Voodoo – en 3D-revolution

I dagens #ThrowbackThursday ser vi tilbage på et stykke gaminghistorie, som de fleste, der spillede i 90’erne, kan huske. Det er nemlig grafikkortet Voodoo fra 3dfx.

Voodoo fejer gulvet for konkurrenter

Til jer, der ikke kan huske denne tid, kan vi starte med at fortælle, at året var 1996, og at grafikkrævende spil stadig var sjældne. Der fandtes dog et par 3D-spil som f.eks. Quake, og hvis man var en seriøs gamer, havde man, ligesom man har i dag, brug for et kraftfuldt grafikkort for at få den ultimative oplevelse. Der var mange forskellige modeller at vælge mellem, men da 3dfx lancerede Voodoo, var der bred enighed om, hvilket kort, der var det bedste. Voodoo var kort fortalt ekstremt meget bedre end alternativerne, når det gjaldt billedkvaliteten i 3D-spil.

En ulempe var dog, at kortet ikke havde en 2D-del, så man havde brug for to grafikkort i sin maskine. Det var dog det værd, hvis man ville have god 3D-grafik, og Voodoo blev hurtigt en storfavorit blandt gamere.

 

Specifikationer

Det første Voodoo-kort havde en grafikprocessor med en clockhastighed på hele 50 MHz, og hukommelsen var ligeså hurtig. Den gang regnede man ikke hukommelse i gigabyte, men i megabyte, og Voodoo havde hele 4 MB EDO DRAM. Heldigvis for 3dfx var prisen på denne type hukommelse lige faldet, og det gav 3dfx mulighed for at sætte en god pris på deres produkt.

 

Kort glæde

Voodoo-kortet var på toppen i hele sin levetid, og i 1998, da konkurrenterne nærmede sig, lancerede de Voodoo2 og gav dem endnu et rap over fingrene. Også denne gang kunne kortet kun vise 3D-grafik, men hvis du spillede FPS og var på jagt efter en god framerate, var Voodoo2 det eneste alternativ, da det var suverænt på det område. Kortet var desuden det første, der tilbød SLI, og med to kort kunne du forbedre opløsningen fra 800 x 600 til 1024 x 768. Det var dog dyrt og besværligt, så det blev ikke et hit.

Samtidigt med lanceringen af Voodoo2, startede 3dfx et projekt med at fremstille den næste generations grafikkort. Det skulle være et grafikkort, der var så avanceret, at det fik konkurrenternes produkter at virke som kort fra stenalderen. Denne udvikling gik dog ikke helt efter planen, og for at gøre en lang historie kort sluttede det med, at hvert kort, 3dfx skulle til at lancere (og lancerede), efter Voodoo3, altid endte med at være et skridt efter blandt andet Nvidia. Da Nvidia lancerede deres GeForce 256-chip, var 3dfx’ tid på grafikkortmarkedet i princippet over, og i år 2000, kun 4 år efter, at 3dfx revolutionerede markedet, var virksomheden tæt på konkurs og blev ”reddet”, da de blev opkøbt af Nvidia.