Sådan vælger du det rigtige lydanlæg

Hvad er vigtigst, når du skal vælge lydanlæg? At det lyder godt naturligvis! Men det handler også om at vælge et anlæg, der passer til dig, og den måde du lytter til musik på. Hvis du gerne vil have musik med til stranden, er en dyr hjemmebiograf-modtager ikke det bedste valg.

I dag kan man lytte til musik på flere måder end nogensinde tidligere. Man kan alt lige fra at købe en billig højtaler og koble den direkte til telefonen til at anskaffe sig et luksus hifi-anlæg med højtalerkabler til flere tusinde kroner meteren. Men som vi viser i guiden, behøver det ene ikke udelukke det andet. Tænk over, hvordan du vil kunne lytte til musikken. Skal den komme fra telefonen, fra en harddisk eller fra en disk? Vil du kunne lytte til musik i flere rum? Vil du have små, diskrete højtalere, der kan monteres på væggen, eller skal de stadig placeres på gulvet?

Der findes mange forskellige måder at streame musik trådløst på i dag. Flere af dem, som Yamaha MusicCast understøtter kun produkter inden for samme standard. Derfor kan det være smart at undersøge tingene en ekstra gang, inden du vælger hvilken standard, du vil satse på. Når du har foretaget dit valg, vil du opdage, hvor nemt og praktisk det er med et anlæg, hvor alle enheder er tilpasset hinanden.

Denne guide er inddelt i de sædvanlige kategorier, der findes inden for musikanlæg. Nogle produkter passer ind i flere kategorier. Du kan naturligvis tilkoble en hifi-komponent til en hjemmebiografmodtager eller en multirumsdock til en stereoforstærker. Vi håber, denne guide giver dig et godt afsæt til at kaste dig ud i vores sortiment af lyd.

Del 1

Hjemmebiograf

Med en hjemmebiograf kan du, der er vild med både film og musik, få din lyst styret. Det er vigtigt at tænke på at tilpasse anlægget til rummets størrelse. Et mindre rum behøver ikke så stor effekt for at fylde rummet ud med film og musik. Og hvis du synes, der ikke er nok tryk på, kan du jo altid opgradere højtalerne.

Pioneer VSX-832-B er en modtager, der kan vokse med dit behov. Det er fuldblods modtager, der passer til alt fra store filmoplevelser med Dolby Atmos-lyd til super musikanlæg der understøtter streaming-tjenester som Spotify, Tidal og Deezer. Hører du til dem, der ikke vil trække højtalerledninger gennem hele rummet til baghøjtalerne, kan du glæde dig over, at Pioneer VSX-832 kun behøver højre-, venstre- og fronthøjtaler for at skabe surround sound-oplevelsen. Men det bliver selvfølgelig altid bedre med fysiske baghøjtalere.

Et andet alternativ til dig, der vil have lækker lyd til film og musik, er en soundbar. Det er en aflang højtaler, som du placerer foran tv’et. Den indeholder både venstre-, højre- og centerhøjtaler. Til de fleste soundbars hører en subwoofer, som du placerer på gulvet for at få ekstra power på bassen. Et step op i forhold til soundbaren er en soundbase. Den er kraftigere end soundbaren, så du kan stille tv’et oven på soundbasen. Canton DM 90.3 er Rolls Roycen inden for soundbases. Med en effekt på hele 300 watt er der ikke brug for en subwoofer for at fylde rummet med lyd. Den har indbygget bluetooth, så du kan streame lyd fra telefonen eller computeren.

Del 2

Klassisk hifi-anlæg i mindre dele

Dette er den mest klassiske kategori, men også den mest alsidige. Når du bygger dit eget hifi-anlæg, kan det blive lige så stort og dyrt eller så småt og specialiseret som du ønsker. Alt afhænger af forstærkeren.

Enten kan du vælge en almindelig stereoforstærker, eller du kan vælge en med indbygget radio – en såkaldt modtager. Onkyos TX-8270 er en fuldblods modtager med alle de funktioner, du har lyst til. Den understøtter musiktjenester samt Google Cast og Apples AirPlay, så du kan være sikker på at kunne spille musik fra netop din yndlings tjeneste. Desuden har TX-8270 både FM-, DAB- og internetradio, så der vil altid være noget at lytte til. Med en effekt på 160 watt pr. kanal skal du nok ikke have naboerne alt for tæt på, når du udnytter modtagerens fulde potentiale…

Du, der ikke vil gå på kompromis med lydkvaliteten, skal kigge på Pioneer A-70DA. Denne stereoforstærker har separate, indkapslede netværkstransformatorer, hvor for- og effektdel er afskærmet fra hinanden. Udover at denne del vejer over 17 kg, er det også en ren og støjfri lyd, hvor forstærkerdelene ikke forstyrres af udsving i strømmen. Forstærkeren er ikke forberedt til streaming af musik, men via digitalindgangene kan A-70DA afspille alle moderne musikformater. Via usb understøttes også de allerhøjeste opløsninger som for eksempel Quad-DSD (11.2MHz), PCM på 384kHz og 32bit.

Udover forstærkeren er højtalerne naturligvis den næste vigtige del af hifi-anlægget. Vil du have et par små og smarte, der ikke fylder noget, eller er du mere til et par kæmpe gulvhøjtalere, der ikke ligner en undskyldning for sig selv? Vælger du fra den sidste kategori, så synes vi, du skal kigge på Canton Chrono 517. Det er den mindste højtaler i Cantons Chrono 5-serie, men de vejer alligevel 17 kg – stykket! Takket være en nedadrettet basport er højtalerne lette at placere, og de kan stilles direkte op ad væggen.

Del 3

Aktive højtalere og multirumsløsninger

Der hersker ingen tvivl om, at mobilen er udgangspunktet for mange musikelskere i dag. Vi har alle vores favoritter blandt streaming-tjenesterne, og når vi ikke har hovedtelefonerne på, så vil vi gerne have, at det er nemt at koble til en større højtaler med en federe lyd.

Den nemmeste løsning er en aktiv højtaler med en god gammeldags AUX-indgang. At en højtaler er aktiv til forskel fra en passiv betyder, at højtaleren har indbygget forstærker og ikke behøver kobles til en separat forstærker. En batteridreven højtaler er perfekt til dig, der gerne vil have lydoplevelsen med, eksempel til stranden. Det kan desuden være en god idé at vælge en højtaler, der kan tåle stød, vand og støv. Så slipper du for at bekymre dig for, om den går i stykker på turen.

De fleste aktive højtalere understøtter en eller anden form for trådløs overførsel. Den enkleste variant er bluetooth. De bluetooth-højtalere, der findes i dag, er af en fin kvalitet, men de kan være følsomme over for forstyrrelser, der virker som hak i musikken. Det er bedre at vælge en højtaler, der streamer lyden via wifi. Den nemmeste måde at teste wifi-lyd på er at købe Googles Chromecast Audio. Den ligner en kraftig mini-vinyl-disk og fungerer som et link mellem din telefon og en valgfri højtaler eller anden afspilningsenhed. Næste skridt op er at vælge nogle af de standarder for multirumslyd, der er dukket op inden for de seneste år.

Del 4

Micro-anlæg

Hvis du bor småt, ikke vil investere mange penge eller vil have et ekstra stereoanlæg f.eks. i køkkenet, så er et micro-anlæg et godt valg.

I denne kategori hører komplette enheder med forstærker, modtager og højtaler – i et lækkert design. Ofte er der også indbygget cd-afspiller, som supplement til den streamede lyd. Micro-anlæg eller kompaktstereo, som de også kaldes, kommer i udgaver, der kan stilles på en hylde eller et bord, og i en model du kan hænge på væggen, hvis du virkelig gerne vil spare plads.

Bare fordi et micro-anlæg er lille, betyder det ikke, at det har dårlig lyd. Pioneer X-HM76 optager ikke meget plads på hylden men har en total udgangseffekt på 100 watt. Udover cd-afspillere der understøtter SACD, kan du nemt streame musik fra din favorit tjeneste via AirPlay, Google Cast eller FireConnect.

Del 5

Hovedtelefoner

At have god lyd på rejsen eller løbeturen er i dag mindst lige så vigtigt som at have det hjemme. I dag er trådløse hovedtelefoner standard, og med støjreduktion bliver flyturen eller den overfyldte bus pludselig en fornøjelse. Vælg en over-ear-model, hvis du vil have en lidt større model, der dækker hele øret, eller en on-ear, som er mere kompakt og ikke lukker den omgivende lyd helt ude.

Sennheiser har haft stor succes med deres støjreducerende hovedtelefoner – og med god grund. Topmodellen PXC550 har touch control og intelligent tænd-/sluk-funktion. Når du folder hovedtelefonen ud, tænder den automatisk. Tager du den af, sættes lyden på pause, og folder du den sammen igen, slukker den. HD-650 har ledning og er til dig, der foretrækker at lytte til musik hjemme i yndlingsstolen. Her er ikke sparet på hverken komfort eller lydkvalitet.

Hvis du er på udkig efter et par stilrene og kompakte hovedtelefoner, skal du tjekke Audio-Technicas ATH-AR5BT. Disse hovedtelefoner findes i sorte og hvide, de er trådløse og har støjreduktion. Og når batteriet er fladt, kan du stadig bruge dem med den medfølgende strømforsyning.

Synes du, Beyerdynamic Aventho Wireless virker bekendt? Så er det nok fordi, det er den trådløse variant af virksomhedens klassiske model T51i, der af mange betegnes som nogen af de bedste on-ear-hovedtelefoner, der er produceret. Ved hjælp af kalibrerings app’en MIY bliver der skabt en unik lydprofil til netop dig. Den gemmes i hovedtelefonen og kan bruges uanset, hvad du lytter til.

Plantronics er mest kendt for deres headsets, og selv om Voyager 8200 UC har en rigtig god lyd, så er det først og fremmest hovedtelefoner til dig, der gerne vil kombinere din kærlighed til musik med at tale i telefon. Voyager 8200 UC har ”almindelige” knapper til forskel fra mange moderne hovedtelefoner, der har touch panel til at styre musikafspilningen med mere. Selv om det ikke virker lige så futuristisk, så er det helt sikkert praktisk.

2 februar 2018

TV-guiden

Vi har lavet en guide, som gennemgår alt, hvad du har brug for at vide for at finde det rigtige TV.

Start en podcast – sådan gør du

Har du lyst til at kaste dig ud i podcasts? Vi har samlet alt, du skal bruge for at komme i gang.

Kom i gang med vloggen

At lave lækkert og professionelt materiale til blogs og sociale medier behøver ikke at være svært. Det eneste du behøver er et kamera, en mikrofon og grundlæggende kundskaber inden for billedredigering og lyssætning. Det sværeste kan faktisk være at vælge udstyr.