Datorer & tillbehör

Vælg den rigtige gamingstol

— til dig og dit spil

Interessen for gaming stiger lavineagtigt. Faktisk er gaming i dag verdens største underholdningsindustri. I dag omfatter gaming ikke kun dem, der rent faktisk spiller. Det er blevet et seersportsfænomen, der tiltrækker millioner af seere. Alene i Norden er der 1,4 mio., der dagligt ser med, når andre spiller. Et eksempel på dette er Sverige, hvor man taler om "det svenska spelundret” (det svenske spilmirakel), der har medført, at svensk spilindustri er blevet en af de hotteste i verden. På kun 10 år er omsætningen i Norden mangedoblet, samtidig med at antallet af virksomheder er blevet flerdoblet. I takt med at der bliver flere spillere, er innovationstakten inden for nye spilleformer også steget.

Den opmærksomhed, der i øjeblikket rettes mod e-sport, og gamingkulturen, bliver mere og mere omfattende med flere spillere, flere seere – og højere gevinstsummer. Den stigende interesse for e-sport og gaming har også medført stigende interesse for gamingstole – og måske er det ikke så mærkeligt. En gamingstol er nemlig ikke kun en investering i dit spil, men også i dig selv. Ofte tilbringes mange timer i stolen, og derfor er både komfort og ergonomi vigtig for, at du og dit spil kan klare målet.

I denne guide gennemgår vi, hvad du bør overveje, når du skal vælge en gamingstol, der passer til netop dig og dine behov.

Gamingstoler til forskellige behov

PC gamingstole

Gamingstolen til pc (eller Mac) er selve symbolet på, hvad en gamingstol er, og hvad de fleste tænker på, når de hører ordet "gamingstol". Denne type stol er designet til brug, når du sidder ved et skrivebord. Den er derfor det perfekte valg, hvis du spiller på din pc eller Mac, men selvfølgelig kan den også bruges som en behagelig kontorstol uden for gamingzonen. Den klassiske pc gamingstol består typisk af et understel med 5 hjulpar på en bevægelig aksel, så man kan bevæge sig frit ved skrivebordet, høje armlæn til at støtte håndleddene, og et højt ryglæn for at forhindre overanstrengelse og en unaturlig stilling. Fælles for denne type stole er, at næsten alle er konstrueret til en lodret siddeposition som standard, men hvor du kan læne dig bagud og justere i flere forskellige siddepositioner. Gamingstole bliver nogle gange lidt forvirrende forbundet med "racingstole", fordi de første gamingstole var designet ud fra opbygningen af en racingstol med høje, lige ryglæn og tæt polstring. De skal dog ikke associeres med stole designet til racingsimulatorer, hvilket vi kommer til lidt senere i guiden.

Racingsimulatorer

Racingsimulatorer er selve udgangspunktet for alle typer gamingstole. Som nævnt tidligere i guiden var de første specialudviklede stole til gaming beregnet til racingspil. Racingsimulatorer hører til det tunge artilleri inden for kategorien gamingstole, og de er specielt designet til at passe til og efterligne racingstole, som de ser ud i virkeligheden. De er ofte færdigmonterede med et "cockpit", hvor du kan sætte de dele fast, du skal bruge til den totale racingoplevelse. Det omfatter bl.a. rat, gearkasse, pedaler og andre instrumenter. En del racingsimulatorer er tilpasset almindelige gamere, som vil opleve racing på en ny måde, men visse modeller er så avancerede, at de bliver brugt professionelt af racerkørere i eliteklassen — hvilket fremgår af prisen. Inden for denne avancerede klasse findes der racingsimulatorer, som koster flere hundrede tusind kroner.

Konsolstole

I modsætning til pc gamingstolene er konsolstolene designet til konsolspil, eller "tv-spil", som det også kaldes. Konsolstole adskiller sig fra pc gamingstolene på flere punkter, bl.a. fordi de er mere alsidige og har en større bredde af former og størrelser. En af de mest almindelige modeller inden for konsolstole kaldes Rocker, og til forskel fra pc gamingstole har den ikke et understel med hjul, der gør den nem at flytte eller en fodstøtte. I stedet har de L-formede sæder, som placeres direkte på gulvet. Vil du gerne vide, hvorfor de kaldes rocker? Navnet stammer fra, at du kan vippe frem og tilbage i stolen (to rock). I modsætning til gamingstole til pc’er er konsolstole ikke designet til brug ved et skrivebord. Mange gamere mener dog, at de er langt mere behagelige i forbindelse med konsolspil, hvor det er almindeligt, at man har en mere afslappet, næsten liggende position, som egner sig godt til gamingkontrollerne men mindre godt, hvis man skal bruge en mus. Ofte har de også integreret udstyr, som gør, at du kan koble den sammen med din konsol, f.eks. surround-højttalere og USB-porte til opladning. Disse stole er også populære til mobilspil.

Sækkestole

En kategori inden for rammerne af gamingstole, der skiller sig ud fra de øvrige, er sækkestolene. De adskiller sig på den måde, at de ikke er udviklet med gaming i tankerne, men er blevet populære blandt mobil- og konsolgamere, fordi den både er blød og giver stabilitet, da de tilpasser sig efter kroppen. Selv om sækkestolen ikke er den mest ergonomiske eller giver den bedste støtte, er den god, fordi den kan tilpasse sig en række forskellige positioner og stillinger. På de største sækkestole kan du også ligge lige ned med god plads. En anden grund til deres popularitet er, at de er betydeligt billigere end "rigtige" gamingstole.

Hvad er en gamingstol?

Lad os tage det fra starten. Hvad er egentlig en gamingstol, og hvordan adskiller de sig fra f.eks. en kontorstol? Kort sagt er en gamingstol designet ud fra de krav til komfort og behov, forskellige typer gamere og e-sportsudøvere har. Da der bruges flere timer om dagen i stolen, er det vigtigt, at producenterne forstår, hvordan en gamer bruger stolen. Hvordan man sidder, hvordan man bevæger sig, og hvad man som gamer har brug for fra en gamingstol til forskel fra andre stole, er nogle af de ting, man skal overveje, når man vil designe en god gamingstol. Men da forskellige typer gamere har forskellige krav, er det vigtigt, at tage hensyn til ens personlige præferencer ved valg af gamingstol. Det er derfor ikke usædvanligt, at man i mange tilfælde faktisk selv sammensætter, hvad man vil have.

Herunder kan du læse om nogle af de vigtigste kriterier, du bør overveje, inden du vælger gamingstol:

/

Ergonomi

Ergonomi er et af de vigtigste aspekter, du bør overveje, når du vælger gamingstol, og faktisk en af hovedårsagerne til, at de fleste vælger at investere i en gamingstol. En ergonomisk stol er en stol, der er optimeret ud fra produktivitet og effektivitet, med andre ord, at du får den rigtige holdning, støtte til dine bevægelser, reducerer belastning af ryggen og optimerer din reaktionstid. Der findes også andre mere avancerede funktioner inden for rammerne af ergonomi, som responsive materialer, 4D-armlæn (der kan justeres på alle niveauer) og mesh-materiale (som du kan læse mere om længere nede i guiden).

Hvordan ved man så, at en gamingstol er ergonomisk udformet?

Der er et par kriterier, en gamingstol bør opfylde for at kunne kaldes ergonomisk:

 • Justerbarhed

  Du bør kunne justere siddehøjde, lændestøtte, stolens ryg og armlænene ud fra dine fysiske forudsætninger. Jo flere justeringsmuligheder, desto bedre
 • Lændestøtte

  De bedste gaming-stole har justerbar lændestøtte, så du kan tilpasse støtten efter din rygsøjle. Billigere gamingstole har i stedet en mindre støttepude, som også gør arbejdet, men på en enklere måde
 • Højt ryglæn

  En ergonomisk designet stol skal have et højt, hvælvet ryglæn, der støtter den øverste del af ryggen og nakken
 • Lås

  En låsemekanisme, der giver dig mulighed for at indstille, hvor meget du ønsker, stolen skal vippe eller gynge, og kan låse den i en bestemt position

Stolens dimensioner

Vi har alle forskellige fysiske forudsætninger med hensyn til højde, vægt og kropstype. Og præcis som når du vælger tøj, så vil du gerne have en stol, der føles god. De fleste producenter angiver normalt dybde og bredde på stolens sæde samt højde og længde på ryglænet. Disse to ting er særligt vigtige, da de normalt ikke kan justeres efterfølgende, men er faste elementer, som du skal tilpasse dig. Armlænenes og sædets min.- og maks.-højde er mindre vigtig, da de kan justeres efter dine personlige præferencer. Noget, man let glemmer, men som også er vigtigt, er at tjekke anmeldelser vedr. den vægt, stolen kan håndtere, især hvis flere forskellige personer skal bruge stolen.

Materialevalg

Noget at det vigtigste for at sikre god komfort, især fordi man typisk tilbringer adskillige timer i gamingstolen, samt at den gerne skulle holde i flere år, er hvilke materialer stolen er lavet af. F.eks. kan en ramme i rustfrit stål af høj kvalitet give fremragende støtte, samtidig med at man slipper for at bekymre sig om, at den ruster. En gamingstol med en solidt stålramme kan bære en vægt på op til 150 kg.

Når man har købt selve rammen, er det tid til at vælge, hvilke materialer man vil have i stolen. Her bør man tænke en ekstra gang på polstringen i sidde- og ryghynderne, da den vil være afgørende for, hvor god støtte stolen giver — og det bliver ekstra vigtigt, hvis man vil bruge adskillige timer i løbet af en session. Kig derfor efter specialudviklet polstring til netop dette behov. Mange producenter udfører også uafhængige styrketest af stolene. Når du vælger polstring efter omhyggelig overvejelse, får du en mere tilfredsstillende og behagelig oplevelse, samtidig med at den rette polstring forlænger gamingstolens levetid.

Sæde

Det næste, du skal beslutte, er, hvilken type sæde du skal have. Ægte læder af høj kvalitet, der er åndbart, er resistent over for vand og ekstremt slidstærkt er naturligvis det bedste — men også det dyreste. Kunstigt PU-læder er et alternativ til ægte læder, som er billigere, men stadig af høj kvalitet. Det er også lettere at rengøre end ægte læder. Ulempen ved PU-læder er, at det ikke er lige så åndbart som ægte læder, hvilket gør det mindre behageligt på varme sommerdage, hvor man sveder betydeligt mere. Et tredje alternativ er PVC-læder, som er både blødere og mere elastisk end PU-læder. PVC-læder er desuden resistent over for både vand, ild og pletter, men ulempen ved denne type læder er, at det bliver endnu varmere end både ægte læder og PU-læder. Hvis man ønsker et alternativ til læder, findes der naturligvis almindeligt stof eller mesh, som ikke klistrer sig fast på kroppen på varme sommerdage. Mesh er betydeligt køligere end andre stoftyper, og føles mere behageligt under længere sessioner eller i varme rum. Ulempen er, at mesh kræver mere rengøring, og ofte er det nødvendigt med specielle midler til at fjerne pletter uden at beskadige stoffet. Mesh har normalt ikke så lang holdbarhed som læder eller almindeligt stof, men det giver mere kølighed og højere komfort end de øvrige.

Sats på stof, der er luftigt, hvis du vil sidde i længere perioder, og du kan med fordel kigge på PU-læder eller PVC-læder for nemmere rengøring af stolen.

Fremtiden for gamingstole

Det er svært at spå om, hvordan fremtiden for gamingstole ser ud, meget afhænger af, hvordan spil udvikler sig, og hvordan vi spiller fremtidens spil. Men vi kan sige i dag, at hele spilindustrien er på stærk fremmarch, og at både udviklingen og innovationstakten er ekstremt høj. Desuden er hele spilbranchens påvirkning så stærk, at den strækker sig langt ud over verdenerne i vores yndlingsspil. Så måske vil fremtidens gamingstole være et lige så naturligt element i stuen som nutidens tv-lænestole. Gamingstolene er allerede blevet et statussymbol for streamere over hele verden, som sender live, når de spiller, og hvor stolen bliver et vigtigt element. Eller også er den ikke længere nødvendig, fordi fremtidens spil er avanceret så meget, at vi måske ikke længere sidder ned, når vi spiller ...

Ordliste gamingstole

Rocker - Kælenavne på de gamingstole, der vipper frem og tilbage, oftest brugt, når man taler om forskellige konsolstole

PU-læder – Et alternativ til ægte læder, der er nemt at rengøre, af høj kvalitet og billigere end ægte læder

PVC-læder – En type læder, som er blødere og mere elastisk end PU-læder. Desuden er det resistent over for pletter, ild og vand

Mesh - En type stof, der er betydeligt køligere end både PU og PVC-læder, kræver dog særlige midler ved rengøring

PC gamingstole - Designet til brug, når man sidder ved et skrivebord. Består typisk af et understel med 5 hjulpar på en bevægelig aksel, så man kan bevæge sig frit ved skrivebordet, høje armlæn til at støtte håndleddene, og et højt ryglæn for at forhindre overanstrengelse eller en unormal stilling

Konsolstole – Konsolstole er designet til konsolspil. De er mere alsidige og har et større udvalg, mht. form og størrelse end pc gamingstole. Kaldes også rocker, fordi de vipper frem og tilbage

Racingsimulator – Moderen til alle typer gamingstole. De er specielt udviklet til at efterligne racerstole. Oftest er de færdigmonterede med et "cockpit", hvor man kan fastgøre det ønskede tilbehør som rat, gearkasse, pedaler osv.

RGB – Integreret lys i stolen for en mere autentisk oplevelse

25 juli 2022

Tags