Kom i gang med vloggen

At lave lækkert og professionelt materiale til blogs og sociale medier behøver ikke at være svært. Det eneste du behøver er et kamera, en mikrofon og grundlæggende kundskaber inden for billedredigering og lyssætning. Det sværeste kan faktisk være at vælge udstyr. Hvis du f.eks. skal dokumentere dit tur nedad skibakken skal du bruge helt andet udstyr end hvis du vil starte en videoblog hjemme fra stuen.

Med denne guide hjælper vi dig med at finde det rette og deler nogle af vores bedste råd.

Del 1

Vælg det rigtige kamera

Hvorfor investere i et ekstra kamera, når du har din smartphone, som du ovenikøbet altid har med dig? Sandheden er, at uanset hvor gode mobiltelefoner er i dag, så kan de ikke sammenlignes med kvaliteten af et dedikeret foto- eller videokamera. Fordelene er åbenlyse. Du får flere indstillingsmuligheder, bedre objektiv og større sensorer.

Der findes videokameraer, der kan tage billeder og fotokameraer, der kan filme. Hvilken type kamera du skal vælge beror helt og holdent på, hvad dit formål er. Hvad skal du bruge det til og hvordan?

Skriver du f.eks. om mad og vil tage nærbilleder, som får læserens tænder til at løbe i vand, kan det være på sin plads med et systemkamera (det vil sige et kamera med et udskifteligt objektiv) eftersom de som regel tager de bedste billeder. Sony a7 III ILCE-7M3 er et fuldformatskamera med udskifteligt objektiv i et kompakt format med indbygget stabilisering og træfsikker autofokus.

Et andet kamera, der egner sig godt til stilbilleder er Canon EOS M50, et spejlløst systemkamera i lille format med hurtig autofokus, 4K og nem billedoverførsel.

En andet fuldformatskamera, der tager fantastiske billeder er Sony. Med tommesensor, lynhurtig autofokus og 4K i lille format er det perfekt til dig, der vlogger.

Noget, der er vigtigt at tænke på er, at dyrere systemkameraer oftest sælges uden objektiv, hvilket betyder at du skal købe det ved siden af. Et godt råd er, at købe et normalzoom for at få en fornemmelse af, hvad du eventuelt kunne tænke dig at udvide med i fremtiden.

Har du tænkt dig at filme meget er det vigtigt at du vælger et kamera med mikrofonindgang eftersom du får bedre lyd med en ekstern mikrofon. I dag optager de allerfleste kameraer i 4K-opløsning. Hvis du vil have et fremtidssikret kamera er det et 4K-kamera, du skal satse på. Hvis du skal filme dig selv, er det vigtigt at vælge et kamera med vridbar skærm, så du kan se dig selv, når du filmer fra et stativ.

Person holding camera

Action-kameraer

Det er nemt at filme på kontoret eller i hjemmets trygge rammer, men så snart du skal optage dine eventyr, stilles der andre krav til dit udstyr. De moderne action-kamera modstår vejr og vind, kan tåle slag, optager i høj kvalitet og kan fæstnes til, princippet, hvad som helst. GoPro er mere eller mindre blevet synonymt med action-kameraer, men der findes faktisk andre producenter at vælge mellem.

For den store eventyrer anbefaler vi Olympus Tough TG-6, et stødsikkert, vandtæt og frostsikkert kompaktkamera. Et interessant alternativ er vandtætte DJI Osmo Action med indbygget billedstabilisator, skærm på både for- og bagside og 4K.

Hvis du i stedet for vil have et 360-kamera i lommeformat, skal du satse på Insta360 One X Black. Alternativt Ricoh Theta Z1, et ligeså smidigt 360-kamera med en stor 1”-sensor.

Et helt generelt råd er, at filme fra så mange forskellige vinkler som muligt, og derefter klippe en fed film sammen på computeren. Får alle de mest heftige kameravinkler skal du selvfølgelig bruge en drone. DJI Mavic 2 Pro lader dig filme i 4K med et integreret Hasselbladskamera. Styr det med din håndcontroller og tag dronens sensorer i hjælp for at undvige forhindringer.

Dji Osmo action camera

Se alle digitalkameraer

Del 2

Glem ikke lyden

Nu har du forhåbentligt et billede, der er tilfreds med, men lyset er mindst ligeså vigtigt. Næsten alle kameraer har mulighed for at optage lyd, men vil du have skarpe, professionelle film har du brug for en form for ekstern mikrofon. Mange kameraer har 3,5 mm indgang til mikrofon, men nogle kameraer kræver en adapter.

Der findes mange forskellige mikrofontyper på markedet, og inden du kan finde den rigtige, skal du tænkte over, hvilke miljøer du kommer til at filme i. Med en shotgun-mikrofon opfanger du lyd fra det, du peger imod. Saramonic Sr-M3 monteres let på dit kamera, et let at bruge og har indgang til høretelefoner, så du kan lytte med. Ulempen ved shotgun-mikrofoner er, at de egner sig mindre godt, hvis du skal optage lyd langt fra kameraet.

Boya Pro-K1 Wireless Receiver sender og modtager) egner sig godt til at optage livelyd, film- og tv-produkterne, talkshows og konferencer. Vil du gerne kunne optage i 4 spor på samme tid, skal du satse på Zoom H5 Handyrecorder, , en transportabel optager med low-cut-filter, der mindsker påvirkning af vind og eliminerer håndteringslyd. For dig, der er på jagt efter et kompakt, trådløst mikrofonsystem med indbygget mikrofon på senderen og understøttelse af ekstern mikrofon, anbefaler vi Røde Wireless GO. I Røde VideoMicro får du en kompakt videomikrofon til systemkameraer med optagefunktion.

Se alle mikrofoner

Del 3

Find det rigtige videolys

Behøver vi at pointere lysets betydning? Nogen hævder, at lyset er det, som fotografering faktisk handler om.

I forhold til kameraudstyr, det kan koste dig en del, er det relativt billigt med en fuldt fungerende blitz. Og faktum er, at en god blitz med stor sandsynlighed kan gøre mere for dine billeder end et nyt objektiv.

Ledgo E268c et et stort LED-panel, der kan anvendes til belysning i såvel video som ved fotografering. Hvis du vil have fordelene ved en blitz og fast lys i en og samme enhed har du Rotolight NEO 2.

Elgato Key Light er et dæmpningsbart LED-panel med 2500 lumen og justerbar farvetemperatur. Sidst men ikke mindst har vi Phottix M180 LED Light, en superkompakt kombination af LED-panel og opladerstation (powerbank). LED-lyset varieres nemt i lysstyrke og farvetemperatur, hvilket gør det til den perfekte lyskilde, når du bruger din smartphone som kamera eller videokamera.

Rotolight neo product

Se alle flash og lamper

Del 4

Tilbehør

Når du er begyndt at se efter kameraer, og måske frem for alt action-kameraer, vil du hurtigt opdage, at der findes et hav af tilbehør og anordninger man kan tilkøbe. Vigtigst af alt er stativet.

Jobys Gorillapod er en nem løsning, som med sine vridbare ben opfordrer til kreativitet. Du kan for eksempel sætte det fast i et træ eller en lygtepæl. Til mobiltelefonen vælger du Joby Gorillapod 1K Kit og for systemkameraet er Joby Gorillapod Rig det klare valg.

Et andet alternativ er Joby Griptight Pro Telepod der også fungerer som selfie-stang til dit GoPro-kamera eller smartphone. Mere seriøse telefon-filmere vælger Joby Gorillapod Mobile Rig der også kan bære belysning og mikrofon. DJI Ronin-SC er en let gimbal med 360-graders panorering, der kan håndtere udstyr op til 2 kg og er udstyret med mange smarte funktioner. Zhiyun Weebill Lab Gimbal er designet til dig, der gerne vil kunne bruge din smartphone som søger, har brug for en gimbal, der kan holdes på flere måder og som stadig vil have stabile klip. Feiyutech WG2X Wearable Gimbal er til eventyreren og monteres nemt på dit action-kamera.

Se tilbehør til videokameraer

2 februar 2018

TV-guiden

Vi har lavet en guide, som gennemgår alt, hvad du har brug for at vide for at finde det rigtige TV.

Start en podcast – sådan gør du

Har du lyst til at kaste dig ud i podcasts? Vi har samlet alt, du skal bruge for at komme i gang.

Sådan vælger du det rigtige lydanlæg

Hvad er vigtigst, når du skal vælge lydanlæg? At det lyder godt naturligvis! Men det handler også om at vælge et anlæg, der passer til dig, og den måde du lytter til musik på. Hvis du gerne vil have musik med til stranden, er en dyr hjemmebiograf-modtager ikke det bedste valg.