Game & Watch

I dagens #ThrowbackThursday ser vi nærmere på klassikeren Game & Watch, en af spilhistoriens vigtigste gadgets, men mere om det senere. Først skal vi lige snakke om, hvad et Game & Watch var for en størrelse.

Hvad er et Game & Watch?

Et Game & Watch er lige præcis det, navnet hentyder til; et ur og et spil. Hvor mange, der rent faktisk brugte deres Game & Watch er usikkert, og spørger du os, var et Game & Watch et bærbart spil og ikke mere. De første enheder var små firkantede enheder med en skærm i midten og et par knapper. Alle Game & Watch havde kun ét indbygget spil, og det kunne ikke skiftes. Hvis man ville spille et andet spil, måtte man simpelthen købe en ny enhed. Alle spil havde to forskellige spilleindstillinger, A og B, men der var sjældent forskel mellem de to. Den ene indstilling var oftest hurtigere eller sværere. På den måde fungerede spillene både til erfarne gamere og nybegyndere.

Senere blev et Game & Watch med to skærme lanceret, og designet mindede lidt om nutidens Game Boys, da de kunne foldes sammen.

Historien

Det siges, at idéen til Game & Watch opstod, da Gunpei Yokoi hos Nintendo sad i toget og så en forretningsmand lege med sin lommeregner for at fordrive tiden. Det fik altså Gunpei til at tænke, og tre år senere, i 1980, blev resultatet lanceret. Det første Game & Watch-spil hed ”Ball” og gik kort fortalt ud på at jonglere.

Den vigtigste innovation, som Gunpei Yokoi dog fandt på, var, da Nintendos chefer ønskede, at han skulle lave en Game & Watch-version af det populære arkadespil Donkey Kong. Donkey Kong brugte nemlig et joystick, og det kunne selvfølgelig ikke fås i lommeformat. Gunpei fremstillede derfor det klassiske styrekors, som bagefter dukkede op på NES, SNES og i lignende udgaver på alle spillekonsoller helt frem til i dag.

Der blev i alt lanceret 60 Game & Watch-spil, hvoraf et var et specialspil, der kun kunne fås, hvis man vandt en turnering. Det sidste Game & Watch-spil blev lanceret i 1991, to år efter lanceringen af Game Boy, og som i princippet havde gjort Game & Watch til en stenaldergadget, da man kunne skifte spil i sin Game Boy.

Game & Watch havde dog 11 gode år og blev solgt i hele 80 millioner eksemplarer.