Lyd & billede

Kameraguiden

Overvejer du at give dig i kast med at fotografere?

Eller er du måske allerede godt i gang, men vil gerne tage det til næste niveau?
Uanset hvilket niveau du befinder dig på, er der nogle ting, du bør overveje, inden du går i gang med at fotografere. I denne fotoguide gennemgår vi bl.a. overvejelser i forhold til valg af kamera, hvad man skal fotografere, og hvilket tilbehør der kan være godt at have.

Men lad os tage det fra starten. Har du ikke fotograferet før, men har lyst til at komme i gang, er et enkelt og godt kamera samt et objektiv A og O en god start. Det betyder ikke, at udstyret behøver at være dyrt eller eksklusivt eller endda nyt for den sags skyld. Faktisk kan mange billigere modeller give præcis lige så gode billeder som dyrere modeller, og så kan de være nemmere at bruge. Hos Dustin tilbyder vi kameraer og tilbehør til enhver lejlighed, til alle typer brugere.

Nybegynderen

Kameraer og tilbehør til nybegyndere
Måske har du i længere tid gået at overvejet at gå i gang med at fotografere, eller også er du lige begyndt, men vil gerne tage det til næste niveau.

Til produkterne

Entusiasten

Til dig, der vil tage det næste skridt
Er du kommet et godt stykke vej med din fotografering og er klar til at tage næste skridt? Måske vil du have mere styr på, hvordan slutresultatet kommer til at se ud, eller også har du brug for flere funktioner, der gør det muligt at tage endnu mere unikke billeder.

Til produkterne

Eksperten

Kameraer og tilbehør til professionelle
Har du mange års erfaring med at fotografere, eller har du endda arbejdet professionelt med fotografering? Så har du brug for et professionelt kamera, der ikke går på kompromis med kvaliteten og giver perfekt resultater – hver gang.

Til produkterne

Hvad vil du fotografere?

Måske har du tænkt over, hvad du skal fotografere, eller hvilken type billeder du skal tage. For at finde ud af hvilken type kamera der passer bedst til dig, gennemgår vi forskellige typer fotografering, så du kan træffe det rette valg.

Landskabsfotografering

Vil du fotografere landskabs- og naturbilleder, har du brug for et kamera, der kan klare særlige vejrforhold, og som du kan tage med dig i skov og mark. Det er værd at huske på, at landskabsfotografering ofte tager tid og er en langsom proces, hvorfor du ikke behøver det hurtigste kamera på markedet. Det er snarere størrelsen på kameraet samt vægten, der vil være afgørende. Inden for kategorien landskabsfotografering findes både enkle til de mere eksklusive modeller.

3 tips til landskabsfotografering

 • Vandtæthed
 • Drejelig/vipbar skærm til lave vinkler
 • Timelapse og timerfunktion

Portrætfotografering

Måske er du interesseret i at tage flotte portrætter af familien, kæledyr eller mennesker, du beundrer? Så er det vigtigt at huske på, at objektivet er vigtigere end selve kamerahuset. Ud over normalzoom er et objektiv med fast brændvidde på 50-85 mm at foretrække. Det giver dig perfekte portrætbilleder med blød og sløret baggrund.

3 tips til portrætfotografering

 • Hurtig autofokus
 • Øjenautofokus
 • Billedstabilisering

Streetfotografering

Kan du godt lide at tage kameraet med dig, når du skal ud at rejse, går i byen eller bare til hverdag? Så er det godt at have et kamera, der er kompakt, diskret og fylder så lidt som muligt. Hvis du vil have kameraet hængende foran på brystet eller lade det ligge synligt på bordet, gør det jo heller ikke noget, at det er æstetisk tiltalende. Men frem for alt er det vigtigt, at kameraet er praktisk, udstyret med superzoom og måske også et fast street-objektiv som tilbehør. For at få alle billeder med er en hurtig og præcis autofokus afgørende.

3 tips til streetfotografering

 • Superzoom
 • God autofokus
 • Street-objektiv

Actionfotografering

Har du lyst til at fotografere hurtige situationer og begivenheder med masser af liv og bevægelse? Så har du brug for udstyr af ekstra høj kaliber. Hurtig serieoptagelse, superhurtig autofokus og lange zoomoptagelser vil være i fokus, når de hurtige kameraer indtager scenen. For at du skal blive rigtig tilfreds med dine billeder inden for dette område, kræver det som regel, at du går en prisklasse op, men det kan godt det være værd.

3 tips til actionfotografering

 • Hurtig serieoptagelse
 • Lang zoom
 • Ultra hurtig autofokus

Objektiv

Ud over hvilken type kamera du skal vælge, så vil kameraobjektiver være noget af det første, du støder på, hvis du ikke har fotograferet før. Men det er ikke altid helt nemt at vælge objektiv. Der er meget, der skal tages hensyn til, når man skal vælge det rigtige objektiv til den rigtige type fotografering. Ud over spørgsmål som vægt, pris og type er det første spørgsmål, du bør stille – hvad vil jeg egentlig fotografere? Ved at stille dig selv det spørgsmål har du allerede gjort halvdelen af arbejdet, da det snævrer de mange valg, der skal træffes, ind.

Fast objektiv

Faste objektiver har deres fordele og ulemper. Dog er de ikke lige så fleksible, når det kommer til brændvidden, da den er fast, hvilket kræver, at du skal bevæge dig for at finde din vinkel. Fordelene ved faste objektiver er, at de giver mindre forvrængning end zoom. De giver bedre forudsætninger for dine billeder, da optikken er optimeret til at være bedst til netop den brændvidde, som objektivet har. Du kan derfor forvente et bedre resultat med faste objektiver sammenlignet med zoom.

Zoomobjektiv

Så hvad med zoom. Findes der forskellige typer? Ja, der findes en række forskellige typer zoom, som egner sig til forskellige forhold, afhængigt af hvad du vil fotografere. Nedenfor gennemgår vi de mest almindelige, og hvordan du skal se på de forskellige varianter.

Objektiv med normal zoom

Objektiv med normalzoom følger ofte med kameraet, når du køber det. Objektivet er nemt at bruge og et godt begynderobjektiv.

Objektiv med super zoom

Superzoom fungerer til det meste, og den lange brændvidde gør det til et fremragende objektiv med høj fleksibilitet. Den eneste ulempe er, at objektiver med meget zoom ikke er særligt lysstærke, hvilket gør, at de bliver lidt større sammenlignet med normalzoom.

Teleobjektiv

Hvilket objektiv er det, fotograferne langs sidelinjen under fodboldkampen har, eller som man har set på TV, når de filmer fra savannen? Det hedder et teleobjektiv. Med et teleobjektiv kan du komme tættere på det, du skal fotografere eller filme, takket være dets høje brændvidde. Det er den, der får motivet til at skille sig ud i både for- og baggrund i billedet. Inden for kategorien findes både mindre, lette og billige, til større, tungere og dyrere teleobjektiver.

Brændvidde

Næste trin efter at have valgt, hvilket objektiv du skal have, er brændvidde. Typen af brændvidde, du har det godt med, finder du ved at se på billeder, du godt kan lide, og tjekke, hvilken brændvidde de er taget med. Nu er du kommet et godt stykke på vej med din fotografering og har fundet dine interesseområder inden for fotografering og video.

Vidvinkel til medrivende billeder

Et vidvinkelobjektiv skaber dramatiske billeder og giver følelsen af, at verden er større, end den i virkeligheden er. Vidvinkelobjektiver er derfor velegnede til arkitektur, landskabs- og byfotografering. Men selvfølgelig kan det bruges til meget andet. Hvad en vidvinkellinse giver, er muligheden for at være kreativ og skabe unikke billeder, der skiller sig ud fra mængden.

Men hvilken type systemkamera skal jeg have?

For at gøre det så nemt som muligt kan man sige, at der findes to typer systemkameraer: et traditionelt systemkamera og et spejlløst systemkamera. I et DSLR-kamera (digitalt spejlreflekskamera) spejles billedet gennem det hul, du kigger i, når du fotograferer, altså den optiske søger. I en optisk søger ser du virkeligheden, præcis som den er. Altså er der ingen spejling, men i stedet anvendes en elektronisk søger. Den elektroniske søger viser billedet på en digital skærm, der er integreret i kameraet. Det giver en direkte forhåndsvisning af, hvordan billedet kommer til at se ud, hvilket kan være smart, hvis man ikke vil tage flere billeder i "blinde". Der er to tilstande inden for disse teknikker, og der er fordele og ulemper ved begge, som ofte fører til lange diskussioner.

Nedenfor opsummerer vi kort, hvilke fordele der er ved de forskellige teknologier:

Fordele ved et traditionelt systemkamera

 • Ingen forsinkelser – du ser virkeligheden, præcis som den er
 • Ingen påvirkning af kameraets batteritid
 • Optisk søger i stedet for elektronisk søger

Fordele ved et spejlløst systemkamera

 • Du får et direkte billede af, hvordan dit foto kommer til at se ud
 • Mere kompakt design, der gør det nemmere at tage med
 • Objektiv i pænere udførelse

Kan jeg optage med mit systemkamera?

Nogle gange dukker der situationer op, hvor stillbilleder ikke er nok. Måske vil du optage en sekvens af noget eller opfange en særlig lyd, som ikke kan fanges på et billede. Så kan du i de fleste tilfælde bruge dit systemkamera til at optage.

Der er et par ting at huske på, når det handler om at optage med et systemkamera, og der findes ikke én model, der passer til alle. Det, du har brug for, afhænger af dine behov, men der er nogle universelle ting, du bør overveje:

Pris

Hvad er dit budget til køb af et systemkamera? Der findes alt fra billigere modeller, som giver et acceptabelt resultat, til eksklusive modeller med tonsvis af funktioner

Funktioner

Antallet af funktioner, du har brug for, afhænger af, hvilket niveau du befinder dig på. Er du nybegynder, kan du nøjes med nogle få, mens du, hvis du har været i gang i et stykke tid, måske har brug for flere og mere avancerede funktioner for at få mere ud af din videoproduktion.

Størrelse

Vil du have et stort kamera med perfekt billedskarphed eller et mindre til dagsudflugter? Valget afhænger i høj grad af, hvilke anvendelsesområder du kommer til at få.

Pixel

Skal du bare se optagelsen efterfølgende, er antallet af pixel ikke afgørende. Det bliver vigtigere, hvis du har tænkt dig at bearbejde klippet efterfølgende og beskære, redigere og lægge det sammen, for så kan megapixel og opløsning blive afgørende for resultatet

Lyden

Til optagelse med et kompakt eller systemkamera kan det være vigtigt, at du har en god intern mikrofon, som kan håndtere vindstøj, eller hvis du er på udkig efter mere kontrol, kan det være en god idé at have et stik på kameraet til at tilslutte en ekstern mikrofon.

Hvis du i stedet vil fordybe dig i streaming, kan du gøre det her:

Opslagsbog

Vi har lavet en ordliste over begreber, som ofte bruges, og som kan være gode at kende, eller som du kan bruge til at blære dig lidt med:

Søger – Den del, du kigger igennem, når du skal tage et billede

Blitz-sko – Findes oftest i toppen af kameraet for at kunne fastgøre tilbehør som f.eks. ekstern blitz Eksponering – at "eksponere" refererer til, hvordan man indstiller lukkertid, blænde og ISO. Et overeksponeret billede bliver meget lyst, og et undereksponeret billede bliver meget mørkt

Eksponering – at "eksponere" refererer til, hvordan man indstiller lukkertid, blænde og ISO. Et overeksponeret billede bliver meget lyst, og et undereksponeret billede bliver meget mørkt

Bokeh — et japansk ord, der bruges til at beskrive uskarpheden i et billede

Komposition – hvordan du opbygger et billede ved hjælp af vinkler, afstande, placering af motiver osv.

Lukkertid, blænde og ISO – Kameraets tre hovedindstillinger, som først og fremmest påvirker lyset

Fiskeøje - term, som omfatter objektiver, linser eller effekter. Et "Fish-Eye"-objektiv er et objektiv med meget kort brændvidde, som kan give op til 220 graders billedvinkel

RAW – alternativt format til jpg for at gemme dine filer i kameraet. Filformatet giver også mere plads til redigering og efterbehandling af dine billeder

UV-filter – monteres på objektivets filtergevind for at beskytte glasset og sensoren mod UV-lys

23 februar 2022

Tags