Lyd & billede

Audio & HiFi guiden

Vi hjælper dig med at vælge den rigtige lyd til dine behov

Hvad er vigtigst, når du skal vælge det, du vil lytte med? At det lyder godt, naturligvis. Men det handler også om at finde noget, der passer til dig, og hvordan du vil lytte til musik. Hvis du helst vil have musikken med på stranden eller i naturen sammen med dine venner, kan en god bærbar højttaler måske passe godt til dig. Måske ser du også mange film derhjemme. Så kan du have brug for et godt hjemmebiosystem.

I denne guide hjælper vi dig med at finde den rigtige lydkilde, uanset om du er på jagt efter det store hjemmebiosystem eller en bærbar højttaler. I dag findes der ingen generelle valg, der er helt oplagte. De fleste har brug for at tilpasse sig og købe lidt forskellige ting for at udvide deres muligheder for at få den bedste lyd. Klik nedenfor på det, der passer til dig, så sørger vi for, at du føler dig sikker på dit næste udstyr.

Multi-Room-højttalere

Til dig, der ønsker frihed til at lytte til musik derhjemme i alle rum på samme tid.

Til delen

Hjemmebiografsystemer

Til dig, der gerne vil mærke filmens spænding gennem dine højttalere.

Til delen

Vinylafspillere

Til dig, der elsker den klassiske, afrundede lyd og måske lidt knitren fra LP-pladen, er dette et must til hjemmet

Til delen

Bærbare højttalere

Til dig, der leder efter en fleksibel løsning, hvor du kan dele din musik, hvor og når du vil.

Til delen

Studiehøretelefoner

Til dig, der er musiker og vil have lyden rigtig lige fra begyndelsen. Eller hvis du er meget kræsen med det, du får ind i dine ører.

Til delen

Multi-Room-højttalere

Du er hjemme, og festen begynder om lidt. Du vil gerne have, at alle lytter til dine klassikere og det seneste, du har tilføjet på spillelisten. Så er et par Multi-Room-højttalere det helt rigtige for dig. Multi-Room har eksisteret et stykke tid og er blevet mere og mere tilgængelig. De fleste har i dag en WiFi-router derhjemme, og disse højttalere er ret lette at koble sammen med dit netværk. Det gør det muligt for dig at lytte til dem samtidig i alle dine rum i hjemmet. Eller du kan flytte dem og give den hele armen i det samme rum. Multi-Room er fleksibelt og er ofte muligt at forbinde til dit smarte hjem. Mange har også Chromecast Audio og Airplay til rådighed. Det gør det nemt og enkelt at lytte til musik fra mobilen.

Hvad skal man tænke på, når man køber Multi-Room?

  • Sørg for at købe tilstrækkeligt mange højttalere, så de dækker hele dit hjem. Hvis du bor stort, og har store vægflader eller mange rum, skal du sørge for, at du har tilstrækkeligt mange højttalere til at dække dine rum. Du kan altid begynde med en enkelt og supplere med flere efter behov.
  • Du bør også tænke på, at alle de enheder, du køber, understøtter den samme "smart hjem"-løsning, så du ikke køber højttalere, der ikke er kompatible med hinanden.
  • Hvis du vil give lyden lidt ekstra luksus og lidt flere kræfter, kan det også være en god idé at kigge på en Multi-Room Subwoofer.
  • Sørg også for, at du har en WiFi-router derhjemme. Den skal du bruge til at konfigurere Multi-Room i dit hjem.

Hjemmebiografsystemer

Hvis du ser mange film og serier, er det måske tid til at anskaffe dig et nyt hjemmebiosystem. Du husker sikkert oplevelsen ved at gå i biografen og høre teknologien fra DTS:X eller Dolby Atmos. Det er sikkert noget, du sætter pris på. Så er det tid til at tage denne oplevelse med hjem. Hjemmebiografsystemer har eksisteret i mange år, og teknologien udvikles hele tiden. Derfor kan det være svært at vide, hvad netop du har brug for. Derfor gennemgår vi de forskellige dele af systemet og sørger for, at du har styr på, hvad der er brug for.

Receiver

Den skal du bruge til at få liv i dine højttalere. Den kan også sende billeder fra dine kilder. Det er vigtigt at sørge for, at receiveren understøtter det antal højttalere, du ønsker, og at den har alle de tilslutninger, du kan tænkes at få brug for, f.eks. HDMI eller optisk indgang. Sørg også for, at forstærkerens udgangseffekt er kraftig nok til dine højttalere, så begge enheder kan afspille lige høj lyd. Se også på, at din receiver har de seneste nyheder fra DTS og Dolby, så du kan opleve filmen, sådan som den er tænkt.

Surround-højttalere

Er også ofte stativhøjttalere. Disse højttalere skaber rum til lyden i filmen. De første 2 placeres ofte bag dig i rummet. Du kan tilføje flere end to, afhængigt af hvor mange tilslutningsmuligheder din receiver har, så du kan skabe den helt rigtige 5.1- eller 7.1-lyd. Sådan placeres de, hvis du vil have 7.1 på siderne omkring dig i rummet. Hvis du vil skabe Dolby Atmos-lyd, kan du tilføje endnu flere højttalere. De skyder ofte lyden opad fra gulvhøjttalerne, eller de sidder i loftet for at skabe rum. Hvis du bruger disse højttalere, bliver dit system til et 5.1.2- eller 7.1.2-system.

Fronthøjttalere

Kan enten være stativhøjttalere eller gulvhøjttalere. Gulvhøjttalere er lidt større og kan hjælpe med at få mere bas, hvis du ikke vil købe en subwoofer med det samme. Disse højttalere skal du bruge til stereolyd i hjemmet. De placeres på hver sin side af TV'et.

Centerhøjttalere

Disse højttalere fremhæver dialogen i filmen og skaber ekstra klarhed i mellemtoneområdet, hvor vores stemmer ligger. I film kommer 70 % af dialogen i centerhøjttaleren, og derfor kan det være vigtigt at have en, der fremhæver dette i lydbilledet. Den centrerer også lyd og andre effekter, og den placeres midt foran TV'et.

Subwoofer

Denne højttaler sørger for, at tordenvejret høres i filmen, og at det mørke, buldrende register høres i eksplosioner. Subwooferen giver et 1-tal i systemnummeret: (5/7).1

Hvad er DTS:X og Dolby Atmos? Hvorfor bør din receiver have det?

Dolby Atmos og DTS:X gør, at filmens lydteknikere kan placere lyden præcis, hvor den skal være, for at skabe en verden for dig, hvor filmen får en fantastisk atmosfære. Flere og flere film understøtter disse to standarder, og det er en stor oplevelse at kunne følge med og høre filmen, som den er tænkt fra starten. Derfor bør din receiver understøtte disse formater.

Vinylafspillere

At lytte til vinylplader, såkaldte LP-plader, er noget, som mange sætter pris på. Der er noget særligt ved at kunne finde dine skønne klassikere frem eller spille en helt nyudgivet plade på vinylafspilleren. Faktisk sælges der flere LP-plader i dag, end der sælges CD-plader. Det skyldes blandt andet den ekstra dynamik, du får i musikken, når du lytter til den fra vinylafspilleren. Og du kan ikke undgå at synes om den dejlige knitren fra LP-pladerne. Det er en hobby at kunne fylde din LP-pladesamling op. Måske har du allerede én, eller du vil gerne starte en samling. Derfor har vi samlet en del gode vinylspillere her hos os. Du kan enten købe et komplet sæt eller købe en afspiller til dit nuværende system. Sørg for, at du køber en afspiller, der understøtter de indgange, du har på din receiver i dag, eller den, du eventuelt vil købe.

Du bør prøve vinyl, hvis du er

  • Entusiast
  • Musikelsker
  • Hobbyist
  • Samler

Bærbare højttalere

Hvis du ofte er på farten, hvis du er ude i naturen eller lytter til musik, når du laver noget sammen med vennerne, er der ofte nogle, tager musik med. Så ville det være rigtig smart, hvis du havde en bærbar højttaler med god batteritid og god lydstyrke. I dag findes der mange bærbare højttalere i forskellige størrelser og med forskellige klasser og certificeringer. Vi vil gennemgå dem og hjælpe dig med at finde den rigtige højttaler, der passer til din musiklytning, når du er ude at rejse, eller når du gerne vil være fleksibel derhjemme.

Vand- og støvtætte

Disse højttalere er virkelig gode, hvis du vil lytte til musik og synge med under bruseren. De kan også være gode, når det regner, eller når du er tæt på poolen eller havet. De kan ofte tåle sand og lidt ler. Der er forskellige klasser på certificeringer, du kan tjekke, når du køber højttalere.

Den mest almindelige certificering er IP-certificeringen. Den er en værdi mellem 1-6 for støv og 1-9 for vand. Når værdien er høj, er det en god indikation på, at produktet har en god holdbarhed. Den tåler støv ved IP5x og er støvtæt ved IP6x. Den tåler vand ved IPx5, og den kan nedsænkes helt i én meters dybde under vand ved IPx7 og endnu mere ved IPx8.

IP68 er en virkelig høj certificering for et produkt. Hvis et produkt har et x, betyder det, at det ikke er testet. Det gæler for støv, hvis det første tal har et x, og hvis det andet tal har et x, er produktet ikke testet for vand.

Stødsikre

Der findes en hel del stødsikre højttalere, og de har oftest en højere IP-certificering. Stødbestandigheden har ingen certificering. Det er producenterne selv, der beskriver, hvor robuste de er. Derfor kan det kan være en god idé at tjekke ekstra informationer hos producenten, inden du køber din nye, stødsikre højttaler. Disse højttalere er gode, hvis du tager på eventyr eller har børn, der gerne vil løbe rundt med højttaleren.

Batteritid

Batteritiden er vigtig at overveje, når du køber din højttaler. En dags lytning er oftest minimum 8 timer, og den batteritid har mange bærbare højttalere i dag. Hvis du skal ud at rejse og ikke har så meget strøm med dig, kan det altid være en god idé at have lidt ekstra strøm, som rækker til en dag mere. Batteritiden afhænger også af, hvor høj lydstyrke du spiller med. Tænk over, hvordan du vil bruge højttaleren, inden du køber den.

Størrelse og lydkvalitet

I øjeblikket er mange mindre højttalere også kraftige. Det kan gøre det svært at finde ud, hvilken størrelse højttalere du har brug for. Selvom det ikke altid er sandt, har en større højttaler ofte bedre lyd ved højere lydstyrke. Mange mindre højttalere lyder ikke lige så godt ved maks. lydstyrke som større højttalere ved samme lydstyrke. Så hvis du holder en fest ved grillen, så kig efter en større højttaler. Hvis du bare vil lytte til den selv på din rejse, så kig efter en mindre.

Studiehøretelefoner

Har du et studie derhjemme? Eller er du virkelig kræsen med lyden? Hvis du ikke allerede vidste det, har du brug for et par rigtig gode studiehøretelefoner. Almindelige høretelefoner gør det ganske enkelt ikke helt så godt. Du vil kunne koble fra og holde omgivelserne helt ude og høre alle detaljerne. For dig som musiker handler det om ikke at forstyrre omgivelserne og få det endelige resultat til at lyde så godt som muligt. Som kritisk lytter handler det om at høre musikken, som det var meningen fra starten.

Man with headphones

Du skal bruge et par høretelefoner, der slutter tæt omkring ørerne, uden at det føles ubehageligt, også når du bruger dem i lang tid. Høretelefonerne skal være slidstærke og kunne bruges dag ud og dag ind. Det er også godt, hvis de har et så neutralt lydbillede som muligt.

Tænk efter, om du har brug for at åbne eller lukkede høretelefoner. Til optagelse og arbejde ude i felten passer lukkede høretelefoner bedst, så du kan lukke omgivende lyd ude. Til lange mixing- og masteringsessioner i studiet eller derhjemme fungerer åbne høretelefoner bedst, fordi du får en bedre lydgengivelse.

Sidst opdateret: 15 september 2022

Tags