Sådan holder du dine fødder varme uden at tømme bankkontoen
De stigende el- og brændselspriser har hurtigt fået os til at tænke forfra omkring vores energiforbrug. Hvad bruger vi strømmen til, og bruger vi den rigtigt? Når man kender sit strøm- og energiforbrug, bliver det ofte nemmere at styre det og gøre det mindre. I denne guide fører vi dig gennem det svært overskuelige energilandskab, lige fra iskolde badeværelser til stegende varme soveværelser, for at hjælpe dig med at tænke smartere omkring dit energiforbrug – og forhåbentlig få en bedre nattesøvn.
Parcelhus
Bor du i parcelhus, og mærker du de løbske elpriser? For dig, der bor i et parcelhus eller et større hus, er det ekstra vigtigt at have styr på energiforbruget. Større huse bruger mere energi end f.eks. en lejlighed, og dermed har de højere energiomkostninger. Her kommer vi med tips til energibesparende produkter, som gør det muligt for dig at effektivisere energien.
Til produkterne
Fritidshus
Hvis du har et sommerhus eller fritidshus, som du kun bruger i kortere perioder, så synes du måske ikke, at du behøver at gøre så meget ved energiforbruget, fordi det står tomt det meste af året. Men faktisk kan et tomt hus bruge meget energi, især på ting, du ikke engang har tænkt på. Her kan du læse mere om nogle gadgets, der kan energisikre dit fritidshus.
Til produkterne
Lejlighed
I 2019 lå energiforbruget på mellem 1000 kWh og 2499 kWh for en mindre lejlighed og 2500-4999 kWh for en større lejlighed (inklusive elnetafgifter, skatter og elpriser). Det virker måske ikke højt, når man sammenligner med en villa, der bruger omkring 5000 kWh. Men også for dig, der bor i lejlighed, findes der smarte tricks og vigtige tiltag, som du kan bruge til at sænke din elregning.
Til produkterne
Hvordan opvarmer du dit hus?

Hvis du bor i et hus, krydser du sikkert fingre for en grøn vinter – ikke for at slippe for sneen, men for at slippe for alt for høje elregninger. Hvis du vil undersøge og effektivisere dit energiforbrug, er det vigtigt at starte med at kortlægge de energikilder, du faktisk bruger. Derefter kan du undersøge, om der findes alternativer, der bruger mindre energi. Hvis du går i tanker om at skifte bolig, er det godt at tænke på, at en villa eller et større rækkehus er noget dyrere at varme op end en lejlighed – og det er noget, det kan være svært at ændre på.
Den gode nyhed er, at uanset hvordan du opvarmer dit hus, findes der smarte og enkle løsninger, som hjælper dig med at energieffektivisere og dermed lette udgifterne. Du kan for eksempel påvirke, hvordan og hvornår du opvarmer dit hus. Det kan gøre en stor forskel på elregningen. Dette gælder især, hvis du opvarmer direkte med el. Direkte elopvarmning er generelt billigere og nemmere at installere.
Radiatorer
En af de absolut mest almindelige opvarmningsmåder er radiatorer. Men er radiatorer den bedste opvarmningsløsning ud fra et energimæssigt synspunkt? Det kommer an på dine behov og dine personlige præferencer. Vandbårne systemer cirkulerer varmt vand i et rørsystem ud til varmeelementerne (f.eks. radiatorer eller gulvvarme), som derefter opvarmer huset. Det er mere fleksibelt end direkte elvarme, fordi du ganske enkelt kan udskifte varmekilden. Typiske varmekilder er elkedler, varmepumpe eller fjernvarme. I mindre huse og fritidshuse er opvarmning med elradiatorer stadig ret almindelig.
Fordelene ved elradiatorer er, at de er ret lette at justere eller regulere, og det er også let at udskifte dem, når det er tid. Elradiatorer er også nemme at tilpasse efter varmebehovet i det enkelte rum. Hvad angår bæredygtighed, er det som regel varmekilden, der afgør, hvor miljøvenligt varmesystemet er. Et vandbaseret system fordeler varmen i huset. Varmen kan komme fra forskellige varmekilder, hvor f.eks. oliefyr generelt er mindre miljøvenligt end fjernvarme eller varmepumpe.
Myter om strøm
Inden den kommende vinter, hvor elforbruget spås at stige, vil vi alle gøre, hvad vi kan for at mindske forbruget. Her er det en god idé at være lidt kritisk, når man får tips om sænkning af varmeforbruget. Her er et par myter om, hvordan man kan sænke sin elregning – som man bør tage med et gran salt.
Gulvvarme sænker din elregning
Det siger mange, men det er kun delvist sandt. Det er kun sandt, hvis gulvet er godt isoleret. Ellers bliver effekten den modsatte: varmeudgifterne vil blive højere på grund af dårlig isolering. Når radiatorerne fjernes fra vinduerne, eller hvis der ligger et tykt trægulv over gulvvarmen, kan det begrænse opvarmningen snarere end at fremskynde den. Med gulvvarme kan man dog holde en lavere indetemperatur uden at give afkald på komforten eller den oplevede temperatur. En tommelfingerregel er, at varmebehovet reduceres med 5 %, når temperaturen sænkes én grad.
Almindelige elradiatorer er dårligere end olieradiatorer
Det er en udbredt misforståelse, at radiatorens type er vigtig for effektiviteten. Faktisk er det vigtigere, hvilken type termostat radiatoren bruger. Ideelt set bør termostaten være elektronisk, men med moderne radiatorer med gode termostater slipper du for overophedning og knitrelydene fra elradiatorer tilbage fra 70'erne. Dette gælder, uanset om radiatorerne er oliefyldte eller ej.
Strømslugere
En af de nemmeste måder til at blive mere energieffektiv, er at finde strømslugerne i boligen. Oftest finder man dem de mest uventede steder, fordi man ikke er bevidst om dem. Et godt tip til at finde dine strømslugere er at tænke over, hvad der bruger strømmen, og hvor den bruges. Bruger du strømmen til noget, som du faktisk sætter pris på og har brug for – eller er der et unødvendigt forbrug? Nedenfor finder du en liste over nogle af de mest almindelige strømslugere i en bolig.
Tips!
Spar på unødigt elforbrug ved at sætte computeren til at gå i dvale, når den ikke har været i brug i et stykke tid.
1. Håndklædetørrer
Vi har vænnet os til, at den er i badeværelset, men omkostningerne kan være høje. En ubrugt håndklædetørrer, som er tændt, koster mange kilowatt-timer om året. Vælg i stedet en vandbaseret håndklædetørrer, som bruger mindre strøm, og installér en timer, som slukker for håndklædetørreren, når den ikke er i brug.
2. Standby-tilstand
En klassisk strømsluger, som mange af os kender til, men ikke bekymrer os særlig meget om, er vores hjemmeelektronik. Mobilopladere, TV, spilkonsoller og højttalersystemer i standby-tilstand bruger strøm, selvom de ikke er i brug. Derfor kan du bruge stikdåser med flere udtag, så du nemt kan slukke for al din hjemmeelektronik med et enkelt tryk på en knap. Så slipper du for at gå rundt i hele huset for at slukke lyset, inden du går i seng. Sørg også for at trække de forskellige batteriopladere helt ud, når du rejser væk, for at undgå unødigt elforbrug.
3. Lavenergipærer
Udskift dine gamle pærer med mere energieffektive LED-pærer. Der findes forskellige, mere energieffektive løsninger, f.eks. LED-pærer, halogenpærer og lavenergipærer. De bruger alle mindre energi og har en længere levetid end traditionelle glødepærer. Det vigtigste er dog, at du husker at slukke lyset, når du forlader rummet.
4. Hvidevarer
Køleskabe og fryser bruger meget energi, fordi de som regel kører døgnet rundt. Alligevel er der nogle kneb, du kan bruge til at reducere forbruget. Først og fremmest skal du sørge for, at alle låger er lukkede og tætte. De bør kun åbnes, når du har brug for det, og de bør ikke holdes åbne længere end nødvendigt. Spar på energiforbruget ved at lade maden køle ned, inden du sætter den i køleskabet – ellers skal der bruges ekstra energi for at holde den lave temperatur i køleskabet. Både din elregning og din mad har det bedst, hvis du bruger den anbefalede temperatur for køleskabet (+5 °C) og fryseren (-18 °C).

Tjekliste for husopvarmning
Den absolut største omkostning for et hus eller rækkehus er selve opvarmningen af huset. Opvarmning tegner sig for helt op til 60 % af det samlede energiforbrug, så her er der store muligheder for besparelser og forbedringer, især i vintermånederne. Vi har lavet en tjekliste med besparelsestiltag, som du kan følge for at energieffektivisere dit hjem:
- Luft ud Hvis du lufter ud ved at lave gennemtræk i huset, bruger du mindre energi, end hvis du lader vinduer stå på klem.
- Frigør radiatorerne Hvis du frigør plads foran radiatorerne, bliver varmen ikke blokeret af møblerne. Møbler, der blokerer for radiatorerne, kan også få termostaterne til at tro, at det er varmere, end det rent faktisk er. Derfor slukker de for radiatorerne. Resultatet bliver et koldt hus og en kraftig energiregning.
- Sænk indetemperaturen Ved at sænke indetemperaturen med kun én grad kan du reducere energiforbruget med op til 5 %. Har du desuden gulvvarme, behøver du ikke at give afkald på den oplevede varme eller komforten.
- Tætning, lukning og måling Hvis du måler indetemperaturen med termometre forskellige steder i huset, kan du finde de energislugere, der får din varmeregning til at stige. Sørg for at tætne yderdøre og vinduer, så du undgår træk, og luk alle døre mod kolde steder. Sørg derefter for god, velfungerende ventilation i hele huset.

Tjekliste for vandforbrug
En væsentlig kilde til højt energiforbrug er brugen af varmt vand. Varmt vand tegner sig for op til 20 % af husholdningernes energiforbrug, hvor størstedelen går til personlig hygiejne. Også her er der altså penge at spare ved at gennemgå sit varmtvandsforbrug. Først og fremmest kan du ændre på temperaturen og den mængde vand, du bruger. Nye vaner eller udskiftning af dele af dit VVS-udstyr kan gøre en stor forskel. Nedenfor ser du en liste over et tiltag, der kan gøre en stor forskel for dit varmtvandsforbrug.
- Badekar eller bruser? Kan du lide at lægge dig i et varmt badekar på en kold vinterdag? Afhængigt af, hvor længe du tager brusebad, kan det være mere eller mindre energikrævende. Et brusebad på 12,5 minutter bruger samme mængde vand som et badekar.
- Korte brusebade 10 minutters brusebad bruger godt 5 kWh. Du kan nemt sænke forbruget ved at slukke for bruseren, når du sæber dig ind.
- Udskift brusehovederne Ved at skifte til vandbesparende brusehoveder kan du spare 50-80 % af både vandforbruget og opvarmningen, afhængigt af hvilke brusehoveder, du bruger i dag.
- Udskift dårlige pakninger Lækkende haner er en klassisk energityv. En dryppende vandhane kan lække op til 20.000 liter vand om året – en betragtelig sum energi og penge, som du kan bruge meget bedre.
- Opvaskeprop og opvaskebalje Når du vasker op i hånden, kan du nemt spare på vandforbruget ved at bruge en opvaskebalje i stedet for at lade vandet løbe. Det bruger mindre varmt vand, og dermed sparer du på varme- og vandregningen.
Hvad får man ud af en kilowatt-time?
Et af de mest almindeligt brugte ord lige nu er kilowatt-time. Hvor meget er en kilowatt-time, og hvad betyder det egentlig? Lad os starte med begyndelsen. Ordet kilo er et præfiks, der betyder "tusind". Når vi står på vægten, kan den f.eks. vise 82 kilo. Det betyder 82.000 gram. På samme måde er en kilowatt 1000 W, mens en kWh er tusind watt, som bruges i en time. For at gøre det nemmere at forstå, hvordan det bruges i hverdagen, er her en liste med forskellige hverdagsaktiviteter, som i gennemsnit trækker en kilowatt-time.
- 14 timers tv-kiggeri
- Riste 80 skiver brød
- Spille Fortnite i 15 timer på en bærbar computer
- Brygge 85 kopper kaffe
- Jacuzzibad i 40 minutter
- Varme 6 portioner spaghetti bolognese i mikroovnen
- Føntørre håret i 30 minutter
Fremtiden
Det er svært at spå om, hvor højt vores elpriser kommer op i vinter, og hvor meget vi skal energieffektivisere vores hjem. Men vi ved, at små tiltag kan gøre en stor forskel på elregningen hver måned. Og jo mere vi sammen gør en indsats for at reducere energiforbruget i vores hjem, desto mere sænker vi de samlede energiomkostninger. Vi håber, at du har fundet nogle tips og tricks til, hvordan du nemt kan energieffektivisere dit hjem.
Ordliste
Der findes mange forskellige begreber, som vi af og til støder på, når vi taler om energiforbrug. Her har vi samlet nogle af de mest almindelige ord og termer, som du kan støde på, med en forklaring på, hvad de betyder:
En kraftledning er en elledning, som fører el fra kraftværkerne til de forskellige husstande, virksomheder og anlæg i samfundet.
Kilowatt-time er en enhed for energimængde. Den bruges til at måle elforbrug. En kilowatt-time svarer til 1.000 watt-timer. Kilowatt-time har forkortelsen kWh.
En leder, eller en elektrisk leder, er et materiale, der leder strøm. Kobber er et eksempel på et materiale, der er godt til at lede strøm. Materialer, der leder strøm mindre godt, kaldes halvledere. Det modsatte af en leder er en isolator.
Nord Pool er det nordiske børsmarked for el, hvor elproducenter, elleverandører og elselskaber sælger og køber el.
Hvis du skal udskifte eller indgå elaftaler, skal dit elselskab kende dit område-id (omr-id) og anlægs-id (anl-id). Det består af tre bogstaver, der er knyttet til din by eller kommune. Dit område-id hjælper elselskabet med at vide, i hvilket el- og netområde du bor. Du finder dit område-id på din faktura, hvor det også kaldes netområde.
Timepris, også kaldet timespotpris, får du, når du tegner en timeprisaftale. Din elpris baseres da på Nord Pools aktuelle spotpris. Denne aftaleform bliver mere og mere almindelig i forbindelse med de stigende elpriser og passer til dig, der har mulighed for at tilpasse dit elforbrug efter de tidspunkter på døgnet, hvor strømmen er billigere. Læs mere om timepris.
Vandbåren el er en form for elvarme. Vandbåren elektrisk varme er et varmesystem, hvor vandet opvarmes og transporteres gennem et vandbaseret varmesystem til vandelementer (radiatorer) og vandbaseret gulvvarme i hjemmet. En anden opvarmningsform er direkte elvarme. Flere typer varmepumper anvender også et vandbåret varmesystem til at opvarme huset.
En varmepumpe er en enhed, der bruges til opvarmning. Varmepumpen henter varme fra luft, vand eller jord og fører den ind i dit hjem. Flere varmepumper, såkaldte reversible varmepumper, kan også bruges til køling. Med en varmepumpe kan du reducere dine varmeudgifter, som oftest udgør størstedelen af energiudgifterne.
Bioenergi er energi fra biobrændsler. Bioenergi er i dag den største vedvarende energikilde. Gennem bioenergi kan kraftvarmeanlæg producere strøm, varme og biobrændstof.
Du får en bundet elpris, når du indgår en bundet elaftale, også kaldet fast pris, fast elaftale eller fastprisaftale. Læs mere om bundet elpris. I modsætning til f.eks. variabel elpris får du her den samme totalpris i en bestemt aftaleperiode. Bundne elaftaler har en bindingsperiode, der normalt varer et, tre eller fem år.
Direkte virkende el eller direkte elvarme er en form for elvarme til opvarmning af huse og lokaler. Med direkte virkende el opvarmes dit hjem med elradiatorer eller elrør i gulv og loft. Strømmen leveres gennem elnettet og ledes ind i radiatorerne eller rørene, hvor den omdannes til varme. En anden form elvarme er vandbaseret strøm.
Dit elforbrug viser, hvor meget strøm din husstand bruger. Jo højere dit elforbrug er, desto højere bliver din elregning. Elforbrug kaldes også strømforbrug. Et normalt strømforbrug for en villa siges at være cirka 20.000 kWh om året, mens et normalt elforbrug for en lejlighed er cirka 5.000 kWh om året.
Enkeltpris er en anden betegnelse for anvist elpris. Den kaldes også anvisningspris, foreløbig pris, basispris, standardpris og normalpris. Det er den elpris, du får med en anvist elaftale, det vil sige den elaftale, du automatisk tildeles, når du ikke aktivt har valgt en elaftale hos et elselskab. Enkeltpris er den dyreste form for elpris.
Vedvarende elektricitet og vedvarende energi er energi, der produceres af vedvarende energikilder. Vedvarende elektricitet og vedvarende energikilder har en mindre miljøpåvirkning end elektricitet, der kommer fra fossile og fossilfrie energikilder. Elaftaler med 100 procent vedvarende elektricitet er blevet mere og mere populære hos både elselskaberne og deres kunder.
En halvleder er et materiale eller en genstand, der leder strøm fra en genstand til en anden eller fra et sted til et andet, men ikke så godt som en leder. Et eksempel på et halvledende materiale er silicium.
Vandbåren el er en form for elvarme. Vandbåren elektrisk varme er et varmesystem, hvor vandet opvarmes og transporteres gennem et vandbaseret varmesystem til vandelementer (radiatorer) og vandbaseret gulvvarme i hjemmet. En anden opvarmningsform er direkte elvarme. Flere typer varmepumper anvender også et vandbåret varmesystem til at opvarme huset.