Computere & tilbehør

Byg din egen computer

Skal du i gang med at bygge din egen computer, men er lidt usikker på, hvordan det foregår? Så er du endt det rette sted, for her er en trin-for-trin-guide til, hvordan du bør gribe det an.

Del 1:

Forberedelser

Inden vi går i gang, bør du undersøge et par ting. Først og fremmest bør du sikre dig, at du har alle de nødvendige dele. Det er irriterende at gå i gang og derefter indse, at du mangler en processorblæser eller lignende. Du bør desuden sørge for, at du har alt det nødvendige værktøj. Det indebærer normalt noget at åbne kasserne med, en skruetrækker og et antistatisk armbånd (ESD-armbånd). Sidst, men ikke mindst, bør du have en god arbejdsoverflade, så du kan holde styr på alle tingene i kasserne, så de ikke forsvinder. Et tip er at forberede sig, inden man går i gang, ved at åbne alle kasser og sikre, at alt indhold er der.

Sikker multitasking hvor som helst med Windows 11

Ved at installere og anvende en passende Windows 11 licens får du adgang til værktøjer, der gør enhver arbejdsdag mere produktiv og lettere. Windows 11 er designet til at gøre multitasking og samarbejde endnu bedre. Samtidig med at du sikrer dine data med direkte adgang til cloud-administration, indbygget standardkryptering og Nul tillid-teknologi. Din Windows 11 licens giver dig adgang til alle disse nye og pålidelige funktioner.

Del 2:

Sådan gør du

Start med at fjerne skruerne i kabinettets sider. Skruerne kan ofte fjernes med hånden, så du slipper for at bruge en skruetrækker. Læg derefter skruerne et sted, så de ikke forsvinder, og afmonter kabinettets sider.

Inden i kabinettet kan der være en æske eller en pose med skruer og tilbehør. Fjern denne og læg den ved siden af.

Der bør medfølge en såkaldt I/O-plade til bundkortet, som du nu skal montere på kabinettets bagside.

På I/O-pladen er der en del spidser og takker, som du nu bør bøje en anelse, så du nemt kan montere bundkortet. Hvis I/O-pladen har større runde huller, kan du bøje det stykke metal, der sidder i nærheden. Der skal bundkortets WiFi-antenner nemlig stikke ud.

Nu er det tid til montering af bundkortet, og det første, du bør gøre, er at lægge computeren ned. Sørg for, at du har noget, der beskytter kabinettet side, så det ikke bliver ridset. Et tæppe, en måtte eller et stort stykke pap fungerer fint.

Afhængigt af kabinettet har det enten fastmonterede plader, bundkortet skal skrues fast på, eller også skal du selv skrue pladerne fast. Hvis du selv skal montere pladerne, er du nødt til at undersøge, hvor bundkortets skruehuller er placeret og kun bruge de huller, der passer til hullerne på bundkortet. Ellers kan du skade bundkortet og endda kortslutte det hele.

Næste trin er at montere bundkortet. Det gør du ved forsigtigt at lægge det på pladen og skrue det fast. Husk at være omhyggelig med, at pladen matcher hullerne på bundkortet. Skruerne til dette finder du blandt de skruer, der fulgte med kabinettet, og de har ofte et sekskantet hoved.

Når bundkortet er på plads, kan vi gå videre til montering af processoren. Det gør du ved først at presse en stang ned ved siden af processorens plads og derefter trække den til siden. Så kan du løfte bøjlen, der skal holde på processoren. For at vide, hvilken vej, den skal vende, kan du matche den hvide trekant på processoren med en markering på bundkortet. Markeringen er ofte en prik i et af hjørnerne, men hvis du er i tvivl, står dette også i bundkortets manual. Processoren passer kun på én måde, så hvis du føler den mindste modstand, sidder den formentlig forkert, for den skal ikke tvinges på plads. Når processoren sidder, hvor den skal, folder du bøjlen og trykker stangen ned, så det hele låses på plads. Det vil løsne plastlågen, som beskyttede processorpladsen. Fjern den og gem den i processoræsken. En sidste vigtig ting: undgå at røre ved processorens overside samt underside og hold den kun i siderne.

Efter processoren vælger vi at montere RAM-hukommelsen, eftersom der stadig er masser af plads i kabinettet. RAM-hukommelsen er desuden en meget kompakt del og vil ikke være i vejen, når du skal montere alt det andet. Det er en ganske enkel montering, og du starter med at folde holderne væk. Hukommelsen kan kun placeres på én måde, og det kan du se på modulets form. Derefter trykker du modulet på plads og folder holderne tilbage, indtil du hører en kliklyd. Du vil formentlig mærke lidt modstand, men det er normalt. Hvis du har færre RAM-moduler, end der er pladser til på bundkortet, bør du læse i bundkortets manual for at finde ud af, hvilke pladser, du bør bruge. Det er nemlig ikke sikkert, at du får maksimal performance, hvis du ikke bruger de rigtige pladser.

Nu er det tid til at montere den største del i computeren: strømforsyningen. Det er nemt; du fører strømforsyningen ind i kabinettet, matcher det med skruehullerne inden i og skruer det fast fra ydersiden med skruerne, der fulgte med strømforsyningen.

Når strømforsyningen er på plads, er det tid til at trække kabler. Nogle skal tilsluttes nu og andre skal du trække på forhånd, så det bliver nemmere på et senere tidspunkt. Husk at trække alle kablerne pænt, så der er orden i sagerne, og det giver desuden et bedre luftflow i kabinettet. De fleste kabinetter har forskellige åbninger, så det er muligt at trække kabler bag pladen med bundkortet, så kablet ender, hvor det skal bruges. Lige præcis, hvordan alle kabler ser ud, afhænger af din strømforsyning. Nogle kabler er koblet sammen, andre er løse og nogle kan deles. Det betyder, at du er nødt til at undersøge, hvilke kabler, du rent faktisk skal bruge. Der er desuden tre forskellige typer af strømforsyninger. På de mest simple strømforsyninger, er alle kabler monteret i strømforsyningen, og du skal bare trække dem korrekt. På de såkaldte semimodulære strømforsyninger sidder kun hovedstrømmen til bundkortet og processoren fast, mens de andre kabler er løse. Sidst, men ikke mindst, har vi de helt modulære strømforsyninger, hvor alle kabler er løse. De semimodulære og de modulære udgaver er meget smartere end strømforsyningerne med faste kabler, da du kun behøver at bruge de kabler, du rent faktisk har brug for.

Det første kabel, vi trækker, er det største kabel. Led efter en stor kontakt med 20+4 pins, som du trækker til en ligeså stor kontakt på bundkortet.

Næste kabel kan variere afhængigt af bundkortet. Der er enten 4 pins, 8 pins, 8+4 pins eller 8+8 pins. Det skal også tilsluttes til bundkortet, formentlig tæt på processoren.

Det er derefter tid til at trække de kabler, der skal tilsluttes til dine harddiske/SSD’er. Disse kabler benytter en særlig kontakt, SATA, som minder om et L og kun bruges til harddiske. Husk ikke at trække flere kabler, end du rent faktisk har brug for.

Sidst, men ikke mindst, er det tid til at trække det kabel, der skal tilsluttes til grafikkortet. Dette kabel genkender du ved, at det bruger 8 pins. Du kan selvfølgelig springe dette trin over, hvis du benytter det integrerede grafikkort eller har et mere simpelt grafikkort, der ikke kræver ekstra strømforsyning.

Vi fortsætter med mere kabeltræk, og nu er det tid til de små kabler, der kobler kabinettet sammen med bundkortet. Disse kabler styrer on/off-knappen, lamper og tilslutninger på forsiden og meget mere. De er ofte tydeligt mærket og det samme gælder den plads på bundkortet, de skal tilsluttes til. Er du i tvivl om, hvor de skal sidde, kan du finde det i bundkortets manual.

De sidste kabler, vi trækker nu, er dem, der strømforsyner kabinettets blæsere. På bundkortet er der en tilslutning, der hedder ”system fan”, og derfra skal du trække et kabel til din blæser. Hvis dit kabinet har flere blæsere, end bundkortet har tilslutninger til, bør du finde en splitter i kabinettets tilbehør. Den gør, at du kan tilslutte flere blæsere til samme kontakt på bundkortet.

Når alle disse kabler er tilsluttet, er det tid til at montere dine diske. Find ud af, hvor i kabinettet, de kan monteres og vælg den plads, du ønsker at bruge. Her kan du se os montere en SSD på kabinettets bagside for at spare på pladsen inden i, hvis vi ønsker at opgradere lagringskapaciteten på et senere tidspunkt. Man skal ofte løsne en monteringsplade i kabinettet, som disken skal skrues fast på, og den skal derefter monteres i kabinettet igen. Skruerne til denne montering følger med kabinettet. Når disken er monteret, skal du trække et SATA-kabel mellem disken og bundkortet. Det er et fladt kabel, som ofte følger med bundkortet. Bruger du flere diske, bør du sørge for, at du har kabler nok. Hvis du er i tvivl om, hvor på bundkortet, kablerne skal tilsluttes, kan du også finde dette i manualen.

Den sidste komponent, vi monterer, inden det er tid til kølingen, er grafikkortet. For at montere dit grafikkort, skal du først fjerne plaststrimlen, der beskytter PCI-Express-kontakten. Derefter fjerner du pladerne, der sidder på grafikkortets plads på bagsiden af kabinettet. Nogle grafikkort optager to pladser, andre kun én. Derefter klikker du bare grafikkortet fast i PCI-Express-pladsen med den rette størrelse og skruer det fast i kabinettet med de skruer, der fastholdte beskyttelsespladerne. Sidst, men ikke mindst, skal du tilslutte strømforsyningen med 8 pins, som du allerede har trukket frem.

Når grafikkortet er monteret, er det tid til den sidste del, nemlig processorkølingen. Afhængigt af, hvilken køling, du har valgt, er monteringen lidt forskellig fra køling til køling. Her vil vi dog gennemgå, hvordan man monterer almindelig luftkøling samt en simpel vandkøling, så du forstår hovedprincipperne. Husk dog, at monteringsplader mv. kan variere afhængigt af din køling. En anden ting, du også bør huske på, er, at alle blæsere bør blæse den samme vej, så luften strømmer ind igennem kabinettet. Du vil ikke, at blæserne enten blæser luften ind i eller ud af kabinettet.

Vi begynder med en traditionel luftkøling; en køleplade med blæsere. Det første trin er at fjerne beskyttelsespladen på kabinettets bagside. Næste trin er at montere pladen, der følger med kølingen, på bagsiden. Pladen gør det muligt for dig at skrue køleren fast fra oversiden. Inden du skruer kølingen på, er du nødt til at tilføje kølepasta på processorens overside. Du skal ikke bruge særlig meget, det er fint med en lille mængde i midten. Denne mængde vil nemlig fordeles automatisk, når du monterer kølingen. Vær omhyggelig med ikke at løfte på kølepladen igen, når du har monteret den, for så er du nødt til at tørre kølepastaen af og starte forfra. Når den store køleplade er monteret, klikker du den medfølgende blæser i og tilslutter kablet til bundkortet, hvor det står ”CPU fan”. Hvis du ikke finder tilslutningen, kan du, som med meget andet, finde det i manualen til bundkortet.

At montere vandkøling kræver lidt mere arbejde, men det er stadig ikke særlig svært. Den store forskel er, at vandkøleren kræver, at du monterer radiatoren i kabinettet. Hvor den skal placeres, kommer helt an på dit kabinet. Vi var f.eks. nødt til at fjerne en af de eksisterende blæsere i kabinettet for at få plads til den. Hvis din radiator benytter to blæsere, en på hver side, er du nødt til at sørge for, at den ene blæser luften ind i radiatoren, og at den anden blæser luften ud på den anden side, en såkaldt push/pull-konfiguration. Der er ofte pile på blæserne, som hjælper dig med netop dette. Vi kan også tilføje, at hvis du ikke har tilstrækkeligt med plads i kabinettet, kan du nøjes med kun at bruge en af de to blæsere på radiatoren. Når du ved, hvordan du får plads til radiatoren, monterer du blæserne på den og skruer den fast i dit kabinet. Når du har gjort det, skal du montere kølingsenheden, der køler processoren. Det er næsten som at montere almindelig køling. Det betyder, at du fjerner beskyttelsespladen på kabinettets bagside og monterer pladen, der fulgte med kølingen. Derefter tilføjer du kølepasta på processoren (det er nok med en lille mængde i midten) og skruer kølingsenheden fast fra oversiden. Nogle kølinger har præappliceret kølepasta, og så skal du selvfølgelig ikke bruge mere. Hvis du ønsker at bruge anden type kølepasta, skal du først fjerne den præapplicerede, da man ikke bare kan blande to typer. Vær omhyggelig med ikke at løfte kølepladen igen, når den er monteret, for så er du nødt til at fjerne kølepastaen og starte forfra. Når dette er gjort, tilslutter du strømkablet fra kølingen til bundkortet, hvor det står ”CPU Fan”. Hvis du ikke finder tilslutningen på bundkortet, kan du slå det op i bundkortets manual.

Nu har du bygget din egen computer, og det næste trin er ganske enkelt at tilslutte strøm og tænde maskinen. Derefter begynder alt det sjove med installation af operativsystem og al den software, du nu ønsker.

Har du stadig brug for hjælp?

Kontakt Dustins eksperter på 88 330 330 eller [email protected], så hjælper vi dig.

Sidst opdateret: 24 maj 2023

Tags