Computere & tilbehør

Hvilken gaming-computer skal du købe?

Uanset hvad du skal spille, har du brug for en computer med større ydeevne i form af en hurtigere processor og bedre grafikkort for at kunne opfylde de krav, spillene stiller til din computer.

Hvis du ved, hvilke spil du har tænkt dig at spille, kan du nemt finde ud af, hvilke computerkomponenter du har brug for. Når du skal købe en komplet spilcomputer, skal du først og fremmest undersøge processoren og grafikkortet. Hvis du i stedet bygger din egen gaming computer, skal du også tænke på computerens øvrige dele: bundkort, RAM-hukommelse, harddisk og køling.

Del 1

Skal du vælge en stationær eller bærbar gaming-computer?

De store producenter MSI, Asus og Lenovo har alle et godt udbud, hvis du vil have en stationær eller bærbar spilcomputer. På den bærbare front har Razer en hel del forskellige laptop-modeller, der er udviklet til gaming.

Fordelene ved en stationær gaming computer er først og fremmest ydeevnen. Som regel får du mere ydeevne for pengene, bedre køling og en mere stille computer. Du har også mulighed for at udskifte og opgradere komponenterne i computeren.

De seneste år er der kommet en del gaming laptops, som for alvor udfordrer de stationære. Den åbenlyse fordel er, at man kan have dem med sig. Ulempen er, at man betaler mere for den samme ydeevne som en stationær computer. Blæserne på de bærbare computere er ofte også mere støjende. Du har heller ikke samme mulighed for at udskifte komponenter, så det kan være en god idé at investere i et lidt skarpere grafikkort.

Del 2

Hvilke spilkrav og budget har du?

Vi ved, hvad du skal tænke på, når du vælger gaming computer. Og hvad den skal koste. Det hele handler om, hvilke spil du har tænkt dig at spille. Derfor har vi lavet en liste over forskellige spil, og hvilket prisleje der passer til hvad.

Mere simple spil kræver hverken et avanceret grafikkort eller en lynhurtig processor. Her kan man nøjes med en billigere gaming computer. På den anden side kan man med en dyrere spilcomputer med mere avancerede komponenter sikre sig, at computeren ”holder længere” - at man kan spille de nye spil langt ud i fremtiden. Husk, at du skal sørge for at have en stabil internetforbindelse, hvis du skal spille online. Netop derfor foretrækker mange at spille med netværkskabel i stedet for at sætte deres lid til WiFi.

Spiller du Minecraft, League of Legends eller Fortnite?

Hvis du spiller mere simple spil, som ikke bruger så meget processorkraft, eller som ikke er så grafikkrævende, anbefaler vi, at du vælger en computer i prisklassen 5.000-9.000 kr. Hvis du derimod gerne vil spille nyere spil, der er mere grafikkrævende, kan det være en god idé at kigge på næste kategori.

Stationære gaming computere 5.000-9.000 kr.

Bærbare gaming computere 5.000-9.000 kr.

Spiller du CS, World of Warcraft eller et af de nye AAA-spil?

Så har du brug for en lidt hurtigere processor og et bedre grafikkort. Vælg en computer i den højere prisklasse 10.000-19.000 kr. Så kan du uden problemer spille de fleste spil af højere grafikkvalitet. Hvis du skal streame eller optage samtidig med, at du spiller, kan det dog være en god idé at tjekke næste prisklasse.

Stationære gaming computere 10.000-19.000 kr.

Bærbare gaming computere 10.000-19.000 kr.

Spiller du Battlefield V, Red Dead Redemption 2 eller Cyberpunk 2077?

Her er der tale om spil, der virkelig udfordrer din hardware og kræver de bedste komponenter, hvis du vil kunne spille de helt grafiktunge spil. I prisklassen 20.000+ finder du computere udstyret med komponenter, som kan håndtere alle spil. Stream eller optag, samtidig med at du spiller, slip for forsinkelser, og nyd, at du ikke behøver at købe ny computer i flere år. Hvis du desuden køber en gaming stol, er du klar til det hele.

Stationære gaming computere 20.000+ kr.

Bærbare gaming computere 20.000+ kr.

Del 3

Vil du læse mere om computerens forskellige komponenter?

Det er delene, som skaber helheden. Vi gennemgår de forskellige komponenter.

Bundkortet

Ofte kaldet computerens rygrad. Det er her, alle komponenter kobles til. Sørg for, at det er kompatibelt med andre komponenter som f.eks. processoren og RAM-hukommelsen.

Processoren

Avancerede spil betyder mange data, hvilket igen kræver en hurtig processor. Processoren er dog ikke lige så vigtig som dit grafikkort, der kommer på noget større arbejde. Med en processor i mellemklassen er du oftest sikker, når det handler om gaming. Hvis du vil opgradere din processor, skal du huske at sikre dig, at den er kompatibel med dit bundkort.

Grafikkortet

Grafikkortet er uden tvivl den vigtigste komponent, hvis du vil spille spil i høj opløsning, uden at de hakker.

RAM-hukommelsen

RAM-hukommelsen er arbejdshukommelsen, som sørger for, at du kan spille dine spil og samtidig have andre programmer kørende. Som regel skal du bruge mindst 8 GB for at spille, uden at det hakker. Men hvis du bruger 16 GB fra starten, ved du, at der er frit slag fremadrettet. Og du skal helst ikke blande RAM-hukommelse fra forskellige producenter, hvis eller når du opgraderer.

Harddisken

Med en SSD-disk uploades dine spil hurtigere. Din computer starter også hurtigere end med en traditionel HDD-disk, som du i stedet kan supplere med og have i reserve, hvis du f.eks. optager, når du spiller.

Køling

Et godt kølesystem er guld værd. Flere blæsere er en fordel, mens vandkøling giver dig maksimal ydelse. For ikke at tale om minimal lyd.

Sidst opdateret: 15 september 2022

Tags