameraer, vil du snart opdage, at der er et hav af beslag, tilbehør og gadgets, man kan tilkøbe. Her fortæller vi om de vigtigste til streaming.

Vælg det rette stativ til opgaven

For at undgå frøperspektiv skal kameraet placeres over øjenhøjde, og for at kunne gøre det skal du bruge et stativ. Til webkameraet er det nok med et mere enkelt stativ, hvor systemkameraet har brug for et kraftigere stativ, der klarer kameraets tyngde. En god tommelfingerregel er, at stativet skal kunne klare det dobbelte af kameraets vægt. Så er du på den sikre side, hvis du skulle have brug for at montere et tungere objektiv i fremtiden.

Bløde kamerabevægelser med en gimbal

Hvis du streamer fra mobilen kan det være værd at investere i en gimbal. En gimbal beskrives bedst som en motoriseret selfie-stang, som på mekanisk vis reducerer bevægelser og gør optagelserne mere jævne.

Udskift baggrunden med en green screen

At streame fra et rodet spisebord med legende børn i baggrunden giver formentlig ikke det meste professionelle indtryk. Det fikses hurtigt med en green screen. Med programmer som OBS er det nemmere end nogensinde på ægte Hollywood-manér at udskifte baggrunden til et ryddeligt mødelokale, et sofistikeret kunstgalleri eller et meget flot tapet.

Med Ledgo 3522U U-Frame Green Screen Kit får du en stor green screen, som er 3,5 meter bred og 2,2 meter høj med en U-formet aluminiumramme.

Håndter flere kameraer med en videomixer

Hvis du vil håndtere flere kameraer og måske modtage HDMI-signaler fra spillekonsoller og andre kilder, kan du gøre dette via software, men hvis du vil have en mere stabil løsning, som ikke belaster computeren ligeså meget, er videomixeren et godt valg. Når kilderne er koblet til videomixeren, kan du skifte mellem dem, tilføje effekter og lave flotte overgange, allerede inden signalet når computeren.

Videomixere har før været meget dyre, men med Blackmagic Design Atem Mini er det ikke længere sådan. Dette er på mange måder et revolutionerende produkt, som vil gøre hverdagen nemmere for mange streamere.

Hurtigere kommandoer med programmerbare knapper

At kunne slukke for lyden på mikrofonen, tilføje lydeffekter eller skifte kamera under streaming bliver lettere, hvis du har programmerbare knapper foran dig. Elgato Stream Deck har 15 programmerbare LCD-knapper, som kan udføre 210 forskellige funktioner. En nem måde at tage din streaming til det næste niveau!

29 april 2020

Tags